Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 458

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

gorenje članek finance (Neznan 13.3.2019 5:36)

POL LETA PO KONČANEM PREVZEMU: KAKO KITAJCI ČISTIJO GORENJE

Govorice, ki jih v Gorenju ne komentirajo: velenjski proizvajalec bele tehnike tudi zaradi čiščenja bilanc lani z večdesetmilijonsko izgubo?

Septembra lani je kitajska korporacija Hisense dokončno prevzela velenjsko Gorenje. Kaj se je v pol leta po zadnji skupščini spremenilo v velenjskem proizvajalcu bele tehnike? Na eni strani napovedi gradnje nove tovarne televizorjev, na drugi informacije o racionalizaciji, "stiskanju" lokalnih dobaviteljev in čiščenju bilanc. Neuradno je slišati, da je Gorenje lani poslovalo z veliko izgubo, v družbi tega ne komentirajo, rezultate bodo objavili aprila.

Najprej ponovimo: zavezujoče ponudbe za nakup Gorenja so lani oddali trije interesenti, vsi iz Kitajske, šlo je za Haier, Hefei Meiling in Hisense Electric. Največ, 12 evrov na delnico (na borzi je bila delnica takrat vredna okoli šest evrov), je ponudil Hisense. Celoten prevzem je bil "težak" 293 milijonov evrov. Hisense je jeseni iztisnil male delničarje in delnice Gorenja umaknil z borze.

V kakšnem stanju so Kitajci prevzeli Gorenje? V slabem, smo pisali septembra lani. Devetmesečnih rezultatov Gorenje ni objavilo, v prvem lanskem polletju pa so na ravni skupine imeli 602,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,5 odstotka manj kot v istem obdobju 2017 (z izločitvijo prihodkov od prodaje premoga - s čimer je konec prejšnjega leta skupina Gorenje (umetno) ustvarila dobiček - zaradi prodaje omenjene dejavnosti konec leta 2017 so prihodki od prodaje kljub konjunkturi ostali približno na lanski ravni). Čisti dobiček ob polletju je znašal le 0,4 milijona evrov, kar je štiri milijone evrov manj kot predlanskim. V drugem četrtletju je skupina imela 2,1 milijona evrov čiste izgube. Opozorili smo tudi, da upadata tako EBIT kot EBITDA, oba glavna kazalnika dobičkonosnosti, skupina pa se ni razdolževala - spomnimo, konec prejšnjega leta je moralo Gorenje, prav zato, ker ni doseglo načrtov, ki so jih postavile banke upnice, pospešiti sanacijo.

Kitajci so že ob prevzemu naznanili gradnjo nove tovarne televizorjev in selitev proizvodnje hladilnikov v Srbijo. Preostalih sprememb niso napovedovali, saj naj bi še proučevali sinergijo s Hisensovim naborom izdelkov in proizvodnjami. Sicer pa je Hisense v prevzemni nameri zapisal, da bodo "spoštovali načela zvestobe in integritete, pospešili razvoj Gorenja in ohranjali stabilnost delovnih mest". Posebnega sporazuma o zaščiti zaposlenih predsednik uprave Franjo Bobinac, ki je vodil postopek prodaje Gorenja, ni dosegel.

Kaj se je v Gorenju pol leta po kitajskem dokončnem prevzemu spremenilo?

1. Čiščenje bilanc: kako velika bo lanska izguba?

Pred dvema letoma smo poročali, da v Gorenju letno več kot 10 milijonov stroškov razvoja prenašajo v prihodnost in si tako lepšajo poslovni izid. V računovodstvu je takšno početje imenovano kapitaliziranje stroškov razvoja, pri čemer se povečujejo neopredmetena sredstva. V petih letih tako več kot 50 milijonov evrov stroškov ni bremenilo poslovnega izida, s čimer je Gorenju v nekaterih letih uspelo ubežati izgubi. Skupina Gorenje je imela v zadnjem četrtletju 2017 za 217 milijonov evrov neopredmetenih sredstev, kar je pomenilo šestino vseh sredstev. To je veliko, če vemo, da je Hisense za celotno Gorenje dal 293 milijonov evrov.

V Gorenju so nam pred letom dni zatrjevali, da neopredmetena osnovna sredstva pripoznavajo "v skladu z računovodskimi standardi", nov lastnik pa naj bi po naših neuradnih informacijah del teh sredstev "počistil". Neuradno se govori, da bi Gorenje za lani lahko prikazalo okoli sto milijonov evrov izgube - del jo je menda zaradi "čiščenja", del pa iz poslovanja.

Komentar Gorenja: "Rezultate poslovanja bomo objavili v zakonsko predpisanem roku v letnem poročilu, prej jih v skladu z zakonodajo ne smemo javno razkrivati." Predsednik kolegija direktorjev Gorenja Franjo Bobinac pa je v nedavnem intervjuju za Delo povedal: "Rezultati poslovanja bodo predstavljeni v aprilu. Z njimi nismo zadovoljni."

2. Pritisk na dobavitelje

"Vsi dobavitelji so dobili ultimat, naj znižajo cene za pet do 20 odstotkov," je na nedavnem Šaleškem forumu Financ povedal Branko Meh, predsednik obrtno-podjetniške zbornice.

Za komentar smo se obrnili na Gorenje, kjer pravijo: "Pogodbenih odnosov s partnerji ne razkrivamo in z vsemi dobro sodelujemo. Prihod Hisensa kot stoodstotnega lastnika Gorenja je priložnost za rast ne le za nas, temveč tudi za naše dobavitelje."

3. Dezinvestiranje: slovo tudi od hipsterskih ponyjev

Gorenje je po kitajskem prevzemu prodalo dve hčerinski družbi. Gorenje Surovino je konec prejšnjega leta kupil Izet Rastoder, kupnina naj bi znašala okoli 20 milijonov evrov, poslu je zeleno luč že prižgal tudi varuh konkurence. Prav tako je Gorenje lani prodalo družbo Gor Kolesa, v okviru katere so nameravali skupaj z BTC prodajati posodobljena kolesa pony. Gor Kolesa je septembra kupila šoštanjska družba Turna. Bobinac je v pogovoru za Delo napovedal, da je "blizu zaključka" tudi prodaja gradbene družbe Gorenje projekt. Več v članku: Slovenci premalo hipsterski za ponyje

4. Glavna direktorja Kitajca, Bobinac vodi kolegij direktorjev

Gorenje ni več delniška družba, ampak družba z omejeno odgovornostjo. Namesto uprave in nadzornega sveta ima zdaj kolegij direktorjev, ki je sedemčlanski.

Glavna direktorja družbe sta postala Lan Lin in Chao Liu, Franjo Bobinac pa je direktor in predsednik kolegija direktorjev. Kot je Bobinac pojasnil za Delo, je kolegij direktorjev najvišje telo tako za upravljanje kot za nadzor, ki pa je usmerjen v strategijo, letno načrtovanje, kontrolo, medtem ko je vsakodnevna skrb za posel, razvoj, realizacijo, prodajo ... v rokah podpredsednikov. Ti delajo po navodilih kolegija direktorjev, ki ga vodi Bobinac. V kolegiju direktorjev so trenutno trije Slovenci, poleg Bobinca še Žiga Debeljak in Drago Bahun, ki je član uprave z najdaljšin staležom v Sloveniji. Poleg njih so v kolegiju še štirje Kitajci, dva glavna direktorja, Lan Lin in Chao Lin, ter dva predstavnika najvišjega vodstva Hisensa.

Poleg tega so Bobinca kitajski lastniki postavili za podpredsednika za marketing v družbi Hisense International. Njegova glavna naloga je upravljanje blagovnih znamk, marketinških aktivnosti, sponzorstev, sejemskih predstavitev.

5. Slovo od dela zaposlenih za določen čas in agencijskih delavcev

Na začetku februarja je sindikat Gorenja sporočil, da podjetje ne bo podaljšalo pogodbe 325 delavcem. Iz družbe so se nato odzvali, da je število delavcev, ki bodo ostali brez dela 190. Šlo naj bi za delavce, ki so pokrivali občasne proizvodne presežke in bili v podjetju zaposleni za določen čas.

Predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba se je na navedbe odzval, da bo brez dela resnično ostalo 325 delavcev, saj uprava Gorenja v svojo številko ne vključuje agencijskih delavcev. Kot je dejal, je uprava Gorenja tem delavcem obljubljala zaposlitev za nedoločen čas, s trenutno dinamiko dela pa bodo težko dosegli za letos postavljene cilje v proizvodnji.

Iz Gorenja so nam sporočili, da je imela konec prejšnjega leta skupina 11.084, matična družba pa 4.434 zaposlenih. Glede na podatke iz letnega poročila za 2017 je število zaposlenih tako v skupini kot matični družbi lani ostalo na skoraj enaki ravni. V Gorenju pravijo, da v prihodnje ne bodo zmanjševali števila delavcev. O tem kako Bobinac ni zaščitil zaposlenih zaposlenih pred novimi lastniki pišemo v članku: Je Franjo Bobinac zaščitil zaposlene Gorenja pred Kitajci?

6. Napoved gradnje tovarne televizorjev


Lastnik Gorenja Hisense namerava novo tovarno televizorjev na območju zdajšnje tovarne v Velenju odpreti konec leta 2020, so iz družbe sporočili na začetku meseca. Tovarna naj bi stala nekaj deset milijonov evrov, na začetku pa naj bi izdelali milijon televizorjev na leto, do leta 2023 pa štiri milijone televizorjev, ki bi bili namenjeni evropskemu trgu.

V novem obratu bi v prvi fazi zaposlili od 300 do 400 ljudi. V drugi fazi pa bi v tovarni delalo tisoč delavcev. Lokacija, kjer naj bi stala tovarna, je velika 3,5 hektarja.

Iz Gorenja so še sporočili, da so načrti za novo tovarno že pripravljeni. Trenutno izvajalci na območju, kjer naj bi stala tovarna, končujejo arheološka izkopavanja. Naslednji korak bo vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja.Lucky H.O.G    (13.3.2019 8:54)
Ha ha ha, Bobinca majo dejansko za talca. On pa mrtvo hladno razlaga, kako pomembno funkcijo ima... :)))) BRAVO BOBEK
jojo2013    (13.3.2019 9:41)
Očitno se je Bobinac pri pogajanjih s Kitajci držal načela bog je najprej sebi brado ustvaril in zeloooooo dobro poskrbel zase, na zaposlene pa je pozabil......
frenk 53    (13.3.2019 12:39)
Jojo, res je tako. Obenem je malo popazil na nekaj ožjih sodelavcev. Pa ne iz ljubezni, ampak zato, da jim je malo priprl goflje. Nekateri bi vedeli marsikaj povedati...
kuhalnica    (13.3.2019 12:53)
Neznan pozabi si napisat,da je Gorenje moralo iz kupnine katero so dobili poplačat v prvi vrsti izgube.Če misliš drugače mi povej kam je šla kupnina?Pa ne da jo je Bobinac pokasiral.
mini bar    (13.3.2019 16:40)
Bla,bla,bla... Gorenje je v totalnem k*****. Pralni stroji nimajo dela,hzpa se je selil v Valjevo. Ostane se Mekom,Galvana in Kuhalni aparati,kjer je spet ne vem koliko delavcev viska. Zaradi "prestrukturiranja podjetja". Naj farbajo koga drugega,ne pa bogo rajo ki ni kriva da so kradli ko srake.
hapy-fun    (13.3.2019 21:46)
če bi bobi bil bobi bi vodil gorenje kot je treba nebi rabili kitajcev da počistijo
vse grehe prejšnjega vodstva
schnitt    (13.3.2019 21:55)
Ni zmogel sam vse. Ko bi vsaj Ota Pestnerja poklical na pomoč, bi skupaj zapela dva Celjana "Solze imamo v očeh".
dostir    (19.3.2019 13:10)
@kuhalnica Kupnino za podjetje so dobili lastniki, ne pa Gorenje. Tole so osnove ekonomije.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]