Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 483

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

albanci v velenju (Neznan 3.8.2019 16:39)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=349276596023175&set=a.106094023674768&type=3&theater

tip je dal kr konkretno vprašanje za zamislit našim občinarjem in državni upravi.calis    (3.8.2019 16:55)
kuga ti ni jasno tele zarukano...ti se tu gor pizdiš (in verjetno kje za kakim šankom si še glasn,- kaj drugega si pa ne vupleš)on te pa molze...lejpo po lefko...ko boš prišo k sebi ti pa nebo več pomoči...
frenk 53    (3.8.2019 17:11)
Calis, ne bodi no tako zelo kulturen.Če si tudi drugače na tem nivoju, potem nisi nič boljši od šipsekov.
Mati Slovenija pa je res preveč radodarna do teh ljudi. Pa tudi do marsikaterega slovenskega lenuha. Ponovno je treba prevetrit socialne upravičence. Tistim, ki so res upravičeni jo je treba povišat, tistim, ki jo le izkoriščajo pa tudi ukinit.

Predvsem pa bi ukinil to darilo za tujce. Če nisi državljan SLO. ti ne pripada. Zaradi teh neumnosti se vedno bolj nagibam k desnici. Čakam, daJ.J. odstopi.
Kanilab    (3.8.2019 20:10)
Vsa vladajoča struktura je slinasta. Od vrha pa do zadnjega svetnika.
Dokler bo slinarjenje vrednota, se bo število državljanov Slovenije večalo, Slovencev pa manjšalo.
Pignus    (4.8.2019 15:09)
Js jih podpiram. Saj je vse po zakonu. Problem je da oni majo babe za otroke in stedilnik pri nas so pa zenske v sluzbah vecje karietistke od dedov. Bo treba mal vec v pojstlah delat ne pa v lampah pa bo za vse zastojn vrtec pa oprestitev ddv. Za nakup vozila. Pa viset na instagramu pa fb . Treba delat otroke 3-4-5... kot v 1950-1960
ex sulc mare    (4.8.2019 16:52)
..strinjam se z frenkom. Za tuje babe in frocovje, ki nimajo slovenskega drzavljanstva, naj skrbi ded in foter otrok. Ni sociale in dokladov za tujce.
Evropski pravni red, pa si naj v tem primeru Pahor vtakne v rit. Tako kot si ga v primeru arbitrazne dolocitve meje, EU komisija.
sitemeter    (4.8.2019 20:40)
In kaj piše v čem je problem.
motofrik    (4.8.2019 21:53)
Problem je, ker pride model z delovno vizo za par mesecev, s sabo pa pripelje babo in za cel kombi frocovja... Naj jih preživlja sam, -ko poteče viza, pa furaj kuči.
BaroN    (4.8.2019 22:15)
Delovni migrant niti pod razno ne more pripeljati družine s sabo po par mesecih! Dajte, če že pišete, najprej preverite.

Kdor pa pozna primere, ki jih tukaj opisujete, naj naredi prijavo.
merti    (5.8.2019 0:10)
Bla bla bla ko stare babe. Cakamo se onga zapiteka ki mu v glavi zvoni da zacne nabijat o komunistih
motofrik    (5.8.2019 19:11)
BaroN...karikirano napisano.
BaroN    (5.8.2019 20:44)
motofrik, saj ni problem, tudi če obstaja takšna štorija, samo naj bodo predstavljena dejstva, ne pa neko prazno natolcevanje.
zvonc    (5.8.2019 21:57)
eden izmed tipičnih ; baron-take bedake rabi partija kot je katič,Kontiči itd ne le da privlečejo familijo in dobijo stanovanje nato gre mož delat v Avstrijo ,babe in froci pa so na socialki in brezplačnih vrtcih In komu naj prijaviš to : Fajonovi,Katičevi,mesecu ali onemu bedaku židanu ki se krmi z javnim denarjem na javnih prireditvah pa nagovarja udeleženca z tovarišice in tovariši ? Gnoj od gnoja Taki še vzpodbujajo take socialne turiste
BaroN    (5.8.2019 22:46)
zvonc, kako točno pa tuje socialne turiste spraviš do socialke in brezplačnega vrtca?

Pa če lahko zelo konkretno napišeš, brez rekla-kazala.
BuddhaMonk    (6.8.2019 8:36)
Dajmo spet razčlenit, da bomo vsi razumeli.

-Pri nas lahko vsakdo firmo ofne ali zaposli kogarkoli (ne vem če država komplicira z dovoljenji).
-Ko moški tukaj živi 1 leto na podlagi delovnega dovoljenja, pridobi pravico do združitve z družino. Potem lahko pridejo starši, žena in otroci.
-Najprej pridobijo pravico do ZAČASNEGA bivanja.
-Po 5 letih neprekinjenega bivanja lahko zaprosijo za dovoljenje za stalno prebivanje. ŠELE takrat postanejo upravičeno do denarne socialne pomoči. Pravtako šele takrat pridobijo volilno pravico za LOKALNE volitve
-Po 10 letih lahko zaprosijo za državljanstvo. Z državljanstvom pridobijo splošno volilno pravico. Pravtako postanejo upravičeni, da zaprosijo za socialno stanovanje.
-Pravico do subvencioniranega vrtca ima vsakdo, ki je zavezanec v RS in ima vsaj začasno prebivališče. Torej, takoj ko pride družina, imajo subvencioniran vrtec. Če so pod 185€/osebo, imajo vrtec BREZPLAČEN.
-Pravico do otroškega dodatka pridobijo, ko imajo stalno prebivališče. Otroški dodatek pri tako nizkih dohodkih je za prvega otroka 117, za drugega 128 in za tretjega 140€.
-Zdravstveno zavarovanje si lahko uredi vsak tujec, ki ima dovoljenje za stalno bivanje.

Torej, daleč od idealnega ali za povprečenega Slovenca sprejemljivega. In daleč od tega, da ji vse takoj pripada. Ampak če prihajaš iz države, kjer je povprečna plača 300-400€, so ti zneski precej radodarni. Tudi revnemu Slovencu bi se v Nemčiji zdeli radodarni. Vsekakor jim je bolje kot doma. Sicer ne bi šli s trebuhom za kruhom. Sem pa izbrskal podatek, da je 2017 bilo do denarne socialne pomoči upravičenih 7500 tujcev, prejemalo pa jo je nekaj čez 3600. Očitno je kar nekaj upravičencev že odšlo naprej na Zahod.


http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/denarna_socialna_pomoc/
http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/tujci_v_sloveniji/bivanje_drzavljanov_tretjih_drzav_v_sloveniji/dovoljenje_za_stalno_prebivanje/
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/1993-01-0834/pravilnik-o-pogojih-in-merilih-za-dodeljevanje-socialnih-stanovanj-v-najem
https://e-uprava.gov.si/podrocja/druzina-otroci-zakonska-zveza/pravice-prejemki-druzine/otroski-dodatek.html
BuddhaMonk    (6.8.2019 8:40)
Še dopolnitev. Kdor ima delovno dovoljenje, je lahko tudi zdravstveno zavarovan. In po njemu so lahko družinski člani. Tako da ta del je takoj ko pridejo v Slovenijo.
frenk 53    (6.8.2019 8:52)
BuddaMonk, lepo si jim pojasnil. Toda ljude, ki so polni sovraštva, kot na primer Zvonc, pač ne verjamejo. Nimajo pa dovolj inteligence, da bi se sami o tem pozanimali. Njim je važno le to, da lahko sejejo sovraštvo in razdor.
encijan    (6.8.2019 9:35)
Hvala za pojasnilo, BuddhaMonk.

Dodala bi pa nekaj, kar me moti:

Nič nimam proti tujcem (v tem primeru Albancev), če se predhodno integrirajo v naše okolje.

Obvezno morajo znati slovenski jezik (se ga naučiti), nobene potuhe ne sme biti s strani odgovornih na naši strani. Sprejeti morajo naše navade in jezik na uradnih mestih. Kaj delajo med sabo in doma, me ne briga, to spoštujem. Različni kulturi pač.

Brez znanja slovenskega jezika nimajo kaj delati v Sloveniji, razen kadar so v vlogi turista. Nismo Slovenci tisti, ki se jim bomo udinjali in govorili z njimi po albansko. Itak smo v ne tako daljni preteklosti to velikokrat nedosledno upoštevali.

Glede na nekatera morebitna izkoriščanja socialnih transferov, množičnih prijav na enem naslovu ipd., pa naj ustrezne uradne institucije odigrajo svojo vlogo.

Slovenci izgubljamo na narodostni identiteti. Potrebno je samo reči bobu bob in spoštovati pravila.
ex sulc mare    (6.8.2019 10:56)
.. encijan, podpis. Ravno v neintegraciji v druzbeno okolje in neznanju slovenskega jezika tici glavni problem. Vprasanje za milijon evrov: .. ali se kosovarcki namenoma ne zelijo nauciti slovenskega jezika in se integrirati, ker hinavsko vedo, da se Slovenci hote ali nehote sami prilagodimo tujcu, ali pa so v resnici tako butasti, z nerazvitimi mozganskimi funkcijami, kjer jih prekasajo celo opice, da to ne zmorejo? Po videnem v drugih tujih okoljih, Nemcija, Avstrija... je poudarek na prvem..
Resitev, ne znas slovensko, pac ne mores pricakovati, da te bo domaci uradnik, zdravnik itd.. razumel in ti pomagal. Tako gre to v tujini, ki sii jo dajemo za zgled... a ne Piki?
BuddhaMonk    (6.8.2019 12:59)
@ex sulc mare:
Tisti, ki imajo namen tukaj dlje bit, se naučijo. Moški in otroci gotovo, saj oni operirajo v javnosti. Sicer pa velja, da se k nam selijo iz kosovskega podeželja, kjer dvomim, da je neka visoka stopnja izobrazbe. Hkrati imajo to patriarhalno ureditev, kjer žene tičijo v hišah in nimajo življenja. Poleg tega pa velja še, kar so na MOV izpostavili že pred časom. Slovenija ne namenja denarja za učenje slovenščine za priseljence. Kombinacija potem pripelje do tega, kar imamo.

To lahko samo država reši.
ex sulc mare    (6.8.2019 15:17)
..BuddhaMonk, asimilacija in integracija pomeni tudi spremembo v druzini. Zene naj tudi sluzijo in tako skrbijo za svoje riti in frocovje. Kot je v nasih druzinah, kot je v druzinah v Avstriji, Nemciji, Svici... Socialo naj dobijo le tisti, ki so hendikipirani zdravstveno, umsko, telesno.. patrihart ni hendikep, niti pogoj, da neka familija kosovarjev dobi socialno... ali za to lahko izkorisca socialne transferje. Babe kosovarjev naj se naucijo slovenskega jezika in gremo delat v proizvodnjo.... sluzit denar in placevat prispevke in davke.
Ni drugega reda. Tako je v Sloveniji, ce kateri to ni vsec, pokaj culico in nazaj v srbsko enklavo. Enostavno in ucinkovito, za druzbo, socialo in drzavo.
encijan    (6.8.2019 15:33)
Če človek gleda strogo samo ekonomsko logiko, spada znanje slovenskega jezika za priseljence v njihovo domeno. Če nimajo dovolj denarja, da bi se njihove žene naučile slovenščine, naj ostanejo v svoji domovini.

To ne spremeni dejstva, da morajo tudi one znati na uradnih mestih slovensko, kar je zapisano v ustavi. Vem, da to zveni kruto, ampak za Slovence je tudi kruto, da bi morali znati albanščino na delovnem mestu, da bi se lahko sporazumevali z njimi. Če se prav spominjam, so v Velenju že bili takšni primeri. Naj me nekdo popravi, če temu ni tako.

Če vsemogočni kapital vabi v svojem interesu delavce albanskega izvora v Slovenijo, naj poskrbi tudi za znanje slovenskega jezika njihovih žena. Lepo bi sicer bilo, da bi učenje plačala država - če pa to ne stori, je potrebno vseeno nekako ukrepati. Naj tisti, ki vabi, poskrbi za to. Ne moreta zdravnik, učitelj itd. govoriti albansko, da bo lahko komuniciral z njimi. Tudi to državo stane.

Morda pa je dovolj delovne sile na domačih tleh. Priviti je potrebno socialne transfere tudi za domačine, ki živijo od socialne podpore in se brez dela preganjajo naokoli.

Treba je opozarjati na tovrstno problematiko in se zavzemati za reševanje le-te v prid vsem. Naj politiki na državni ravni in tisti, ki vabijo tovrstne delavce, staknejo glave skupaj in rešijo problem. Sedaj, ko še ni prepozno! Dobro bi bilo tudi proučiti, kako je s tem v drugih državah EU. Ne pa samo jamrati!
melči    (6.8.2019 20:43)
Srčki moji slovenceljski, dokler se mi ne bomo družili in pogovarjali z njimi vsakodnevno, na čisto soseski bazi ga ni tečaja, ki bi jih naučil našega jezika. Ker se družijo samo med sabo, se jasno da ne pogovarjajo slovensko. V trgovini vzameš kar rabiš in plačaš, prav tako ne potrebuješ slovenščine, v šolo če je res nujno, gre mož, k zdravniku pa vzameš s sabo otroka, da ti prevaja. Slovenščina je nepotrebna in tudi sami veste, da če ste kdaj naredili tečaj tujega jezika in ga niste uporabljali ste s časom vse pozabili. Pa imate vi gospe in gospodje kakega priseljenca za bližnjega znanca? Jaz ga imam. Z njo govorim izključno slovensko in ji toliko časa potrpežljivo razlagam, da dojame poanto stavka. Torej ljubi staroselci, če želimo, da naši pravnuki ne bodo tolkli tujega jezika, moramo mi biti tisti, ki bomo šli tujcem naproti in jim dati priložnost, da je dejansko aktivno uporabljajo. Da ne bo nesporazuma, ne govorim o klečeplazenju ampak o zdravi logiki preživetja nacije.
ex sulc mare    (6.8.2019 20:52)
..melci, torej po tvoje moramo Slovenci siliti za kosovarcki in jih prositi, da sprejmejo naso druzbo. Malo morgen. Brez znanja jezika ni sluzb, ne mores k zdravniku... naj me koklja brcne, mali mulo bo razlagal dohtarju kje v riti ali vagini mamo boli? Ko bo dohtar, naredil zaradi mulca napako, bo pa vik in krik, dohtarju pa bo grozil odvzem licence.
Hipoteticno, da sem zdravnik in mi pacient, ki izvira iz srbske enklave, zacne civkati mu pod nujno na napotnico napisem terapijo - tecaj slovenskega jezika.
encijan    (6.8.2019 22:16)
melči,
zavedna Slovenka sem, ki sem ponosna na svoj izvor in na svoj jezik. In ne nekakšna slovenceljska srčica po tvoje.

Slovenec zveni običajno čustveno nevtralno, če je že povezan z emocijami, je prej z lepimi kot s slabimi. Toda če Slovenca spremeniš v slovenceljna, slovenclja, slovenčka, slovenuha ..., se beseda in njeni pomeni čudežno preobrazijo in pomenijo samo še grde reči. Recimo zavistnost, pritlikavost, hlapčevstvo, komolčarstvo, drobnjakarstvo itd. V slovenskem vesolju je slovencelj ena najgrše zvenečih besed. Kot njeni uporabnici sta najbolj znani Svetlana Makarovič in Vesna Godina.

Vidiš, po definiciji se žaljivo obnašaš do svojih sonarodnjakov in si hlapčevska do tujcev, ki se ne želijo integrirati. Kdo je torej v tem primeru slovencelj po tej logiki?

Poizkusi se vživeti v obratno situacijo: če bi jaz šla na delo v Albanijo, me nihče ne bi toleriral, če bi se na uradnih mestih želela pogovarjati z uradniki, zdravniki ipd. v slovenščini. Nihče ne bi prevajal zame. Kaj je to tako težko razumeti? Ostalo sem že povedala.

Naj dodam, da imam v svojem krogu kar nekaj integriranih priseljencev in nimam težav z njimi, ker so se naučili slovenščine.
V tujem jeziku pa se ne pogovarjam z nikomer, razen s turisti.

Dokler bodo pa nekateri ljudje razmišljali tako kot ti, draga melči, se nam Slovencem slabo piše, ko gledamo trajnostno. Izginili bomo postopoma kot narod. Upam, da jih ni veliko.
BaroN    (6.8.2019 23:02)
Zapomnite si, da ko začne nekdo pozivati h krčenju človekovih pravic in svoboščin ( kamor sodi tudi pravica do socialne varnosti), prostovoljno sprejme svojo usodo, ki se bo končala s krčenjem njegovih človekovih pravic in svoboščin...

Zanimivo, da ni nihče niti pomislil, da bi težil znanemu kirurgu iz Izraela glede jezika. Nihče se ne upa težit zaradi jezika direktorju multinacionalnega podjetja, ki Slovence hebe na suho.

Slovenci morajo redno pisati prijave za zaposlitev v tujem jeziku. Morajo na zagovore pred delodajalcem v tujem jeziku.

In zdaj bi moral nekdo z lopato v roki govorit čisto slovenščino, da boste nekateri oh in sploh srečni. Resno?
encijan    (7.8.2019 0:21)
BaroN,
v celoti se strinjam s tvojim drugim in tretjim odstavkom v tem smislu, da bi se tudi to moralo spremeniti. Brez izjeme. Dokler se ne bo, nismo dovolj naredili.

Kar se pa socialnih transferjev tiče: jaz sem samo proti zlorabam, ne kričim po ukinitvah. Zlorabe bremenijo tudi moj žep.

V zadnjem odstavku pa arogantno pretiravaš in s tem jasno kažeš, da ne vidiš problema celostno.

Več se mi ne da. Tisti ki je razumel poanto te diskusije, jo je, ostalim pa ni pomoči. Ni pa nürnberškega lijaka, ki bi znanje in razumevanje te problematike vlil v glavo. Pa ne toliko nam, navadnim državljanom, kot tistim, ki soodločajo o tem in bi lahko vplivali na dogajanje.
BuddhaMonk    (7.8.2019 9:22)
@melči:
A bi moral zdaj na ulici siliti v vsakega Albanca samo zato, ker je Albanec?:)

Tega, da so izolirani, mi ne moremo spremenit. Za sodelavce imajo same sebe. Ženske pa tičijo doma, družijo se samo z ženami sonarodnjakov ali družinskimi člani. Kako bi naj zdaj nek posameznik presekal ta krog? In nimaš prav, da pri zdravniku ni pomembno znanje. O tem je bil prispevek na TV SLO, kako je to nevarno in problematično, da potrebujejo moške ali otroške prevajalce. Tako iz vidika zasebnosti (če prevaja mož) kot iz vidika nerazumevanja (če prevaja otrok).

Lahko pa na to vpliva država. Pa naj dajo pogoj, da lahko imaš enega tujega delavca na 3 domače v podjetju. Da ne bodo vsi Albanci za sodelavce samo Albancev imeli. To bi morda potegnilo za seboj tudi socialno življenje njihovih žena.
ex sulc mare    (7.8.2019 14:28)
.. BaroN, znani kirurg iz Izraela obvlada angleski jezik. Po nekih priznanih normah in obicajni praksi v druzbi, se dva, ki ne govorita istega jezika, kulturno, strokovno in eticno lahko sporazumeta v angleskem jeziku ali v francoscini ali nemscini...

Ce kosovarji ne obvladajo slovenscino, pa se pri urejanju zadev in zdravstvenih tezav lepo lahko zmenijo v angleskem, nemskem ali francoskem, tudi italijansko bi slo.
Saj so bili pod Italijo precej casa.

Krcenje socialnih pravic, kot se ti bojis, je v veliki meri uredila drzava ze kmalu po nastanku. Samo odmerni odstotek za izracun pokojnine poglej....
Razni s.p.ji, zidarji, fasaderji.. namenoma placujejo svoje sonarodnjake z uradno zajamceno placo, razliko pa jim dajejo na roke... koristi so obojestranske, na skodi pa je drzava. Kot razgledanemu in v sistemu zaposlenemu drzavljanu, ti ne bo tezko razumeti to poniglavo, skodlivo in pijavsko pocetje.
Preprican sem, da vse tiste fasade, njihova vrednost, se zdalec ne odtehta vseh odlivov iz drzavne socialne malhe, ki gredo na racune teh fasaderjev in njihovih druzinskih clanov.
Ja BaroN, tudi tisti z lopato, ce dela v Sloveniji, mora znati slovensko. Brez pardona, drugace ne bo delal. V sistemu pa imamo veliko strigalc, ki takemu pocetju in neznanju gledajo pismeuhovsko skozi prste, za to pa drugi placujemo vec v drzavno blagajno in manj, kot bi lahko dobimo iz nje.
merti    (7.8.2019 18:53)
A vi nimate kaj za pocet v zivljenju?
ex sulc mare    (7.8.2019 20:56)
..merti, ce je tebi vseeno, prav. Nekaterim ni...
merti    (8.8.2019 5:44)
In kaj boste spremenili s temi spisi na velenje.com?
BuddhaMonk    (8.8.2019 6:47)
Kaj spreminjas ti? Koncno je ena civilizirana debata o aktualni problematiki.
BuddhaMonk    (8.8.2019 6:48)
Razen prvega, seveda.
encijan    (8.8.2019 8:55)
Iz zgornje debate bi se marsikdo od oblastnikov, ki bi lahko vplivali na to problematiko, lahko kaj naučil. Kdo ve, mogoče se bo pa koga le dotaknila in se bo zarezalo vanjo, saj kar kriči po ukrepanju.

Raznim primitivnežem tipa calis in arogantnežem tipa merti, pa naj definiram, kaj je aroganca:

"To je prepričanje v večvrednost in pretirano poudarjanje lastne vrednosti, kar se izraža s prekomernimi, predrznimi in domišljavimi zahtevami ali izjavami. Arogantni ljudje druge omalovažujejo in podcenjujejo, zanesljivo vas bodo obrekovali za hrbtom, če le lahko. Jaz se jim raje izognem, saj nam vsiljujejo občutek, da smo slabi, nesposobni in ničvredni. Pa je v tem kontekstu jasno, kdo je takšen. Zaradi svojih lastnih kompleksov in frustracij so našli kompenzacijo v aroganci, namesto da bi šli vase in se osebnostno trudili biti boljši."
BaroN    (8.8.2019 23:24)
Ma ja, ex sulc mare, smo se pač Slovenci po nekih priznanih normah in običajni praksi mičkan podredili doktorju, a ne...
Vse skupaj pa smo zelooooo drago plačali davkoplačevalci.

Še eno čisto praktično vprašanje... Kako točno lahko kdorkoli z minimalno plačo pripelje kogarkoli v Slovenijo? Kako to poteka? Se tujec pojavi pred CSD in stegne roko, uradnica pa mu z lopato nabaše par tisočakov socialnih transferjev?
ex sulc mare    (9.8.2019 8:12)
...BaroN, preberi diskusijo, v kateri na tej strani, BuddhaMonk razcleni scenosled, po enem letu pravica do zdruzitve z familijo ( sest do osem clanov ), tako po tem letu imamo priliv, ki je posledica zaposlitve enega kosovarca, na skupino kosovarjev. Legalno. Za to skupino kosovarjev, kot dobri gostiteljica, zacne skrbeti drzava:... najprej pravice iz zdravstva, otroski dodatki, pa zastonj vrtec.... vse te pravice pa izvirajo iz uradno izplacane minimalne place in obracunanih minimalnih prispevkov iz te iste place. Vrednost fasad, zidov in grabnov, ki jih Lopatarji ustvarijo, in z minimalnimi davki prispevajo v drzavno malho, pokrije le manjsi del odlivov iz drzavne malhe, ki jo po zakonu mora ta ista drzava nameniti Lopatarjem in njihovim druzinskim clanom. Vse kar ta, ki si z lopato na gradbiscu po 12-14 ur, vec zasluzi od uradne minimalne place, dobi mezdo izplacano na roke. Tudi slovensko ne govori, ker mu to po tvoje ni potrebno. Lopata je orodje, ki je enako ucinkovito v rokah vseh narodnosti... kaj pa integracija in prilagajanje osebka v okolje?

Tako ni uradno zaznan tok denarja, ni placanih davkov, niti prispevkov. Za ta primanjkljaj pa poskrbimo goveda, ki sebe imenujemo Slovenci, ker nasa podjetja v katerih smo zaposleni, placujejo davke in prispevke od vseh opravljenih ur in nadur.

Praksa poslovanja kosovarski zidarjev v Sloveniji poteka tako in nic drugace. Pozabimo na placila za delo na roke, ki jih praviloma zahtevajo.... drugace bo drazje.

Cirkus igra po teh vzorcih .
BaroN    (10.8.2019 21:45)
Seveda Albanci komaj čakajo, da eden drugemu stisnejo ene tavžent evrov na roko vsak mesec. Dejmo no še kak debilen mit širit naokrog...

ex sulc mare, je tudi zakon - Zakonu o tujcih (ZTuj-2) in upam, da ti ni potrebno boldat, kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni glede preživljanja, da sploh lahko pride do združitve družine:

https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/pogoji-za-vstop-in-bivanje-tujcev
ex sulc mare    (11.8.2019 16:48)
..BaroN, res so napisani zakoni. Res, ko kosovar, po zakonu, ki ga navajas, spraska pogoje za zdruzitev druzine, se ta zdruzi. Po zdruzitvi druzine ima dolocene pravice, ki jih izkoristi, dolznosti pa so samo na strani zakonodajalca, drzave. Res kosovar s.p. svojemu kosovarju, ki ga ima zaposlenega, izplaca presezek zasluzka nad minimalno placo na roke. To ni 1000 Evrov, ker tako mezdo gazda obracuna manj kot 5Eur na uro.
Res, tako privarcuje pri davkih in prispevkih, tok tega denarja gre iz prejetih placil, ki jih mogoce tudi ti, za obnovo fasade na bajti, da prisparas, ker je tako ceneje, po neumnem izplacas na roko. Ze v startu bi
moral zahtevati placilo za dogovorjen znesek po racunu. DDV zajet v ceni, ki jo izpogajas, drugace pa adijo, ti ne bos delal na mojemu objektu. Delavec pa bogi, z prikritim zasluzkom, z veliko familijo, po socialne transferje.
Opazam, da na objektih, kjer kosovarji vrsijo usluge, ni nobenih zakonsko dolocenih panojev z podatki o namenu dela, narocniku in izvajalcu. Inspektor, na tako gradbisce niti povoha ne.
Kdo tukaj potegne kratko? Mi, goveda, ki sebe imenujemo Slovenci.
ex sulc mare    (11.8.2019 16:54)
..poglej se, kje je najvec zaposlenih z minimalno placo. Gradbenistvo na prvem mestu....
za pribitek pa se, noben kosovarski sladoledar mi ni ob sladoledu se izrocil racuna... Na hrvaskem je to nemogoce. Tam je pildek zraven. Zakaj?

Resnici na ljubo, tudi v prenekaterem kaficu v Sloveniji, ga ne dobis....
BaroN    (11.8.2019 17:28)
To, o čemer zdaj pišeš, so drugi problemi, ki s posploševanjem, da so vse albanske družine avtomatično prejemnice socialnih transferjev, nimajo veze.

Če si pozorno prebral povezavo do Zakona o tujcih, si zagotovo prebral da se:

" Dovoljenje za prebivanje zaradi združitve družine se izda in podaljšuje na prošnjo tujca iz prvega odstavka tega člena, ki mora priložiti dokazila o zadostnih sredstvih za preživljanje tistih ožjih družinskih članov, ki nameravajo prebivati v državi."

Zanimivo pa bi bilo izvedet, kako nekateri toliko veste o Albancih. Saj menda ne nasedate šank anekdotam vsakega slovenceljna, ki išče razloge za svoj slab položaj, ki jih seveda nikoli ne najde pri sebi?
ex sulc mare    (11.8.2019 22:53)
..BaroN, dokazila o zadostnih sredstvih za prezivljanje druzine za namen za zdruzitev druzine, izda delodajalec. Ali pa mogoce Karitas, banka, stric, teta...? Delodajalec napise potreben znesek in podpise, postempla in mir. Nihce to kasneje ne preverja. Kosovarji so zdruzeni. Na CSD pa prinese kosovar, ki je zdruzil familijo, placilne liste, tudi na banki so prilivi enaki zneskom s placilnih list, kjer se vidi minimalna placa, da nikakor ne dosegajo cenzusov... dobijo subvencije v soli, vrtcu, pri stanovanju, socialno podporo za babo, ki nic ne dela, dodatke za otroke.... Kako za vraga nihce ne zahteva potrdilo, ki ga je prinesel, ko je zdruzil familijo, da vsaj preveri tisto o zadostnih sredstvih.... in nazene familijo nazaj v srbsko enklavo. Ni dost sredstev...teraj guske kuci.
BaroN, v sistemu so strigalice, ki se jim ne ljubi, ker ni izrecno napisano, da se mora upostevati npr. cifra na potrdilu o zadostnih sredstvih....bla bla bla... zalostno, ce si mogoce tudi ti eden izmed clenov v sistemu, ki ne funkcionira, goveda, ki sebe imenujemo Slovenci, tako vse prebavimo in sprejmemo. The End.
BaroN    (11.8.2019 23:28)
ex sulc mare, pogoji se preverjajo ne samo pri pregledu vlagateljevega zahtevka za stalno ali začasno prebivanje zaradi združitve družine, temveč tudi pri vsakem podaljšanju dovoljenja za prebivanje zanj ter za družinskega člana.

Če pa ti veš za primere, ki jih opisuješ, res ne vem, zakaj kot vzoren državljan tega ne prijaviš.
ex sulc mare    (12.8.2019 13:50)
..BaroN, sem kje napisal, da se pogoji ne preverjajo vsakic, ko zaprosi za bla..bls..bla.
Napisal sem: "Na CSD.... kako za vraga nihce ne zahteva potrdilo o zadostnih sredstvih.... ko je zdruzil familijo, da vsaj preveri tisto o...."
Kdo tukaj ne opravi svojega dela? CSD ali urad za priseljence... verjetno oba. Kurc pa taka javna uprava.
BaroN    (12.8.2019 18:39)
Ker ima CSD vpogled v več kot 50 različnih baz podatkov.
In preverijo celo vsako, tudi anonimno prijavo...
ex sulc mare    (12.8.2019 22:49)
... ima vpogled, toda ne gledajo.V javni upravi imajo cel kup mekompatibilnih sistemov... da te boli glava, pa se znat moras poiskat... sami problemi. Bolj enostavno je po prinesenih placilnih listah in bancnimi info. Kdo se bi matral, brez zveze, pa se tolko e.podpisov in dovoljen rabim, da se prijavim v sisteme.... Kurc pa taka javna uprava.
ex sulc mare    (12.8.2019 22:55)
... preverjanje mora biti avtomatizem vsakega uradnika, za vsako vlogo za socialne transferje... brez izjem. Preventiva dragi BaroN, ti pa cakas na anonimko.
Kako lahko petega v mesecu vzames placo, ce si jo nisi zasluzil?
BaroN    (13.8.2019 18:36)
Tale diskusija ne govori o mojih pričakovanjih in zaslužkih, temveč za resno debato pričakujem več konkretizacije nekih povsem pavšalnih navedb, trditev in ugibanj.
ex sulc mare    (13.8.2019 19:33)
... konktetizacija? BaroN po pisarnah poglej, pa na CSD. Preverjajo podatke o dokazilu o zadostnih sredstvih za prezivljanje druzine in zahtevajo ta isti dokument v vpogled, ali ne? Kaj potem kosovarcek isce na CSD, ce je na uradu za priseljence dokazal, da ima dovolj denarja za prezivljanje druzine? Za otroske dodatke je pa ja zadeva urejena brez obiska CSD. Subvencije in socialni dodatek.... to jim disi.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]