Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 521

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

mo velenje - kraja (Neznan 23.5.2019 11:12)

Želimo opisati konkreten primer, katerega smo doživeli stanovalci KS Šalek.
Večkrat smo poskusili kontaktirati odgovorne osebe na občini, da nam podajo odgovore glede "gradnje" kolesarske poti ob paki čez parkirišče v Šaleku. Podali smo vprašanje tudi na spletni strani, kjer lahko "kao" občani pomagamo s predlogi, obveščanjem itd (https://pobude.velenje.si/), vendar tudi tam niso tega vprašanja objavili, kaj šele odgovorili. Naredijo spletno stran in potem cenzurirajo vse kar jim ne paše, da ne govorimo o neumnih odgovorih, na katere odgovorijo. Itak oni nič ne morejo, ali ni v planu, ali je državno itd., dokler niso volitve...predvolilni čas pa lahko čistijo tudi državne brežine, flikajo državne ceste in vse kar prej niso mogli.
Zdaj pa vas tukaj vprašamo dragi naši občinarji, svetniki, podžupani in ostali. Zakaj boste šli v krajo parkirišč, da lahko naredite 800m nevarne kolesarske poti, katera sploh nima smisla, samo zato, da boste lahko ob ponovnih volitvah hvalili kaj ste naredili. S tem, da boste nekomu nekaj ukradli in narisali črte, ne pomeni, da ste nekaj zgradili. Se zavedate, da vaša planirana trasa pomeni večjo nevarnost za kolesarja, kot pa če bi se vozil po cestišču. V kakšno nevarnost poskušate potisniti kolesarja, ko se bo vozil skozi parkirišče. Se zavedamo, tudi zdaj se vozijo, ampak previdno, ker se zavedajo da gredo čez parkirišče. Ko pa bodo enkrat na rdečem polju s črtami, se bodo pa peljali na polno, ker bodo čutili varnost in zaščito, da kolesarijo po označenem polju. Dejansko pa ta pot ne bo vodila nikamor drugam kot samo čez parkirišče, ker bo takoj moral zaviti na glavno cesto in naprej. Ali ste resnično sposobni storiti vsakršno neumnost samo za samopromocijo in besedičenje, če tudi s tem ogrožate varnost kakšnega otroka. Da ne omenjamo, da boste s tem UKRADLI najmanj 25 parkirnih mest, katerih že tako primanjkuje v celem Velenju.
Ker vemo, da redno berete diskusije, upamo, da bomo tukaj dobili odgovor, če ga že drugje ne. Od KS Šalek pa tako nimamo nikakršnih obvestil. Objave na spletni strani stare več mesecev, tudi let.sitemeter    (23.5.2019 11:44)
A te fejst boli tistih 25 parkirnih mest, ki so itak večinoma prazna. Bravo za kolesarsko, kolesarje in tistega, ki se je spomnil, da se kolesarska uredi tam mimo. Bravo!
bistra78    (23.5.2019 12:33)
Ne poznam dobro lokacije, ker sem mogoče 2x na leto v tistih koncih Velenja, le kolikor vidim s ceste, ko se peljem proti SG. Je pa tam verjetno kar stiska s parkirišči in se pozna vsak posamičen parking kaj šele kot navaja odpiralec 25.
Sem pa pogledala na spletu od občine, kjer je opisan projekt kolesarske trase. Večina bo samo prometno urejena, gradbeno urejanje bo samo klančina pri robnikih v vrednosti 1.072.542,86 EUR od tega 485.103,70 EUR sofinanciranih sredstev. Pa kaj ste vi zblojeni, za teh par sto metrov barve bomo dali 600.000,00EUR lastnih sredstev. Izvajalec je verjetno že znan, stranski žepi pa tudi.

sitemeter, tvoji posti kot vedno nimajo ne glave ne repa, kajti ne vidiš dlje od svojega balkona. Teh 25 parkirišč je še najmanjši problem, ker očitno sam ne kolesariš in ne poznaš nevarnosti. Veš kaj pomeni kolesarjenje med parkirišči? V tujini je to celo prepovedano. Letno naredim več kot 1000km s kolesom in vem kakšne so nevarnosti kolesarjev.

Govora je pa o tem projektu:
https://www.velenje.si/files/default/0-MOV/Grafika_Foto/2017/Foto-logo/CTN%20foto/CTN%20KP%202019-03.jpg

Sem pogledala spletno stran KS Šalek je kar velika skupnost. Zakaj skupnost ne uredi na občini da jim ponudijo zbiranje podpisov ali se stanovalci s tem strinjajo, saj konec koncev se tiče njih in so to potencialni volivci, katerih ni tako malo, verjetno več kot tistih nekaj, ki se bodo peljali tam po tisti kvazi kolesarski poti.

Je pa splošno znano da iz občine zelo težko dobiš odgovor na vprašanje, če njim ni po volji oziroma, ko želijo kakšne stvari storiti v škodo ljudi. Sama sem bila priča kar nekaj podobnim scenam. Šele ko se kaj zgodi so pametni.

Podpiram gradnjo kolesarskih poti, vendar raje 2km varne in skladno urejene kot 10km nevarnosti. V tem primeru se raje peljem z avtom do SG in nato naprej s kolesom. Korošci vam naj bodo za vzgled, to je kolesarska pot, kjer resnično kolesariš, ne pa pločnike barvat, ker itak se vsak pravi kolesar raje pelje po cesti, kot pa izogiba otrokom, mamicam z vozički (kateri prav tako morajo koristiti pločnik).
binc    (23.5.2019 12:55)
Komu bodo ukradli?? Če je pa občina lastnik zemljišča????
sitemeter    (23.5.2019 13:17)
bistra78
Vem pa kako (ne)varno se je peljati po cesti od Velenja do Doliča. Ne pretiravajte s temi bebavimi forami o nevarnosti kot, da je tam avtocesta, kjer mimo drvijo s 130 + km/h.
sitemeter    (23.5.2019 13:20)
Stavim, da jih je večina za urejene kolesarske poti po možnostih, ki so na voljo. Če bi vsakega drekača upoštevali nikoli ne bi imeli kolesarske. Bravo občinarji. Sicer pa imate Predsednika KS pa se njemu pritožujte.
bistra78    (23.5.2019 14:17)
sitemeter, seveda se popolnoma strinjam, da je na relaciji Velenje - Dolič potrebna kolesarska pot in to podpiram prej kot karkoli. Na tvoje bebavo razmišljanje ti pa povem, da se največ nesreč zgodi ravno pri nizkih hitrostih. Pri 130km/h si bolj pozoren kot pa takrat ko zapuščaš parkirišče in ti pripelje kolesar z 20km/h, katerega spregledaš, ga zbiješ.
Če tudi je občinska zemlja je potrebno delati premišljeno in za dobro vseh ne za peščico. Potem lahko država zapre cesto VE-SG, saj je lastnica. Pametno razmišljanje - BRAVO!. Ker je moje pa lahko delam kar hočem.
Verjetno vsi, ki smo pisali tukaj razen odpiralca nismo iz tistega dela mesta in se nas konkretno ne tiče. To je tako kot tista zelenica, kjer bodo sedaj postavili novi blok. Tiče se samo tistih ljudi kateri so tam doma. Zakaj pa niso naredili novi blok na zelenici kjer planirajo graditi elitne parcele za nove hiše (bivši nasad jabolk nad rdečo dvorano)?
Dokler imamo takšne butce v mestnem svetu nam bo tako kot je. Ste kdaj poslušali njihove razprave in predstavitve? Saj neznajo dveh besed skupaj sestaviti in ti ljudje odločajo o naših usodah. Vem sedaj boste rekli zakaj pa ti nisi tam. Preprosto, ker smo ženske že tako zaničevane in ker so na listi vedno samo izbrani ljudje, za katere vedo, da jih lahko upravljajo. Če pa pogledamo njihovo število glasov, pa vidimo koliko so dejansko vredni. Zakaj ni tako, da moraš imeti najmanj 200 glasov, da lahko sploh vstopiš v svet. Tako pa imamo svetnike z 20 glasovi. Pa to če starši volijo si že notri. Ampak, da ne zaidemo, sistema ne moremo spremeniti, se bo pa marsikaj spremenilo sedaj, ko bomo izbirali novega župana, če tudi bodo svetniki ostali. 4 leta hitro minejo.
encijan    (23.5.2019 14:46)
Strinjam se z Neznanim in z Bistro.
sitemeter    (23.5.2019 16:20)
bistra78
Za nekoga si pa ti bebava.
winzer    (23.5.2019 17:16)
Ukradli? Če so parkirišča vaša, vam nič ne morejo, če boste še naprej tam parkirali...
n&m    (23.5.2019 19:50)
Morda gre enostavno za konflikt interesov.

Občini je v interesu da se "zgradi" kolesarsko omrežje - kar je OK.
Občanom v Šaleku je v interesu da parkirajo v garažah, kjer parkirajo že leta. Je tudi OK.

Ampak, lastnica je MOV (kako so sporočili najemnikom, da jih mečejo na cesto ne vem), No, posredno smo lastniki mi občani, ne občina, župan, stranka SD, občinarji... ti le upravljajo s skupnim premoženjem.

Moje vprašanje je ali je kolesarska pot strokovno optimalna začrtana ali ne.
Denar je zagotovljen, kar nekaj je nepovratnih sredstev, kar je tudi OK. A Mislinjčani in SG so k.pot naredili že pred leti, govori se, da je Koroške občine stala bistveno manj denarja kot bo Velenjsko.

Tisti, ki misli, da to ni v redu lahko zbere podpise in se gre v referendum, ter se tam odloči ali je projekt pripravljen strokovno ali ne.

Enako je/bo z zelenico (pri Abanki), enako je z prired.odrom na jezeru. Je to res smiselno? Potrebno? Optimalno? Kdo bo zaslužil - nekateri bodo, verjetno "mastno".

Je pa verjetno res, da gre na občini vse kar župan predlaga skozi glasovanje, saj ima stranka SD večino, kolikor slišim, pa jim zvesto prikimavajo tudi v DESUSU in SMC-jeva ex-podžupanja. Ostale stranke se nekaj trudijo ampak ne vem, če se jih lahko kaj sliši.

Ne vem če je primer pravi ampak morda pa je čas, da se Velenje zbudi, da ljudje v Velenju na kakšnem glasovanju povejo dovolj je enoumja, arogance itd.
starter    (23.5.2019 20:33)
@sitemeter

Bistra78 ne more biti bebava - ker je moški. Mimogrede, domov prihaja le 2x letno.
zvonc    (24.5.2019 1:15)
postaja zanimivo ;karkoli se hoče zgradit-peticija bližnjih sosedov ,zelenice ne damo ipd Naj gradijo drugje pri sosedih-samo da sosedu krava crkne itd
n&m    (24.5.2019 7:50)
Zvonc,
Ko sem poslušal občinsko sejo v zvezi z "zelenico" sem slišal, da je bila podana pobuda da bi se revidiralo ta prostorski načrt izpred 30 let, ki dovoljuje pozidavo te zelenice.

Velenje bi res lahko zaščitilo zelene površine v samem mestu. Komunalno urejenega prostora okrog je še dovolj. Ko enkrat zelenico spremeniš v beton ali asfalt ni poti nazaj.

Birokrati in stranka SD, z omejeno domišljijo in velikimi apetiti nam s takšnimi "domislicami" uničujejo mesto in javno dobro.
Velenje je bilo v svetu posebej poznano kot mesto v parku!
bistra78    (24.5.2019 8:57)
@starter
a zato, ker znam napisati več kot dva stavka, sem pa že moški. No o tem klišeju sem govorila. Takoj, ko ženska kaj predlaga ali naredi, kar nakazuje na dobro, jo je potrebno poteptati. To je tudi razlog zakaj sem bila primorana ustvariti svoje podjetje, da sem lahko sama svoj gospodar in ne trpim pritiskov, takšnih debilov kot si ti.

@n&m
to sem tudi jaz napisala zgoraj. Misliš, da Velenjska hobotnica dovoli kakršne koli premike v smer zadovoljstva ljudi? Kdo v opoziciji pa je primeren protikandidat? V tem trenutku verjetno nihče, ampak se bodo stvari kaj hitro spremenile. Če bi v opoziciji bili ljudje, kateri tudi sami nimajo masla na glavi, bi lahko na zelo enostaven način odslovili polovico MOV. Saj je nepotizem že na daleč razviden, da ne govorimo o drugih nepravilnostih katere se dogajajo.

@Zvonc
Ti bereš al kar tako na prvo napišeš neumnost. Si videl, da je govora o varnosti kolesarjev, o pravilnostih projekta? Veš kaj pomeni za nekoga, da ima na vesti kolesarja, ker ga je zbil zato, ker je bil nekdo na občini pameten, kateri verjetno nikamor ne gre brez avta in kolesa ni vozil od 2. razreda OŠ?

In to je pereči problem v MOV. Samo, da se nekaj gradi pa ni pomembno kako. Želimo samo hvalo, da smo nekaj delali, pa če tudi ni vredu. O projektih odločajo ljudje, kateri verjetno ne bi bili zmožni 10 ovc pripeljati zvečer domov, kaj šele voditi in odločati o takšnih projektih. Pa saj se ve kdo celotno zadevo vodi iz ozadja. To bi morali vi iz opozicije, če bi imeli jajce povedati in zbrati dokaze. Če niste glasovno dovolj močni, pa dajte pokazat javnosti kaj jim koalicija dela. Sedaj, ne nekaj dni pred volitvami, ko so že vsi odločeni. Naj vam bo SD stranka za vzgled, vsako prireditev izkoristijo za samopromocijo in nikjer ne omenijo ne DeSusa ne SMCja, oni jim pa v rit lezejo. Pa mi je žal, ker mi je gospa Kolar všeč, tudi njena inteligenca je jasno vidna, zakaj se pusti zapeljati. Bila je moja izbira, čeprav ni bila edini predstavnica nežnejšega spola , škoda da nima hrbtenice.

Zdaj pa res še enkrat. Kolesarske poti potrebujemo, moramo investirati v to, ampak dajte to prepustiti strokovnjakom, raje porabite 10.000EUR za posvet z nekom, kateri pozna materijo in je tudi sam kolesar.
sulc    (24.5.2019 9:11)
Kolesarske načrtujejo neke krajinske arhitektke niso pa kolesarke, vse gledajo skozi optiko všečnosti kar je njihova maxima. Domet teh arhitektk je da naredijo javno razpravo po možnosti v času in kraju ko ni nobenega od zainteresiranih potem pa jamrajo da ni interesa. Se pa zato dobijo evropska sredstva.

Strokovnjaki nebi kolesarsko naredili mimo deponije premoga ker se čudovito v polna pljuča naužiješ prahu. Kolesarska mimo deponije je zato ker je častil premogovnik, ni pa to strokovna zadeva.
bistra78    (24.5.2019 9:15)
Sulc - BRAVO!
BuddhaMonk    (24.5.2019 9:58)
Ko gledam ta zemljevid, sploh ne vidim potrebe po tem kraku po parkiriščih. Na koncu se združi s krakom, ki gre po Efenkovi. Vsi bloki v Šaleku so dosegljivi s kolesom tudi brez tega kraka.
BuddhaMonk    (24.5.2019 10:00)
@sulc:
Druge poti v Šoštanj ni. Pa ta, ki je, se uporablja že zdaj. Alternativa je samo, da se voziš po drugi strani deponije, kjer pa je še promet. Kako bi pa ti speljal?
BuddhaMonk    (24.5.2019 10:03)
@n&m:
Kje je alternativa tej zelenici za gradnjo bloka?
sitemeter    (24.5.2019 10:18)
bistrica
S kolesom letno nardim cca 5000 km. Ti povem, da nimate problema drugje kot v tvoji glavi.
encijan    (24.5.2019 11:10)
n&m (23.5.2019 19:50)

Tako menim tudi jaz. Vključila sem se v OHRANIMO ZELENO MESTO, da bi se Velenje ohranilo vsaj v tem zelenju, ki je še preostalo. Mesto v parku bi se tako ohranilo vsaj deloma, ker so na desnem bregu in tudi drugje tako hiteli z vrinjanjem blokov med obstoječe, da je ta zasnova že davno izginila. Zaščita obstoječega stanja je zelo dobra ideja.

Samo glede na to, da se MOV obnaša kot požrten lastnik kapitala, ki mu je dobrobit občanov v smislu več zelenja in kisika, manj pregrevanja ter obenem manj asfalta in betona ... tuj.

Interesi lastnikov kapitala na svetovnem nivoju so žal pripeljali do katastrofalnega stanja planeta, ko bi se morale prižgati vse rdeče lučke - tudi na lokalnem nivoju, konkretno na območju velenjske občine.

Želim si, da bi bilo podobno mislečih prebivalcev še več.
sulc    (24.5.2019 11:34)
Kolesarska v Šoštanj ni treba da je ravninska, ni pa treba da je "gorska", pač malo griček, malo dolince pa kakšna ravninca kakor pač saj nismo na premočrtni "avtocesti". Sedanja ob deponiji je za dachauce, da čimprej končamo življenje in zmanjšamo bagget na penzijah.
sitemeter    (24.5.2019 11:48)
Asfalt proti Velenju je tk širok kot ena smer avtoceste. Placa za kolesarje več kot dost. Se pa rajš pelem po obstoječi mim premogove deponije kar je kakih 200 metrov ostalo pa v zelenju ko pa da voham smrdljive avte.
encijan    (24.5.2019 13:59)
Opsa, manjka del stavka:

Drugi odstavek: ... in betona ... tuj, se upravičeno lahko bojimo, da se bo šlo brezobzirno naprej, k njihovim ciljem. :(Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]