Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 596

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

Škalska pravljica (Neznan 7.7.2019 10:58)

Med prireditvami v Velenju, ki so oglaševane tudi na tem portalu je po mojem mnenju po krivici spregledana možnost ogleda razstave o pred 70 leti porušeni cerkvi Sv. Jurija v Škalah med 11. in 20. uro v gasilskem domu Škale. Voden ogled ob 16. uri.

Škale so postale leta 955 sedež pražupnije ter ostale najpomembnejše naselje v dolini vse do vzpona Šoštanja konec 18. stoletja, kateremu je primat po drugi svetovni vojni prevzelo Velenje. Zgodovinski viri navajajo, da je bila konec 10. ali v začetku 11. stoletja v Škalah posvečena cerkev Svetega Jurija, ki je bila sploh prva cerkev v dolini.schnitt    (7.7.2019 15:31)
Lepo da si objavil, se ni vedelo.

Se pravi 1949 porušena cerkev. Zakaj le?
Bodo znali povedat merti, kuhalnica, faraon, ex sulc, 14.divizija, frenk53, itd. ... ne vem sicer kdo je danes dežuren. Se bo že videlo.
merti    (7.7.2019 16:07)
Ti komunisti so bli hudic, nekateri so se danes v parlamentu npr vodje pohodov v jajce raznorazni janezi in milicniki vinkoti
kuhalnica    (7.7.2019 16:37)
schnitt. Res si Idiot za rukani boli mene ta mali za cerkve .Nisem jih rušil še manj pa skrbim za njih sem Ateist boli me ta mali kaj takim Idijotom kriplastim kot si ti pomenijo.
janoš    (7.7.2019 17:07)
Škalska cerkev je bila prva žrtev ugrezanja tal zaradi izkopavanja premoga,porušila se je zaradi tega sama. malo po Googlajte.
ex sulc mare    (7.7.2019 17:14)
... ne ne janos, prepricane desnosucne, ne bos ustavil z takim argumentom. Bebci verjamejo v zlo rdecih, kot v pravljico o cudodelcu, ki je znal hoditi po vodi, iz vina naredil vodo - pardon obratno in z eno ribo nasitil mnozico lacnih....
Se strinjam, da je tisti grof, ki je pred vec kot sto leti odprl rudnik, stari saht v Velenju, bil ortodoksni komunist....
knusprig    (7.7.2019 17:24)
Toliko v pojasnilo kaj delajo komunisti. Tole

https://www.rtvslo.si/svet/azija-z-oceanijo/kitajske-oblasti-naj-bi-locevale-ujgurske-otroke-od-starsev/493773

in njim ste prodali belo tehniko.
janoš    (7.7.2019 18:42)
Knuspring,kaj pa so so Angleži počeli v svojih kolonijah,zbrisali so cela ljudstva,samo to je dopustno ,ker niso bili komunisti.Pa koga obtužuješ z tem ko praviš in takim ste prodali belo tehniko,a nisi Slovenec.?
kuhalnica    (7.7.2019 20:07)
knuspring Stvarno si velik bedak,ne moreš primerjat Slovenskih komunistov z Kitajskim To lahko primerja samo tak človek kot si ti ki imaš kurje možgane.Seveda če jih sploh imaš,ker meni se zdi,da si človek brez možganov in hkrati velik IDIOT.Če pa že primerjaš moraš prav tako v to primerjanje postavit Janeza Janšo za grižen kleče plazeči komunist ,Vinko Gorenjak komunistični Miličnik ,ter vso ostalo pokvarjeno komunistično zalego katera je sedaj končala v Slovenski domosranski stranki.Ko boš vse to raziskal potem začni lajat in tulit o Komunistih.
winzer    (7.7.2019 20:19)
Ste pa res smešni...iz Škal ste prešli na belo tehniko...
knusprig    (7.7.2019 20:57)
In kje so zgradili nadomestno cerkev, če je Škalska šla zaradi ugrezanja? Kje je zdaj nadomestna cerkev?

Namesto družmirske so zaradi ugrezanja zgradili v Penku. Vse kapelice nadomestili - upam - namesto ugreznjenih.

Ja, tako smo prišli do komunistov in bele tehnike. Saj so tudi škofa dali zažgat v Novem mestu. Komunisti so isti po celem svetu - marxizem, leninizem, stalinizem, titoizem, ...
janoš    (7.7.2019 21:01)
Povej svojemu šefu!
kr_tk_en    (7.7.2019 21:35)
Mislim da se nobena vojska skupaj ni pobila toliko ljudi kot tale klinceva vera v nekaj neumnega ,pa naj bo kerakoli plus tega da nadlegujejo nase otroke .....
kuhalnica    (7.7.2019 21:42)
knuspring na kratko jebali te vsi komunisti tega sveta.Ker si preveč IDIODSTKI sploh ne veš razlike med komunističnimi državami zato ti je boljše,da drži tisti domosranski gobec zaprt,ker tako ne veš popolnoma nič si pač IDIODSTKI teleban.
knusprig    (7.7.2019 22:15)
Eno tabletko za pod jezik vzemi, da ne bo kaj hujšega pa pančkat pojdi.
sitemeter    (7.7.2019 22:20)
..in še danes bi dolina bila žitnica pa krave bi se pasle, pred kapelami pa bi se romarji sklanjali.
ex sulc mare    (8.7.2019 7:24)
... nadomestna cerkev? Mogoce si jo pa Skalcani niso niti zeleli? Nekaj malega, podobnega cerkvici, stoji na pokopaliscu v Skalah. Vem, da so vsi kmetje iz Skal, ki so zaradi rudarjenja izgubili svoje hise, hleve, le te dobili nove, na drugih lokacijah, Polak, Sedovsek...
O prizadevanjih za novo cerkev, ce so le bila v teh letih, bi mogoce lako povedal Arlic...
Dobili so velik Dom krajanov, novo osnovno solo, vrtec, severno cestno povezavo, "mini" cerkev na pokopaliscu...
Preprican sem, da bi tudi cerkev izdrli, ce bi jo zeleli in stopili skupaj.. hm mogoce so pa bolj rdeci v Skalah, kot je to vsec tistim v RKC, pa niti pisnejo ne o novi cerkvi, za kazen?
volley    (8.7.2019 7:41)
V tem primeru niso pogajalci vaščani (tako je vse našteto nepomembno: obvoznica, vrtec, šola, dom krajanov, ipd.) ker je pogajalec institucija RKC. Namreč, vaščani se lahko z doseljevanjem preseljevanjem, ipd. tudi spremenijo v neke druge vaščane. Dolg še vedno obstaja, ni zastaranja. Če so židovsko cerkev postavili zdaj, ker so jo zrušili potem tudi tu ni ovir, da se postavi to kar je bilo uničeno, pa ni nujno, da ravno v tej vasi; lahko npr. v Velenju.
janoš    (8.7.2019 8:04)
Torej po tvojem naj na novo postavijo Družmirje -kje mogoče naredijo umetni otok na jezeru in ga tam postavijo!?
sitemeter    (8.7.2019 8:23)
volley
Počasi bo zmanjkalo tistih, ki bi si želeli novih cerkva.
ex sulc mare    (8.7.2019 8:29)
.. kot sem ze napisal, se nisem zasledil galame v medijih, da RKC zeli, vracilo " dolga " in postavitev nove cerkve v Skalah, kot nadomestilo za tisto, ki se je podrla in izginila v jamskih ugrezninah...

Bo, bi RKC izterjala " dolg " ze zdavnaj, ce bi krajani Skal stopili skupaj in to cerkev tudi v resnici zeleli... nekaj prispevajo sami, precej vec Cerkev, najvec pa Drzava.

RKC bi verjetno novo cerkev ze imela, zastonj seve....
ex sulc mare    (8.7.2019 9:46)
.. he he, nova skalska cerkev v mestu Velenje, tam zadaj za bencinsko v Saleku? Zvito ni kaj. Skalcani bodo hodili k masi , se vozili, 5 km dalec.
Ta ideja je enako absurdna, kot bi bila ideja, da recimo novo Notre Dame, ki je bila poskodovana v pozaru in bi jo ne mogli vec obnoviti, da novo recimo zgradijo v Berlinu, ker dolg obstaja in ne zastara.
V Skalah je se nekaj primernih hribckov, recimo ob cesti v Gaberke, pred odcepom za pokopalisce....
sitemeter    (8.7.2019 9:53)
Kolk jih pa zdaj še hodi k maši.. iz Hrastovca, Šenbrica pa Konovga tud grejo peš v Škale, pa nabito polna cerku je vsako nedelo po 3 x.
14.divizija    (8.7.2019 10:39)
Kdo še hodu v cerku..
volley    (8.7.2019 11:26)
Če bodo pri Izoli umetni otok potem ne vem zakaj ga v Družmirju nebi - si ga prej zasluži kot Izola. Ampak ni vprašanje Družmirje. Za Družmirje je postavljena cerkev v Skornem.

Tudi na avstijskem Koroškem bi po tvojem kmalu zmanjakalo tistih, ki bi še hodili v slovensko šolo ampak tam slovenska šola MORA BITI.

Zastojn cerkve ni treba puvat. Jo je pa treba zgraditi za nadomestilo - odškodnino!

14.divizija hojdi na Štampetov most - joj kakšna umetnina arhitekture ... ha ha ha ... naj mu še dolgo hojdi

Saj na partijske sestanke jih tudi hodi samo 5. Nevem zakaj SD sploh še obstaja, če ima pufa iz volitev za par let nazaj za 1 milijon, sedež pa v vili, ki je bila Židu pod prisilo odkupljena. In, vilo dobila djabe za skupno družbeno premoženje v ankesu parlamentarne stavbe.
janoš    (8.7.2019 14:04)
VOLLej kaj je to djabe?
ex sulc mare    (8.7.2019 14:19)
.. a ni tisti betonski bunker pri vhodu iz Sostanja v Penk namenjen Sostanju?
Ali je v Druzmirju bila tudi cerkev?
faraon    (8.7.2019 14:35)
Religija smrti in terorja nad soljudmi naj ostane pri vas doma in vaša osebna stvar....smo vam že zdavnaj povedali.
Sončnik    (8.7.2019 14:56)
Družmirje je, seveda, imelo cerkev. Cerkev sv.Mihaela je bila porušena 1975., oltar pa so prestavili v novo šoštanjsko cerkev, ki je delo arhitekta Miklavca.

Ne vem, kako vezo ima Izola s Škalami in Družmirjem,vem pa, da je tam nekoč bil otok, ki so ga z nasutjem povezali s kopnim. Odtod tudi ime Izola (isola je otok).
ex sulc mare    (8.7.2019 17:21)
..hvala za informacijo soncnik, mogoce ves tudi to, kje je sedaj oltar in drugo cerkveno okrasje, predmeti iz razpadle skalske cerkve?
V Skalah, na vzpetini pred odcepom na skalsko pokopalisce ob cesti, ki povezuje Velenje po severnem robu z Sostanjem, je idealen prostor za izgradnjo cerkve.
Seveda v primeru, ce si jo res zelijo... opremijo pa z oltarjem in okrasjem iz stare, ki je sla v podzemlje starega sahta.
janoš    (8.7.2019 20:10)
Slike in ostalo okrasje se je razdelilo po drugih cerkvah,orgle pa so razpadle.
Sraka2    (16.7.2019 8:31)
V Škalah na griču Brc, kakih 800 m severno od mesta, kjer je nekoč stala cerkev Sv.Jurija, stoji danec cerkev Sv.Jožefa. Ob cerkvi sta mrliška vežica in kapela, na pobočju pod njo pa pokopališče. Objekte na eni strani obdaja gozd, v smeri pokopališča pa se odpira razgled na Škalsko jezero in dele Velenja.

Cerkev Sv.Jožefa, ki jo je zasnoval arhitekt Adi Miklavc, je bila zgrajena leta 1976 in naj bi nadomestila nekdanjo mogočno cerkev Sv.Jurija, ki je po svoji tisočletni zgodovini doživela nedoumljivo žalosten konec kmalu po koncu druge svetovne vojne.
Cerkev Sv.Jožefa je sodobna zgradba, ki v oblikah parafrazira šotor kot izrazito začasno arhitekturo, ustrezno minljivemu tostranskemu bivanju človeka: strehe do tal, trikotni slavolok, preddverje podprto z zvonikom (Poles, 1998).

V zvoniku so štirje zvonovi. Dva sta nova: največji tehta 468 kg in je posvečen Sv.Jožefu, zaščitniku cerkve, manjši pa tehta 196 kg in je posvečen Sv.Juriju, zaščitniku porušene cerkve. Dva zvonova pa sta prenesena še iz cerkve Sv.Jurija: 277,5 kg težki zvon, delo Strojnih tovarn in livarn v Ljubljani iz leta 1923, poje v glasu gis. Manjši zvonček, škalski "cinklekl" (navček) pa je delo zvonarja Zaharija iz leta 1752. Notranjost, ki je povečini opažena z lesom, krasi pozlačen kip Sv.Jožefa z detetom Jezusom, prav tako spomin na nekdanjo mogočno cerkev Sv.Jurija.
Sraka2    (16.7.2019 8:48)
Prvo naselje v Šaleški dolini, ki se je ugreznilo zaradi izkopavanja premoga, so bile Škale. Središče Škal, s tisoč let staro cerkvijo sv. Jurija in župniščem, šolskima stavbama, stavbo občine, trgovino in gostilno, društvenim domom ter pokopališčem, se je moralo umakniti vodi, ki ga je zalila. Poleg teh stavb sta bili neposredno ogroženi tudi posestvi Ludvika Potočnika in Marije Švarc.
Zaradi širitve proizvodnje Nemci niso upoštevali varnostnega stebra pod Škalami, ampak so pričeli z odkopavanjem in s tem praktično zapečatili usodo Škal. Na predlog tedanje rudniške uprave, je 19. 6. 1941 šef civilne uprave na Spodnje Štajerskem, odobril odkopavanje preko meje varnostnega stebra pod Škalami. Nemci so pripravljali izpraznitev in razlastitev zemljišča ter izgradnjo nadomestnih objektov in pokopališča. Že leta 1942 so Nemci prepovedali pokopavati na škalskem pokopališču, tako da so morali umrle pokopavati na pokopališču v Šmartnem pri Velenju. Posestvo Potočnik Ludvika je bilo zaradi ugrezanja uničeno že leta 1943, razpoke na zgoraj omenjenih stavbah pa so se pokazale že v letu 1944 in 1945.
Sraka2    (16.7.2019 8:49)
No toliko o kumunistih, ki so uničili Škalsko cerkev...
Je treba malo poznati svojo zgodovino, saj narod, ki zanika svojo zgodovino, si ne zasluži prihodnosti!

Pa lep dan!Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]