Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 513

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

le sekaj, sekaj, sekaj drevesa ... (encijan 10.10.2019 10:20)

Baje, nisem preveril, ker trenutno nsem v mestu, občinski drvarji spet sekajo drevesa v mestu. Tokrat za bivšo "Elektrotehno". Očitno so zelo "okoljsko naravnani". Potrebujejo občinski drvarji drva za ogrevanje svojih hiš in vil?sitemeter    (10.10.2019 10:36)
https://www.thenatureofcities.com/2019/09/16/smart-vs-green-technology-paradigms-battle-it-out-for-the-future-city/
encijan    (10.10.2019 11:19)
Tako zelo besna sem, da sem si v uvodni diskusiji spremenila spol. :(

Že dolgo, preodolgo ga odgovorni lomijo, tudi na tem področju. Ljudje, le volite jih. Čez nekaj let se boste kuhali in cvrli na asfaltu in betonu, predvsem poleti.

Mesto v parku počasi, a vztrajno izginja in postaja mesto asfalta in betona.
sitemeter    (10.10.2019 11:33)
Še bo treba spremenit miselnost projektantov, da bojo začeli opuščati ta frdaman asfalt pa beton. nekateri so spredi, nekateri pa fejst zadi.

Primeri spodaj:

Iz portala pobude meščanov:
https://pobude.velenje.si

1. pobuda:
Zelena parkirna mesta (zatravljena)
Vsebina
Predlagam, da se parkirna mesta spremeni (in v bodoče projektira) iz asfaltirana v takšna kot so včasih bila deloma zatravljena. Tako kot je to na tej sliki: http://www.thebluebook.com/inc/img/qp/2103157/grass-parking1.jpg Pridobili bi zelene površine in znebili bi se večine vročega asfalta. Prispevek k zmanjšanju CO2 bi pa tud bil. Pa še soli pozimi ne bi toliko porabili.
Odgovor
Pri projektiranjih bomo projektantom podali vašo pobudo in usmeritve, na kakšen način se naj uredijo parkirne površine in jih nato izvedli skladno z veljavno zakonodajo.
Datum oddaje
24. maj 2019 11:31
Datum obravnave
29. maj 2019 8:49
Datum zadnjega odgovora
4. julij 2019 11:41
Krajevna skupnost
Velenje - levi breg - zahod

2. pobuda:
Nič asfalta na kolesarsko do Doliča
Vsebina
Predlagam, da se kolesarsko sprehajalno pot od Velenja do Doliča (po nekdanji trasi železnice) sprojektira in zgradi brez asfalta kot utrjena peščena pot, razen kjer je to nujno potrebno. Vzdrževanje ne bo nič dražje (če pogledate sedaj kolesarsko do kamnoloma Paka je čist super), bo pa manj vročine na poti in nižja cena investicije. Pa še bližje naravi z uporabo naravnih materialov.
Odgovor
Kolesarska pot Velenje - Huda luknja je predvidena v asfaltni obliki zaradi cenejšega vzdrževanja, večje udobnosti potovanja in varnosti uporabnikov.
Datum oddaje
25. junij 2019 8:46
Datum obravnave
4. julij 2019 11:19
Datum zadnjega odgovora
8. julij 2019 10:56
Krajevna skupnost
Paka pri Velenju

Iz strani pobude vladi pa tole:
"Za prispevek k zmanjšanju segrevanja in k bolj zelenemu okolju, nenazadnje tudi počutju ljudi v urbanem okolju predlagam, da se spremeni betonirana in asfaltirana parkirišča v ozelenjena parkirišča. Prav tako, naj se vsa bodoča parkirišča projektira tako, da so čimbolj ozelenjena."
odgovori:
Odgovor

26.09.2019
Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor v okviru Državnega prostorskega reda pripravlja priročnik "Zeleni sistem v mestih in naseljih: Usmeritve za načrtovanje zelenih površin". Priročnik bo na spletni strani ministrstva objavljen konec tega leta oziroma na začetku prihodnjega.

Priročnik bo obravnaval ključne vsebine načrtovanja zelenih površin. V začetku bo opredeljeval pomen in različne vidike zelenih površin v mestih in naseljih - od ekološkega, socialnega, morfološkega do ekonomskega. Podajal bo osnovna izhodišča za načrtovanje zelenih površin ter pomen, cilje in osnovne elemente zelenega sistema naselij. Opredeljeval bo tipe zelenih površin po funkcijah in pojavnosti ter javni dostopnosti. V nadaljevanju bo podal usmeritve za urejanje zelenih površin, in sicer splošne usmeritve za urejanje, vzdrževanje in spremljanje stanja zelenih površin ter podrobnejša pravila in usmeritve za načrtovanje in urejanje posameznih tipov oziroma območij zelenih površin. Te so namreč namenjene predvsem opredeljevanju prostorskih izvedbenih pogojev in drugih določil načrtovanja na izvedbeni ravni. V podpoglavju Zelene površine v povezavi s prometnimi ureditvami bo določal pogoje za načrtovanje zelenih površin na parkiriščih.

Med drugim se z ozelenitvijo parkirišč zagotavljajo senčenje, blaženje klimatskih vplivov in zmanjšanje odtoka meteornih vod. Podani bodo pogoji glede oblikovanja parkirišč z ločevalnimi pasovi z drevorednimi potezami, zeleni otoki z zasaditvijo in kot parkirna mesta. Posebej bo opredeljeno zagotavljanje dreves na število parkirišč.Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V pristojnosti Ministrstva za infrastrukturo in upravljavcev državnih cest so servisne površine oz. počivališča na državnih cestah. Te površine se načrtujejo na podlagi prostorsko izvedbenih aktov ter v okviru zakonske definicije počivališč kot servisnih prometnih površin na cestni infrastrukturi. Vse ureditve, vključno z zelenimi površinami, se načrtujejo v postopku priprave prostorskega akta.

Na obstoječih urejenih parkiriščih in počivališčih so prometne površine namenjene prometu v pretežni meri tlakovane, betonirane in asfaltirane, saj morajo prevzeti obremenitve zaradi teže vozil, nevarnosti iztekanja nevarnih snovi in sredstev za taljenje snega in ledu. Ti dejavniki predstavljajo veliko obremenitev do zelenih površin, zaradi česar na teh mestih težko uspevajo. Na ostalih površinah na območjih počivališč se skladno z možnostmi vključuje tudi hortikulturne ureditve za čim večjo ozelenjenost.

Bolj primerna za ozelenitev parkirišč so manj obremenjena parkirišča v urbanih okoljih ob stanovanjskih objektih.
Butchman  ONLINE   (10.10.2019 13:55)
za kolesarsko pot proti Doliču res ne vidim potrebe po neasfaltirani poti...tam je že tako dovolj sence in ni bojazni, da bi tisti kos asfalta veliko prispeval k vročini....
Bubaleze    (10.10.2019 15:17)
Albatrosi so navajeni na pripeko.. Treba ustreci novim volivcem
encijan    (11.10.2019 8:44)
Zvečer, ko sem se vrnila v Velenje sem opazila na zelenici, desno od stavbe bivše Elektrotehnike, ki jo ima v lasti nekdanji gorenjski pravnik (oddaja poslovne prostore), ob parkirišču, da je bilo posekano več kot eno drevo. Ker je bila tema, sem videla le sveže zravnano zemljo in nekaj korenin. Sklepam, da bodo razširili parkirišče. Popoldan bom podrobneje proučila situacijo. V Velenju bi potrebovali Greto Thunberg, da bi okoljsko osveščala. Občani ne veljamo. Žalostno in v posmeh mi je je, da imamo v mestu Visoko šolo za varstvo okolja. :(
Old Punca    (11.10.2019 11:32)
Včasih morajo kako drevo posekati, ker bi povzročilo škodo. Na tem parkirišču sem videla obvestilo, da bodo popravljali vodovod. Mogoče so poseki povezani s tem.

Gre za javno površino, na kateri ni nobenega razloga, da se širi parkirišče, saj je le nekaj metrov stran parkirišče ob ZD, malo dalj pa garažna hiša, ki je večinoma nezasedena. Na tem parkirišču zato ne bi smelo biti abonmajev. Zadaj pa imamo sodnike, najbrž tudi še koga z velikim vplivom, ki za nobeno ceno ne bo naredil nekaj dodatnih korakov v garažo. In bo vse, tako kot bodo izsilili.

Jaz bi predlagala, da MOV sprejme odlok, po katerem mora investitor podiranja vsa posekana drevesa v določenem času nadomestiti z novimi. Če res ni prostora, drugje v mestu. Določiti je potrebno maksimum, kot pri odstrelu medvedu, koliko dreves je dovoljeno podreti v določenem obdobju. Če pride do goloseka, je tam potrebno posaditi drevje, ne pa graditi hiše.

Encijanka, upam da še hraniš debato o podiranju dreves pri spodnji Velmi. V tej temi je MOV po tiskovnem predstavniku v tem mediju zapisala, da bodo namesto podrtih zasadili nova, hitro rasla drevesa kot nadomestilo. Obe veva, da so tam nasadili samo grintave ginke, ki so daleč od slovenskega drevesa, rastejo pa najbolj počasi.

Se vam zdi, da MOV laže ?
encijan    (12.10.2019 10:43)
Načelno imaš prav. A sem si zjutraj na sprehodu ogledala situacijo, zemlja je poravnana, je tudi prometni znak pred parkiriščem, da se dela (le pred domnevno sprivatiziranim, kjer se je to naredilo. To moram sicer še proučiti, ker ni far, če je to res, do stanovalcev v centru, da je tam privat parkirni prostor, kjer so postavljene mehanske ovire in so parkirišča oštevilčena - o bivši Elektrotehni govorim).

Na tej poravnani zemlji sta izkopani čisto dve majhni luknji, lahko da jih bodo še razširili. Resnica še ni dokazana, bomo videli. Čas bo pokazal, kaj se bo zgodilo. Dreves, ki so bila zdrava, je vsekakor škoda, če se bo izkazal poseg za lase privlečen. Morajo jih pa definitivno zamenjati z novimi.

S tretjim odstavkom se popolnoma strinjam. A ni to že nekje zapisano?

Našla sem želeno debato, a v njej ni odgovora tiskovnega predstavnika medijev. Bom še pobrskala, če je pod kakšno drugo razpravo:

drevesa v velenju padajo (Neznan 27.12.2007 12:56)

Našla sem še povezavo:

https://www.velenje.si/sporocila-za-javnost/2009/05/632-Kataster-urbanega-drevja-v-mestni-obcini-Velenje

kjer MOV leporečno nakazuje svojo skrb za drevje.

Praksa je pa žal velikokrat drugačna, saj od tedaj (od leta 2009) posekani štori po mestu ali pa zgradbe, ki so ukradle mestu zelenice z drevesi (desni breg), kažejo popolnoma drugačno "skrb" za drevje in za zelenice (znani rek: mesto v parku, bo sčasoma parodija).

Ustanovila se je civilna iniciativa Ohranimo zeleno mesto, pa ji oblastniki in njihovi podrepniki mečejo polena pod noge, da bi nadaljevali s svojo prakso. Vsaj dvakrat sem bila slučajno zraven, ko sem se ustavila pri stojnici). Interes kapitala je premočan, nekoliko poznam ozadje. :(
Old Punca    (17.10.2019 13:48)
SPoročilo MOV je bilo med besedilom v Diskusiji in se je nanašalo prav na drevesa pri stari Velmi- hitro rastoča - zdaj ginko.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]