Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 339

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

nov direktor teš (Neznan 7.2.2019 21:00)

Kaj pravite, kateri izmed 3, izmed katerih imena krožijo o njih, da ima največ možnosti, po drugi strani pa, kaj bi bilo za dolino bolje, katerega direktorja dobi teš?janoš    (7.2.2019 21:15)
Mi je prekleto vseeno!
rolada    (8.2.2019 8:02)
Kdorkoli bo, bo lutka od žabarjev.
ex sulc mare    (8.2.2019 10:02)
... izmed 3 ? Odprl si diskusijo, potem bi se v topic dodal imena...?
BuddhaMonk    (8.2.2019 10:19)
Sem poslušal včeraj po Val202, da bodo začeli indonezijski premog uvažat, ker domačega ni dovolj. Ker pa je dražji, nam bodo na položnice za elektriko nov davek vcepili. V stilu davka na primarne energetske vire.

Pa knapi še vedno niste dovolj poguma zbrali, da bi odgovorne v Pako zmetali.
sitemeter    (8.2.2019 10:59)
Z višjo ceno domačega lignita bi lahko tudi rudnik povečal proizvodnjo. Premoga je pa tud zadost. Tk so mi pobi vedli povedat.
rolada    (8.2.2019 12:23)
Monk ti se za kitajce brigi pa tam pokaž svoja jajca da vas ne bojo še več na cesto dali.
slepaulica    (8.2.2019 12:43)
Premog se bo uvažal,to je kot pribito,kaj lahko imamo mi od tega premoga?Sedaj se je potrebno organizirat v civilno iniciativo in prislonit lonček.Zopet bo dolina trpela od tega,pa ne bomo imeli popolnoma nič.Ne smemo dovoliti,da nas peljejo žejne čez vodo,zahtevajmo rento in še kaj zraven za naše knape,kar se lahko zgodi,da bodo uvažali toliko premoga kot ga potrebuje TEŠ.
rolada    (8.2.2019 13:01)
Ne morejo ga prpelat v teš kolker ga porabi.Z lignitom se bo indonezic dober kuru sam ceno lignita še mormo dvignt sorazmernemu deležu kaloričnosti med indonezijskem in lignitom pa bo.
janoš    (8.2.2019 17:37)
Vseskozi z tem TEŠ 6 nekateri služijo so služili in še hočejo služit-svinjarija.
febo    (8.2.2019 17:43)
Ce se bo koln uvazal, ga naj uvaza premogovnik. Tako bi odpadli prekupcevalci.
BuddhaMonk    (8.2.2019 17:50)
@rolada:
A si ti funkcinoalno nepismen? Od kod tebi ideja, da sem na šahtu?:D:D:D
BuddhaMonk    (8.2.2019 17:53)
Pred 12 leti, ko sem se s Severjem tu gor prepričeval, kako zavožen projekt je to, so me prepričevali, da bodo službe itd.. 12 let kasneje vemo, da smo preplačali za 300 do 400 mio, firme so šle v reorganizacijo in so vam porezali večino ugodnosti, zdaj bodo pa še premog uvažali in kmalu bodo še odpuščanja (zaenkrat blago zmanjševanje zaposlenih z upokojevanjem). Pa nobenga revolta. A vas nič ne boli, ko vas tako na suho?
toby    (8.2.2019 18:28)
Ja zgrešen projekt TEŠ6je tu , kaj sedaj , ne moreš ga zapreti preden je resno začel obratovati . Združit TEŠ in premogovnik , njim dati koncesijo za uvoz premoga in določiti ceno mwh iz TEŠ-a. Bojim se da bodo neki tuji tajkuni služili na račun tadoline , gospodje velenjski ki ste tako zagovarjali ta projekt , sedaj je vaših 5 minut -rešite kar ste zasrali. Kontič , zrihtaj da bo direktor vsaj te doline sin.
ex sulc mare    (8.2.2019 19:58)
...ko se ze Budha spominja, kako je z Francom Severjem diskutiral, pa se sam dodam svojo zgodbo o ceni.
Franc je takrat bil clan NS Tes. Na tem forumu je zatrjeval, prisegal... cena TES 6 bo maksimalno 700 mio eur, pa se pritiskajo na Alstom, da jo zniza na 600 mio. Tudi delovna mesta, razvoj...
Ko sem mu povedal, da bo cena 1,1 milijarde eur, sem bil nor in najvecji butl.. Ja res, se jaz sem se zmotil, za piskavih 350 mio, polovico " Franceve " cene. Franc, ti in Jansa pa Pahor in Kontic, Meh, razni direktorji, nadzorniki in kar vas je se takih, bi morali jesti ricet v cuzi, premozenje pa vam pobrat, da se vsaj malo povrne skoda, ki ste jo storili iz neznanja, malomarnosti, pokvarjenosti in lakomnosti.
Nic vam ne pomaga, da niste vedeli. Bi se pa poducili in verjeli tistim, ki so vas opozarjali. Krivi.

Indonezijski premog, po ce se ze mora uvazati, naj uvaza direktno PV in nihce drug. Od rudnika do rudnika plus realni logisticni stroski. Ceno premoga pri dobavitelju se tedensko javno objavla.Lahko maksimalno odstopa za 1% od borznih cen za primerljiv premog na svetovnih borzah. Vse kar je vec, je ze kraja....ter se tako sankcionira. Nic posrednikov, nic mutenja. Lepo enostavno, pregledno, transparentno. Taka trgovina ne zahteva visoke znanosti. Samo vlada se mora tako odlocit.
slepaulica    (8.2.2019 21:41)
Mare strinjam se popolnoma v zadnjem odstavku ko navajaš kako ti vidiš uvoz,tudi jaz se samo to bi dodal in zapomnimo si to: "samo vlada se mora tako odločit",če ne bo ta energija najdražja v Evropi tako jo bomo plačevali,da se bo nam motlo in to samo zaradi nenasitnih pohlepnih lobijev,ki nimajo dna . Druga varianta je zaprimo TEŠ 6 in uvažajmo manko energije ceneje bomo prišli skoz. F.S. je,pa druga zgodba,ki se samo naivnim lahko zgodi morda bi bilo potrebno več šole kot.....ni samo delavnost .
rolada    (8.2.2019 22:38)
Slepa ulica ....maš pa res naziv kar pišeš bedarije ...lahka ti uvažaš pa nikol ne boš vedu kolk ti bojo dvognal štrom.Kar je domače je domače.Teš ..lignit...indonezijc..plin.. pa ti bojo žarnce gorele skoz.
motovilec    (9.2.2019 7:57)
ma kaki knapi, z rudniku delajo babe iz Gorenja!, z drekom iz jame so jim sprali tud možgane, žal je njihova aroganca bolj plačanih delavcev nazadnje udarla po njih samih, sicer je pa eno samo politično prepucavanje, pa lahk mi vsi skup tuki pametujemo ne vem kaj in kako v bistvu je pa že odločeno blo pred volitvami za župana!
motovilec    (9.2.2019 8:04)
indonezijec je vedno bil cenejši od jalovega lignita z transportom in provizijami vred, vendar se je šlo za delovna mesta, razvoj doline ki posledićno vodi v propad le te, sicer pa kaj v tej državi štima? bol mal kaj..upam da oni ki sučejo gobce kaj so knapi spuvali ne bojo potihnali ko bodo uvideli kam vse to vodi...
ex sulc mare    (9.2.2019 8:53)
...motovilec, kar me moti:"..in provizijami vred, vendar.."
Ravno provizije odpadejo, v kolikor gre trgovina brez posrednikov.
Tako dobimo na lager se cenejsi kolm. Vozarine v ladijskem prometu so zaradi velike konkurence dokaj nizke, pretovor v Luki Koper , cena je znana, toliko po toni, kot placajo Avstrijci in niti centa vec....Cena za tono indonezijca pa je na svetovnih borzah tudi znana in zaradi prodaje nekaj 100000 tisocev ton Tes 6 ne bo sla gor.
Vse jasno in brez posrednikov. Imajo pa ja na RLV vsaj enega, ki zna anglesko in se bo dogovoril za nakup in pogoje, za indonezijski premog. Kontakti so na netu ali pa na najblizjem veleposlanistvu Indonezije. Samo vlada mora dati komando...
energetics    (9.2.2019 9:15)
Kaj ste normalni? Vi bi imeli za direktorja nekoga od tukaj, kot pravite naj bo “sin doline” !?

Takega smo imeli pa smo tam kjer smo - clovek naj bo sposoben in s pokoncno hrbtenico ne pa lutka v rokah ljudi ki furajo pollitiko v Velenju!
rolada    (9.2.2019 9:27)
Motovilec res so ženske iz gorenja dobra družba knapom sploh na zaključkih decembra ker z sodelavci si ne morjo pomagat.
rolada    (9.2.2019 9:29)
Drugače pa bo indonezijc na deponiji v šoštanju pršu cca 6eur .
ex sulc mare    (9.2.2019 10:00)
..rolada, 6Eur? Kilogram, tona, MJ..?
ex sulc mare    (9.2.2019 10:22)
..drugace pa TeTol Ljubljana placa za letno kolicino 440000 ton indonezijca, 26mio. Eur ali 59 Eur/tona.
rolada    (9.2.2019 10:46)
MJ
sitemeter    (9.2.2019 12:22)
ceno lignita na 4,5 eur za MJ pa rešeno.
rolada    (9.2.2019 13:49)
Ja potrebno bo neki ukrepat ker z to ceno lignita ko je zdaj ni dobička pa lahka vse prodamo pa v penzijo damo pa ne bo dobička vrla gospoda na PV.
toby    (9.2.2019 16:54)
slepa ulica , za to je prepozno TEŠ6 stoji , treba ga je uporabljat . Zato je bil čas pred gradnjo , nihče ni ugovarjal veleumu Medvedu , ko je javno lagal na tv o zalogah in ceni lignita . Veš koliko doktorjev rudarstva imamo ,niti eden ni oporekal lažem . Pa je meni kretenu že takrat bilo popolnoma jasno da ne gre skozi , v najboljših časih premogovnika ga nismo bili v stanju proizvajati pod 6€ za gj.
Sedaj TEŠzapreti , zgleda tako kot bi gradil veliko predrago hišo na kredit , ko bi bila vseljiva bi ugotovil ,da je predraga in greš v podnajemniško gasonjero , ostanejo ti krediti , najemnina in propadajoča hiša.
encijan    (9.2.2019 20:32)
Dolgo nisem bila na tem portalu. Pa sem se vrnila in obudila spomin na leto 2008, tako kot BuddhaMonk in ex sulc mare. Takrat je proti nam, ki smo bili proti bloku 6, potekala prava gonja - ki se je izkazala za neupravičeno. Lepim samo en del te zgodbe:

Šesti blok bo (Neznan 24.7.2008 17:27)

encijan (28.7.2008 20:35)
Razmišljam podobno kot Scorpio.

Že tako ranjena Šaleška dolina, ki je v preteklosti plačala že itak preveč davka za celotno Slovenijo, bo še naprej plačevala ogromen davek, nesorazmeren z njeno velikostjo.

Njena nedra se bodo še naprej razkopavala, namesto da bi se pravočasno začelo s postopnim zapiranjem, iskanjem drugih alternativnih virov pridobivanja energij, ki so okolju in prebivalcem bolj prijazna ter sočasnim intenzivnim prestruktuiranjem gospodarstva v druge sfere za rešitev potencialne brezposelnosti, da ne bi nihče ostal brez kruha. Prepričana sem, da je ta scenarij možen.

Žal je obstoječi lobi tesno povezan s kapitalom, ki z lažnim oz. nepopolnim prikazovanjem situacije (ki mu ustreza) podpira še več grobih posegov v naravo. Ne uvidi, da narava vrača udarce, ker teži k ravnovesju. Vidi le sebe in dobiček.
ex sulc mare    (9.2.2019 21:02)
..encijan pozdravljena. Lepo, da si ponovno tu. Upam, da nisi samo malo prisla na obisk...?
encijan    (9.2.2019 21:55)
ex sulc mare,
bom aktivna, kadar me bo zamikalo. :) Samo Sever še manjka, pa VG_frik in še kdo, ki so se tako zelo zavzemali za blok 6, pa bomo lahko obnovili tedanje debate. :) Pozdrav!
partija    (10.2.2019 9:39)
encijan
V čem je poanta tvojega posta? Razen tebe osebno?
encijan    (10.2.2019 10:37)
partija,
če nisi razumel, pač nisi. Drugič pač pojdi mimo mene, tako naredim jaz.
Če nisem na tvoji frekvenci, pač nisem. To veva oba.

Poanta:
Vse kar se sedaj dogaja bi bilo nepotrebno, če bi se tedaj prisluhnilo drugi strani. Pa se ni. Tedanja "ta prava stran" je vztrajala na svojih "argumentih", ki se danes kažejo za jalove. Napolnili pa je predvsem žepe nekaterih.

Tudi teh debat ne bi bilo. Nisem jaz v ospredju, ampak problemi, ki so nastali po nepotrenem.
partija    (10.2.2019 11:44)
Zanimivo koliko gorečih nickov iz tistega časa je ugasnilo. Pojavljajo pa se vedno novi.
No SD že od takrat nemoteno hara po državi, obvladuje medije, sodstvo. Ampak pustimo nepotrebne malenkosti.
ex sulc mare    (10.2.2019 16:22)
...partija, hvala za najnovejse podatke. Nisem vedel, da SD obvladuje Demokracijo, Reporter, Druzino, Pozarreport, Skandal, 24ur, Nova24tv, PopTv, Planet...

Drugac pa ne skodi, da se malo obudi zgodovina o TES6, kaj je kdo in kdaj napisal na tem forumu o tej 1,4milijarde vredni elektrarni.

Verjetno, ne bom preverjal, ti nic....
bore    (10.2.2019 16:54)
Kako dolgo se je ponavadi po izgradnji teh blokov potem izčrpavalo delavce in se jim kradlo?Npr.po izgradnji bloka 1 ali 2,3,4,5
Kako dolgo se je takrat še moralo zalagat Beograd,Ljubljano,Murgle...?Saj to vendar obstajajo določene zakonitosti oziroma izkušnje iz tistega časa.No,da nebi zdaj predolgo vlekli tega.
Enkrat je bilo najbolj važno,da se potopi Družmirje,pa že ne toliko samo Družmirje,kakor pa da se potopi cerkev sredi vasi.Zdaj je bilo najbolj važno da se proda Hotel Barbara -vsako obdobje ima svoje priuritete
partija    (10.2.2019 17:25)
ex sulc mare
Ne vem, jaz se te ne spomnem v nobeni debati o teš 6, pa sem velikokrat sodeloval. Naj encijan skopira tvoje izjave, če že ima shranjeno.

Glede medijev, pa je tvoja izjava tako debilna, da ne bom izgubljal časa z njo.
encijan    (10.2.2019 18:28)
partija,
jaz se ga spomnim, ko so "frčale cote" med njim in Severjem. V debatah je izgledalo, da sta bivša sošolca iz OŠ in se zelo dobro poznata. Bil pa je samo sulc mare.

Za kopiranje bi si morala vzeti čas, ker imam shranjene bistvene teme iz tistega obdobja, a ne po imenih. Trenutno ga nimam.

A najbrž obstaja tudi arhiv iz tistih še ne tako davnih let. Mogoče da to tematiko ven stric google. :)

Lepim tri naslove, kjer je zanimivo mnenje VG_frika, Severjevega stanovskega kolega in velikega strokovnjaka za energetiko (v prvem linku), ki se obupno zavzema za TEŠ 6:

obnova bloka 4 in 5 v teš - šarlatanstvo ali resen predlog (VG_frik 5.1.2011 0:33)

obnova bloka 4 in 5 (Neznan 28.12.2010 7:23)

referendum za te6 (Neznan 15.2.2011 2:26)

Meni je izredno zanimivo, ko gledam za nazaj. Človek vidi, da je tedaj le bilo nekaj glav, ki so (smo) videle v prihodnost in veliko zavedenih glav. Lobiranje je bilo pač izvrstno in ljudem ni za zameriti.
ex sulc mare    (10.2.2019 18:39)
..partija, toliko kot je debilna tvoja, o nadzoru medijev s strani SD...
Menjava racunalnika, pa je vzrok, da sem "ex sulc mare."
Lejga zlomka, tudi jaz se te ne spomnem, pa pomnim precej nickov, ki so za ali proti diskutirali o TES6. Partija pa je tako udaren nick, da ga zlepa ne pozabis, ko ga enkrat opazis v diskusijah. Na velenje.com...
Franc je bil moj sosolec samo v enem razredu OS MPT, tisti, ki smo uspesno koncali razred, smo sli v visjega, Francca ni bilo zraven.....
partija    (10.2.2019 19:56)
Sem našel kakšnih 15 starih tem o teš 6, pa mareta ni zraven. Pa ko že ravno Franca omenjata vama prilepim tole

http://www.velenje.com/DISKUSIJEsporocila.php?stev=977697

Zdaj pa zakaj sem se sploh oglasil iz prve. Spomnim se tudi vg_frika. Nisem nikoli vedel kdo je to, čeprav je bilo očitno, da je bil vezan na politiko. Ampak imam občutek, da sta oba z Francom politično popušila. Sedaj pa to primerjajmo z SD-jem. Ni se jim zgodilo nič. Vidva bi pa sedaj vlekla polpismenega Franca po dolgem in počez.

Sicer pa nekdo, ki ga je sram povedati koga je volil ni kredibilen govornik.
partija    (10.2.2019 19:58)
Drugače komentiram z istim nickom od leta 2005 na Velenje.com.
ex sulc mare    (10.2.2019 20:29)
..partija, dej nehi. Si pa res omejen, ce mislis, da ti bom na forumu povedal koga sem ali nisem volil. Ti zame res nisi oseba, kateri bi podal tako informacijo...
Da te se malcek zjezim, ne hodim redno na lokalne, drzavnozborske, predsedniske volitve. Kot tudi ne na vsak referendum.

Tak, zdaj pa se kaj napisi o temi...
ex sulc mare    (10.2.2019 20:37)
...se tole, kadar pa ze grem na drzavnozborske, pa itak volim vedno isto stranko. Tako, sedaj bos lahko mirno spal?
teptač    (11.2.2019 7:39)
Še vedno je problem logistika prevoza. Za dnevno porabo premoga bi bilo potrebno cca 1000 kamionov dnevno prevoziti pot od Kopra do Šoštanja in nazaj. Po katerih cestah? To pomeni tudi zeloooooo dolgo vlakovno kompozicijo. Po kateri železniški progi?
Koliko je že cena indonezijca v Ljubljani? A ja, blizu 5 EUR. Koliko so cene premoga v evropskih pristaniščih. Krepko čez ceno premoga od premogovnika. Govorimo o ceni na na enoto energije ne na tono, tako, da kurilnost lignita tu nima nobene veze. Gre samo za to, da bi nekdo raje dal tujci zaslužek in sebi provizijo, kot pa na domačem pragu uredil zadevo-cena premoga, Premoga v jamah PV je več kot dovolj, res pa je, da se spreminjajo pogoji odkopavanja, ki zahtevajo večja vlaganja, kot si nekateri želijo, ali so pripravljeni priznati in plačati.
sitemeter    (11.2.2019 7:51)
KOt sem rekel, če je cena elektrike res tako visoka in bo po letu 2020 še višja potem je edino, da povečajo proizvodnjo lignita in seveda tudi povišajo ceno lignita, da bojo lahk pokrili povečanje proizvodnje.
rolada    (11.2.2019 14:10)
Partija če si ti šel v višji razred Franc pa ne ti pa lahka povem da je Franc profesor za tebe vsaj otroke je znal vzgojit in jih naučit delavnih navad kar jih ti socialistični kulak nisi.
NOVI DEMOS    (12.2.2019 14:06)
Nekaj poudarkov v zvezi z blokom 6 TEŠ, s katerimi se je možno strinjati ali pa ne. So pa poudarki preverljivi.

1.
Leta 92 je bila v Skupščini takratne občine sprejeta strategija nadaljevanja rudarjenja in proizvodnje električne energije v Šaleški dolini. Takratni velenjski prvi komunist Srečko Meh se je pri glasovanju vzdržal. Z razlogom ali ne?
Strategija je odpravila dilemo: ali rudnik zapreti in posledično TEŠ ali nadaljevati z energetsko dejavnostjo in v kakšnem obsegu.
Iz te strategije sta pomembna dva poudarka: opustiti 5 mio ton izkopa premoga in ga omejiti na največ 3,6 mio ton. V TEŠ zgraditi nadomestni blok, ki bo nadomestil povsem zastarele bloke 1,2 in 3, kasneje tudi blok 4 in 5.

Odločitev Skupščine ni bila napaka. Tudi gledano z današnjega vidika.

Kje je končala ta strategija po letu 93, ko so v Velenju prevzeli oblast komunisti, ni znano.
Dejstvo je, da je rudnik začel postopoma zmanjševat izkop, TEŠ pa tem razmeram prilagajati proizvodnjo električne energije. O investicijskem ciklusu, ki bi se moral začeti načrtovati usklajeno z državo in občino pa ni bilo ne duha ne sluha.

2.
Šele okoli leta 2002, a morala bi se v letu 1994, se je izpostavila ideja za nov investicijski ciklus, ki bi podaljšal energetsko dejavnost v Šaleški dolini do leta 2040, tako rudarjenje kot proizvodnjo elektrike v TEŠ. Že tukaj so nastopila dokaj močna nesoglasja med nekaterimi akterji in je ideja skoraj zamrla. Bil je že skrajni čas, da se nekaj stori, ali postopoma zapirati rudnik in opuščati energetiko ali se podati v investicijski ciklus. Čakati, da se dejavnost preprosto seseda sama od sebe je bilo nepojmljivo in nedopustno.

Velenjska občina, ki bi morala biti pomemben akter, vse od sprejetja strategije je dogajanja zgolj opazovala in se obnašala kot da negotovost energetike ni njena skrb. Bila je ves ta čas očitno prezaposlena z navezavo z Ročnikom.

Če so velenjski komunisti menili, da ne bo nadaljevanja rudarjenja in s tem energetske dejavnosti v Šaleški dolini po izteku življenjske dobe obstoječih blokov v TEŠ leta 2020, bi morali, skupaj z državo, načrtovati gospodarsko strukturo, ki bi nadomestila delovna mesta in delež BDP. Vendar tega niso počeli. Pospešeno so gradili nakupovalne centre.

To je bila prva napaka. Izgubljeno je veliko dragocenega časa za načrtovanje, ki potrebuje veliko usklajevanja med akterji, vrednotenja različnih vidikov na osnovi verodostojnih podatkov in zlasti zelo skrbnih analiz pričakovanj oziroma projekcij.

Zaradi te napake se je začelo veliko improvizirati. Investicijsko elaboriranje je bilo polno nadaljnjih napak, nedoslednosti in nedorečenosti. Tudi zaradi nekompetentnosti in zapiranju elaboriranja v ozke kroge pri tako zahtevnem investicijskem projektu.

O naslednjih poudarkih v nadaljevanju.
sitemeter    (13.2.2019 7:42)
NOVI DEMOS
Kk se ti da. Govora je o bodočem direktorju, ne kaj je blo. Rešitev še vedno ne napišeš.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]