Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 608

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

pohvalna podpora pravnikov (Neznan 10.7.2019 10:50)

Pohvalno je, da ugledni pravniki

Dr. Matej Avbelj, Dr. Janez Čebulj, Dr. Veronika Fikfak, Dr. Borut Holcman, Dr. Jernej Letnar Černič, Dr. Andraž Teršek, Dr. Jurij Toplak, Dr. Verica Trstenjak

so pozvali poslance naj spoštujejo akte US-Ustavnega sodišča v zvezi s financiranjem javno veljavnega programa šolskega programa medtem ko del politike s Pikalom na čelu kot ministrom za šolstvo namerava, da se sprejme zakon, ki ne bo financiral javno veljavnega programa v šolah, ki so jih ustanovili zasebniki.

Ali bo moral zakon, če bo sprejet, pasti na ustavnem sodišču? Pred parlamentom ljudje štrajkajo. Pa ne zato ker bi jim npr. sindikati plačali sendvič in pivo.

Pohvalno je da tako ugledni pravniki podpirajo akte US.janoš    (10.7.2019 12:38)
Če je zasebna šola naj jo financirajo zasebniki,če pa jo bo financirala država,to ne bo zasebna šola-nekateri ne vedo kaj je zasebno,kaj pa državno!
sitemeter    (10.7.2019 12:59)
Iz državnih sredstev se naj financira obvezni del in tiste izjeme, ki potrebujejo posebno prilagojeno šolanje.
Kar zasebniki dodatno nudijo in v naših običajnih šolah ni na voljo naj ne bo financirano s strani države. Naj si plačajo dodatne storitve podobno, kot jih mi, običajni državljani, za razne šole v naravi in druge kar je dodatno.
binc    (10.7.2019 13:16)
Pa naj ti zasebniki naredijo zasebno šolo na Paškem Kozjaku. Ne bodo, ker je premalo ovčic in je potem ideološki vpliv take šole premajhen. Kdor hoče v zasebno šolo pošiljat svoje otroke naj plača. Si pa sedaj v tem primeru poglejte kako je v tujini. Npr. v ZDA. Pa naj gre ta problem na referendum, bomo pa videl kaj bodo rekli državljani. Če smo imeli za nekatere druge nepotrebne referendume (II tir, arhivi, volilni sistem, pa še kaj) denar bomo pa še za tega. A ne.
kuhalnica    (10.7.2019 13:40)
Za kaj ti velecenjeni pravniki sedaj odpirajo usta ko poslanci nočejo sprejet zakona o financiranju zasebnega šolstva katero je v večini v lasti cerkev.Če bi ti velecenjeni pravniki kateri se pozivajo na presojo ustavnega sodišča bili pošteni bi prav tako pozivali Ustavne sodnike in Ustavno sodišče,da se napisana ustava mora spoštovat ter enkrat in zavedno ločit cerkev od države.Ker pa je ustavno sodišče in večina ustavnih sodnikov podrejena Slovenski domosranski stranki pa se vse odvija v smer katerega priprava in predlog je bil posredovan iz SDS in NSI.zasebno šolstvo je zasebno in tisti kateri hočejo imet otroke v zasebni šolah oziroma v pralnicah možganov naj to tudi sam plačuje.
zag_prav    (10.7.2019 14:08)
@janoš, točno tako in nikakor drugače!

To je isto kot to, da mi bolanim otrokom zbiramo zamaške, politiki pa prejemajo plačo preko naših pleč.
frenk 53    (10.7.2019 16:55)
Ne vidim razloga, zakaj bi moral tudi jaz plačevati učenje pravljic, kar religija vsekakor je. Veliko šol smo zgradili, veliko jih je dobrih. Če kdo želi nadgradnjo znanja, si pa naj plača sam. Ali je to sploh še privatno, če v celoti plača država? Pri vsem tem pa veliko dobrega učiteljskega kadra brez dela. In veliko šol dela z manjšo kapaciteto, kot pa jo zmore glede na prostor.
janoš    (10.7.2019 17:46)
Jara gopspda pač hoče nekaj več za svoje otroke,torej naj plačajo zasebne šole saj so dovolj nakradli,pač hočejo biti iznad navadnih ljudi,samo naj ne bodo na račun države oziroma davkoplačevalcev,če pa bi bil referendum bi pogoreli na celi črti!
Lucky H.O.G    (10.7.2019 18:03)
sami hudi strokovnjaki... le kje spite, da vas ne ukradejo?
kuhalnica    (10.7.2019 21:09)
LuckyH.O.G. Nismo strokovnjaki samo razmišljamo bolj logično .
Old Punca    (10.7.2019 21:20)
Menda je mnenje Ustavnega sodišča preveč ohlapno.
Gre za to, da je potrebno urediti financiranje dveh različnih vrst izobraževanj- za javno je država postavila zgradbe, najela delavce, ki jih plačuje, pripravila učne načrte. Javne šole so tudi tam, kjer so veliki stroški, ampak je prav da so.

Potem imamo drugo vrsto šol, ki imajo posebnosti. Poleg javnega učnega načrta, ki so ga seveda brezplačno dobili od javnih delavcev, počnejo še kaj drugega. Oblike dejavnosti, ki jih javna šola nima, to so lahko različne oblike pristopa k umetnosti, tudi verska vzgoja. Nalašč bom preskočila katolišče šole in vrtce. Če v javni šoli izkoristijo ves čas za izvedbo programa in jih država plača za to, tudi takrat ko učijo dva učenca, ko popravljajo šolo do neskončnosti, kar seveda veliko stane, verska šola uči Koran, udeleženci molijo in se učijo vsega o npr. Mohamedu. Pa ne, da je to narobe. Zanima me, če mislite, da je potrebno iz javnih sredstev, ki jih je celo za javne programe premalo, plačati tudi čas, ko učitelji učijo učence islamskekih molitev, ali harakrišna. Te šole ne bodo na Paškem Kozjaku naredile svoje šole, skrbele za prevoz, skrbele za obnovo, starši pa bodo zaradi pomanjkanja denarja plačevali - toaletni papir. Samo do bodo lahko plačali čas, ko bodo v posebnih šolah, molili, slikali lončke ( za kar javne šole nimajo niti časa in niti denarja), se šli balet in učit instrument, kar javnim šolarjem že zdaj plačujejo starši. Vlada se je odločila, da bo plačala javni program, tiste posebnosti, ki zasebne šole dvignejo nad običajne, pa ne. Meni je tu logično. Sicer pa poglejte, kaj so naredili z zasebnimi fakultetami, ki nimajo nobene cene v tujini. Nekatere so " institut za vadenje rude in gubljenje vremena". Lobiju je uspelo celotno financiranje programov, ki jih nihče pravzaprav ne rabi.
sitemeter    (10.7.2019 22:08)
Ti ugledni pravniki imajo verjetno veliko prijateljev, ki si lahko privoščijo zasebne šole.
ex sulc mare    (10.7.2019 22:39)
.. zakon v obliki, kot ga je pripravil minister Pikalo, je ravnokar bil v parlamentu sprejet z 42 glasovi za in 36 proti...

Trenutno velja po novem, zasebne sole obvezni javni del 100% financiranje, verouk 0%....
lubca    (11.7.2019 7:59)
Doslej je bilo takole:

državne šole, (ki so bile zgrajene z državnimi sredstvi):
- ang.,slo., mat. itd - 100%
- dopol., dodat. pouk, podalj.varsto - 100%

zasebne šole, (ki so bile zgrajene z zasebnimi sredstvi):
- ang.,slo., mat. itd - 100%
- dopol., dodat. pouk, podalj.varsto - 85%
- izbirne vsebine (npr.verski pouk) - 0%


Zdaj bo takole:

državne šole, (ki so bile zgrajene z državnimi sredstvi):
- ang.,slo., mat. itd - 100%
- dopol., dodat. pouk, podalj.varsto - 100%

zasebne šole, (ki so bile zgrajene z zasebnimi sredstvi):
- ang.,slo., mat. itd - 100%
- dopol., dodat. pouk, podalj.varsto - 0%
- izbirne vsebine (npr.verski pouk) - 0%


Kaj sledi:
- glasovanje v Državnem svetu kjer zakon zavrnejo in gre v Državni zbor kjer potrebujejo 46 glasov za potrditev zakona.

- glasovanje v Državnem svetu, kjer imajo 42 glasov in zakon ne bo sprejet,

saj je logično, če pa 2 službi za zakonodajo (parlamentarna in vladna) nista dali soglasja glede na razsodbo US-ustavnega sodišča češ da predlog SD in Pikalovega idejno-političnega kulturnega boja niso v skladu z Ustavo Republike Slovenije. Enako mnenje kot 2 službi za zakonodajo je pa dal še Pahorjev kabinet, kjer tudi imajo pravnike, ki vse to proučijo.

Komunistični kulturni boj SD se bo nazadnje razletel enako kakor na Trgu nebeškega miru ko so po kulturni revoluciji bande štirih kitajski komunisti s tanki povozili nešteto delavcev, študentov, mladine ... da so se obdržali na oblasti in danes veselo kupujejo belo tehniko po Evropi.
calis    (11.7.2019 8:18)
da se odločb US ne spoštuje so krivi tisti, ki niso spoštovali prvo izdane ustavne odločbe in potem (ker se jim nič ni zgodilo) se zadeva spremeni v prakso...zdi se mi, da je bilo nekaj okrog izbrisanih...
ex sulc mare    (11.7.2019 11:03)
... strel v lastno koleno so si naredili nezadovoljnezi z sedanjo ureditvijo financiranja..
Sedaj bo sele ravs in kavs v bajti... RKC ne bo mirno pozrla klofute, tudi levega lica ne bodo nastavili...

Se strinjam, izvirni greh je bil storjen takrat, ko prvic ni oblast upostevala odlocbe US, mozno res, da so v njej izbrisani.... tako se pismevuhovstvo za US pelje kot jara kaca naprej. Nasanka pa tako samo narod....
ex sulc mare    (11.7.2019 11:11)
..bela tehnika ima 85% vpliv na financiranje privat sol. Odvisno od placnika, velika razlika je ce ti investiras svoj denar ali drzavnega... pri svojem gledas na vsak evro, pri drzavnem pa das v opremo vec stila, ne vzames Gorenje, temvec Gaggenau, Miele, Bosch, Panasonic, Whirlpool... kar pac ni kitajsko, a ne lubika?
BaroN    (11.7.2019 22:33)
14. člen Ustave RS
(enakost pred zakonom)

"V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino."

Kako so te pravice in svoboščine zagotovljene otrokom, ki ne živijo v kraju, kjer so privat šole?
sitemeter    (12.7.2019 6:30)
V slovenistanu nimamo niti 10 privatnih šol pa tako pametovanja raje in politike.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]