Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 493

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

gozdna pot - ks šmartno (sadjar 3.6.2019 16:45)

Z "neizmerno hvaležnostjo" bi rad pohvalil podpredsednika KS Šmartno, Štemberger Boris-a, Urad za Komunalne dejavnosti MOV, Vuzem Rudi-ja in vse ostale, ki so obravnavali primer GOZDNA POT. Gozdna pot - stopnišče z kovinsko varjeno ograjo, mestno razsvetljavo in dvema košema za smeti se nahaja med - zgoraj - križiščem Šmarške ul. In Gregorčičeve ul. (KARAKA BAR) in - spodaj - Gregorčičevo ul. Ta pot povezuje širšo okolico KS Šmartno z mestnim jedrom.
Pretok ljudi, občanov -starejših in otrok, ki hodijo v šole in sprehajalcev je velik.
Preden bi rad izrekel svojo "hvaležnost", moram napisati naslednje:
-pot vodi skozi gozd, ki je v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS - sedež LJ
-pot ni javna pot - hoja po tej poti je na lastno odgovornost
-pot je bila izdelana na pobudo krajanov KS Šmartno s pomočjo MOV
Zdaj pa k "zahvali" !!!
Leta je bila pot redno, prostovoljno čiščena ( pozimi in čez leto ) s strani, nas, nekaterih krajanov KS Šmartno, ki smo se s tem zavzemali, da je bila pot prehodna. V primerjavi našega čiščenja, recimo 20X letno, KS Šmartno vsako leto organizira 1X skupno očiščevalno akcijo. Za prostovoljno delo vedo skoraj vsi, toda to je prezrto. Nikoli nismo zahtevali plačila, KS pa bi po mojem predlogu lahko zagotovila vsaj orodje ( lopato, lopato za sneg, grablje, kosilnico na nitko in gorivo ). Denar je bil na razpolago, vendar se je predlog ignoriral.
Pred priblj. desetimi leti - to lahko potrdi sin podpredsednika KS Šmartno, Štemberger Boris-a, ki je bil takrat funkcionar KS Šmartno - je zgoraj na začetku poti, 4m nad njo poševno ( pribl. Pod 45 stopinjami naklona ), rasla debela, dolga in zelo težka gozdna češnja. Ker se je rastišča držala samo še z nekaj koreninami, je bila velika nevarnost, ki je smrtno ogrožala vse, ki smo hodili po tej poti. Na nemalo mojih pobud in opozoril, da predstavlja drevo nevarnost, nihče ni ukrepal. G. Štemberger mi je po daljšem obdobju svaril, prošenj - "tečnarjenja" preko tel. rekel, "podri jo pa je". Doma sem vzel ročno žago in jo podrl, brez znanja podiranja dreves, še posebej v takšnem položaju, se pravi, da sem se zaradi neorganiziranosti in ignoriranju problema, izpostavil nevarnosti manjših ali celo hudih poškodb. Drevo je padlo, še preden sem zarezal do polovice debla in pri padcu s vso svojo težo - silo, močno zvilo debelostenski okrogli profil ograje fi50mm. Ograjo sem potem sam, na mestu zvina, kakovostno zaščitil z barvo za železo, katero sem, seveda, kupil sam.
Kasneje sem podal pobudo, da se na zgornji strani, dovari še pribl. 3m ograje, saj je tam bila preprosto luknja, kamor bi človek omahnil v globino. To so po pregovarjanju naredili.
Stopnice strmo vodijo skozi gozd in so iz starih železniških pragov - švelerjev. Ker so že pred leti, ko so stopnišče položili, uporabili rabljene švelerje, jih je danes mnogo v zelo slabem stanju. Na več mestih so se posedli, tudi 23 cm po dolžini in 12 cm po širini. Kdor je tehnik bo vedel, da je danes to stopnišče takšno, kot da bi ga postavili ljudje s 2,5 promila alc. V krvi. Ko so stopnice suhe, hoja po njih še nekako gre, ko pa so mokre, je hoja, kljub držanju za ograjo, zelo rizična in nevarna. Bilo je že mnogo padcev, brez, z lažjimi in eno težjo poškodbo. Ko so švelerji mokri, so kot, da bi stopil na moker štor v gozdu - sluzasto spolzki.
Na stopnice, oziroma stanje gozdne poti, opozarjam KS Šmartno že dlje časa. Podpredsednik Štemberger Boris, mi je marca letos dejal, da s tem nima nič in da se ne misli ukvarjat s tem !?! Povedal mi je, da pot ni javna in da, " lahko tablo obesim zdajle, če želiš !". Tabla, da je pot na lastno odgovornost, nikoli ni bila postavljena. V isti sapi mi je rekel, da se naj obrnem na funkcionarja ??? Prelovšek Bojana MOV, da bo on vse "zrihtal". Po večkratnih poizkusih kontakta s predsednico KS Šmartno, sva se le slišala preko tel. Povedala mi je, da bodo imeli sestanek z občinskimi funkcionarji, ki so pristojni za to in da me bo obvestila. Povedala mi je tudi, da so že veliko postorili !!! - da so zamenjali štiri stopnice ( to sem uredil jaz, ko sem se osebno obrnil na bivšega župana, Kontič Bojana ), da so podaljšali ograjo, zacementirali luknjo pri treh stopnicah. Tega nihče ne bi nikoli naredil brez pobude in "tečnarjenja". Obvestila me ni, zato sem se moral sam pozanimat o sklepu sestanka. Sklep sestanka - Urad za Komunalne dejavnosti MOV, katerega zastopnik je Vuzem Rudi, na katerega sem se, zaradi te problematike, tudi že večkrat obrnil je izdal "nalog", da se zamenjajo tri, štiri stopnice, ki so popolnoma uničene in, da se nasuje nekaj peska. Vuzem Rudi je tudi mnenja, da bi bilo najbolje stopnišče zapret - podreti in da na tem mestu ne bi bilo več prehoda za ljudi.
Vprašanja, zavzetim funkcionarjem za dobrobit ljudi-
KS Šmartno je prepredena z ozkimi enosmernimi ulicami, brez pločnikov. Včasih je bila gradnja hiš zelo "na skupaj" in ceste so ozke, tako, da bi tudi v kolikor bi želeli izdelati pločnike, to ne uspeli ( nekateri bi si raje odrezali roko, kot odstopili 50-60 cm zemljišča v dobrobit peščev ). Ta gozdna pot je zelo pomembna povezava z mestnim jedrom in zaradi te poti, je pot veliko "varnejša". Zakaj se, kot odgovorni funkcionarji, bolj ne zavzamejo, da se pot v celoti obnovi - denar je? Z dopisovanjem, pobudami…, skratka s papirnimi zadevami je to le uradna stvar, vemo pa da naši uradni mlini meljejo zelo počasi . Zakaj se takoj ne skliče sestanek z lastnikom zemljišča - Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS - sedež LJ, se izpostavi problematika z vsemi argumenti in takoj začne z obnovo ( denar je in strošek obnove ne bi bil velik )? Vsi ti ljudje so v teh službah zato, da se takšne zadeve rešujejo, še posebej zadeve, ki ogrožajo ljudi. Zakaj takšna ignoranca do problematike in zakaj funkcionarji KS, katerih naloga je njihova, pošiljajo NAS KRAJANE, da urejamo stvari po raznih uradih ? Zakaj ni neke vztrajnosti in prizadevanja funkcionarjev do problematike, kot je ta ?
Sprašujem pa se tudi, v kolikor je to zemljišče Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ali so potrebovali soglasje tega lastnika, da se posega v njihov prostor? Ali so potrebovali soglasje, da se postavi javna razsvetljava ? V kolikor tega niso naredili brez vednosti lastnika zemljišča je to črna gradnja!!! V kolikor je soglasje med KS Šmartno, MO Velenje in Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS sklenjeno, uradno potrjeno, bi morala imeti pot značaj javne poti, če pa se lastnik ne strinja, pa bi moralo biti na zgornji in spodnji strani poti tabla, da pot ni javna in da je na lastno odgovornost. Menim pa, da, ker pot poteka ob skalovju in ne obremenjuje gozdne površine, bi se MO Velenje lahko zavzela, da se pot legalizira - se vriše v kataster in se za njo ustrezno skrbi. V nasprotnem primeru, kot je predlagal funkcionar MO Velenje Vuzem Rudi, da se pot podre, pa naj MO Velenje v najkrajšem času zagotovi pločnike za pešce. Jutri je nov dan in jutri bomo ljudje spet izpostavljeni nevarnosti. Menim, da bi bilo popolnoma neodgovorno, "problematika pometena pod preprogo", da se ta pot podre !!! To bi bilo najlažje, zato pa TAM KJER JE VOLJA, TAM JE POT !!!
Za vse, ki pa se vam poraja vprašanje, zakaj za vraga se tako zavzemam za to pot. Prvič, pridite pogledat naše ozke ulice brez pločnikov za pešce, po katerih nekateri objestni vozniki večkrat močno pritisnejo močno na gas in drugič, mnogo otrok hodi skozi to, gozdno pot, v osnovno šolo, mladostnikov v srednjo in vsi mi v mesto in iz mesta nazaj.
To ni edina problematika v MO Velenje, je pa, po mojem mnenju, z malo stroški, hitro rešljiva. Potrebni so le pravi, odločni vztrajni ljudje, ki znajo tudi udariti po mizi, če je potrebno.
Sebastjan Volovšek in ostali krajani KS Šmartnokapitan    (3.6.2019 19:19)
pa kermu se to ljubi sploh prebrat?
sadjar    (3.6.2019 21:46)
Popravljam meritve stopnic - pomota - po širini so se stopnice nekje posedle tudi do 3,5-4 cm.
sadjar    (3.6.2019 21:46)
Popravljam meritve stopnic - pomota - po širini so se stopnice nekje posedle tudi do 3,5-4 cm.
llluminatiSLO    (3.6.2019 23:23)
Sadjar...preveč tečnaris se bomo pomenili ampak tvoje pobude ker je neumna in smotana ne bo sprejeta :D
sitemeter    (4.6.2019 8:15)
Če bi mal bolj strnu problematiko, bi ti še verjel, da hočeš kaj rešit. Tk pa nabijaš ko en politik.
Girasole    (4.6.2019 12:46)
Sadjar, kaj pravzaprav želiš? Obnoviti stopnice?Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]