Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 529

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

odprto pismo župana (Neznan 27.1.2019 12:54)

župan je poslal odprto pismo ministru za okolje glede ukinitve 100% soglasja za gradnjo dvigala v večstanovanjskih stavbah.

http://www.velenje.si/sporocila-za-javnost/2019/01/9514-Odprto-pismo-zupana-Mestne-obcine-Velenje-za-ministra-za-okolje-in-prostor

se strinjate s tem?frenk 53    (27.1.2019 13:38)
Sigurno se strinjamo. Najslabše je to, da eden ali dva stanovalca, ki sta totalno zabita ovira napredek večine.
Sin politika    (27.1.2019 14:07)
frenk tu se strinjam s tabo ampak kaj pa to js sem v 1.stuku pa ne rabim dvigala, ostali bi si ga naredili in jaz bi moral sofinancirati par jurjev. Torej me bodo prisilili v to? To pa tud ni ok! Blok je bil postavljen brez dvigala torej smo v takega sli. Fejst dvomim, da me lahko kdo prisili, da se moram strinjat oziroma to financirat.
amater    (27.1.2019 15:09)
so bili pri nas tisti, ki stanujejo v prvem štuku enakega mnenje,češ, sami stroški z dvigalom. so pa leta minila in sedaj se tudi v prvo nadstropje radi vozijo z dvigalom, ko odpovedo noge.
BranimirVeliky    (27.1.2019 15:12)
Z dvigalom v bloku se dvigne vrednost vseh stanovanj tud ce so na 1. nadstropju.
janoš    (27.1.2019 16:23)
Ja veš kje kupiš stanovanje,če si previsoko ga prodaj in zamenjaj za nižje v nadstropju-naprimer kupiš stanovanje v nižjem nadstropju zaradi tega ker nima dvigala,potem pa te hočejo prisilit da sofinanciraš dvigalo-plačevat je treba samo vzdrževanje stavbe in nič drugega-po moje.
calis    (27.1.2019 16:45)
pri nas smo naredili tako, da v prvem in drugem nastropju ne dajo nič potem pa po progresivni lestvici...na višjem nastropju si več moraš prispevati...(to, da se dvigne cena stanovanja tudi v 1. nastropju, zaradi lifta je za ofce fotrat)..tisti, ki je v zadnjem nastropju je moral (v 7 nadstropni bajti) plačati 5x več od unga v 3. nadstropju...
Sin politika    (27.1.2019 17:28)
Se strinjam s calisom. Lah pa se zmente tako da dvigalo nima vrat v 1. in 2. nadstropju :))
nudi82    (27.1.2019 17:33)
SIN POLITIKA, tipično primitivno razmišljanje. Tudi ti boš čez 10 ali 20 let težje hodil in boš hvaležen za dvigalo. Če se blok odloči za investicijo, to ne pomeni da boš dal takoj iz žepa par jurjev , ampak se varčuje preko rezervnega sklada, zato da je za etažnega lastnika lažje in ni takojšnjega finančnega vložka. Prav tako lahko blok vzame kredit itd.

Sem pa razočaran, da ni možnosti da dvigalo financirajo tisti, ki si ga želijo in ga uporabljajo na ključ ali kartico, tako da ga tisti, ki ga niso financirali ne morejo ( prav tako ga vzdržujejo samo uporabniki). Seveda mora biti možnost dokupa uporabe. V glavnem vse se da če se hoče!
frenk 53    (27.1.2019 17:48)
Moj predlog je nekje vmes. Papirno vojno naj uredi upravnik bloka na skupne stroške. Vgradnjo in vzdrževanje plačajo uporabniki. Od drugega nadstropja naprej. Bilo bi pravilno, da ga lahko uporabljajo tisti, ki ga plačajo.

Problam je pa v žlehtnobi. V Ljubljani je blok, kjer so naredili dvigalo za tretje do peto nadstropje. In mularija iz nižjih nadstropij je začela z vandalizmom. In bilo je svašta.
bernis    (27.1.2019 17:50)
Vsi tisti, ki ste v 1. nadst. Če boste dočakali starost, še le takrat vam bo kliknilo, kaj pomeni dvigalo, ko marsikdo ne bo mogel prestopiti dve stopnici, ali pa nedaj bog, da bo v vozičku.
Malo v razmislek!!!
toby    (27.1.2019 17:58)
Vsi ki ste v prvem nadstropju boste nekoč hvaležni za dvigalo, plačajte denar boste čez leto pozabili , dvigalo bo na voljo če ga bo kdo od vaših potreboval . Ni samo starost v igri , lahko si kdo od tistih, ki nasprotujete dvigalu poškoduje nogo ali obe , takrat boste hitro ugotovili vrednost naložbe.
Sin politika    (27.1.2019 19:43)
nudi a ne razumes ti? Vsi ki ste kupili stanovanja v nekem bloku ste vedeli da ni dvigala. Ne mores zdaj ti rect ja on v 1.stuku mora bit tud za dvigalo in ga placat! Zakaj? Js ce sem kupu stanovanje tako kot je v takem bloku pac ne rabim dvigala. Ne mores me ti prisilit da ga rabim. Mislim zdej tisti ki bi ga imeli prepricujete vse kako ga bodo enkrat rabili. Ce ga ne rabis in ga ne mislis financirat mas vso pravico. Al pa se js odlocim da rabimo diamantne ploscice, a vas lahko prisilim, da jih financirate? Z diamantnimi ploscicami se bo tud dvignila vrednost stanovanj..... mater ste eni tepci res.
Sin politika    (27.1.2019 19:44)
Pred cajtom ste naganjali iz mesta tiste ki jih moti hrup ste rekli pejte na Kozjak. Vi pa ki hocete lift spizdite ven iz bloka brez lifta pa se preselte v blok z liftom v cem je problem???? Sej jih je polno po Velenju!
janoš    (27.1.2019 20:00)
Sin -podpis
amater    (27.1.2019 21:12)
zakaj pa moram jaz plačevati stroške za hidrofor, če pritisk vode v omrežju normalno tišči vodo do četrtega ali petega nadstropja. naj si višje stanujoči plačujejo sami, ker oni rabijo hidrofor.
to ,za lift je pa sama hudobija, da so eni proti. ali pa nimajo denarja za investicijo. to se lahko zgodi tudi pri obnovi toplotne fasade, da lahko posamezni lastnik ovira odločitev večine čeprav je to dobro za vse stanovalce.
toby    (27.1.2019 21:19)
Sinko , mogoče boš med prvimi ki boš potreboval lift.
Nikita01    (27.1.2019 23:06)
SIN in JANOŠ -takšne diskusije kot so tu lahko morda najdeš še kje na Balkanu, v Avstriji in zahodno od nje pa ne!!! Večnadstropna hiša je brez dvigala kot stanovanje brez vode in elektrike, da ne rečem še WC-ja! Tudi take še najdeš...ampak meni bi bilo nerodno že, če me obišče prijatelj ali poslovni partner iz zahodne EU pa bi moral
pešačiti po stopnicah! DVIGALO PREPROSTO SODI K VEČNADSTROPNEMU POSLOPJU - IN PIKA! Vse drugo kaže na dve revščini: V glavi in v srcu , denar pa ni izgovor...preko RS se na daljši rok da to lepo izpeljati in vsi, ki tako radi pihate po stopnicah boste počasi dojeli, da ste spet enkrat v življenju zapravili priložnost za normalno življenje!!! Bravo Kontič, to delaj! Pa še malo več: če se občina odloči, da je treba bloke opremiti z dvigali, je to poslovna priložnost, pa tudi malo zgodovine je zraven: pred 50-60 leti bi tako akcijo speljali z velikim navdušenjem!
n&m    (28.1.2019 8:08)
Kako veliko primitivnosti in ozkosrčnosti je na tem forumu...

Pobuda, ki jo je župan podal javno je ok, vendar pa je potrebno jasno povedati, da je stara že več let. Lahko bi zapisal, da se pridružuje preteklim pobudam, ni bilo potrebno, kot da jo predstavlja kot "svojo"...

(župan ni bil niti prvi, niti edini)
sitemeter    (28.1.2019 8:30)
Ja zakaj bi nekdo, ki je v pritličju bil za dvigalo, ki ga ne potrebuje in bi še plačeval za dvigalo, ki ga ne potrebuje. Menim, da ga ne morejo prisiliti v nekaj kar ne želi.
janoš    (28.1.2019 9:05)
Nikita nekdo kupi stanovanje v pritljičju ali 1.nadstropju,ker takega rabi,potem pa ga hoče nekdo prisilit da financira dvigalo za višja nadstropja,jaz ga ne i,potem mi naj nekdo ali stanovalci kupijo novo opremo za stanovanje,ker že imam staro-torej so stanovanja z dvigali in so brez-tista do 5. nadstropja,blok je treba samo vzdrževati,stvari kot je lift,ki ga prej ni bilo ne spada pod vzdrževanje stavbe-sicer pa naj se stanovalci dogovorijo,prisilit te pa po mojem nobeden ne more.
muskito    (28.1.2019 9:11)
Živim v hiši pa mi je vse kristalno jasno. Obstaja nekakšna pogodba o medsosedskih sosedskih odnosih, ki ste jo morali vsi podpisat. Ta obravnava tudi investicije in financiranje le teh v povsem enakem deležu. Sosedu na vrhu bloka pušča streha pa bojo vsi rekli ko ga jebe sej je on na vrhu nismo mi čisto spodnjemu, ki ima pol stanovanja v zemlji začne vlečti vlago ker je počila izolacija spet isto ko ga jebe zakaj je pa v kleti in ne v tretjem štuku haloooo. Prav zaradi tega ste morali podpisat pogodbe o sobivanju v več stanovanjskih stavbah.
calis    (28.1.2019 10:30)
progresivna lestvica vsekakor mora biti...tudi če sofinancira un ko je v prvem nadstropju 1€ mora un v 7. nadstropju 7€..pubeci socializma ni več...še smeti moramo začeti vagati itd...tudi to koliko krat greš gor pa dol po stopnicah...ne bom jaz plačeval čistilke za tvoje laufanje...jaz sem celi dan v stanovanju- gkedam kemala itd...
janoš    (28.1.2019 10:45)
Pobira se obvezna dajatev za vzdrževanje ki po novem znaša okoli 11€to moramo po zakonu vsi plačevati,vendar ta denar gre za vzdrževanje stavbe in za nič drugega.
wonka    (28.1.2019 11:44)
Eno so nujna vzdrževalna dela v večstanovanjski stavbi, drugo so pa investicije, ki niso nujne. In dvigalo v večstanovanjski stavbi ni nuja. Je lepo, da je, ni pa nujno. In če nekdo smatra, da to ne rabi, ga pač ne rabi. In tudi njegovo mišlenje je potrebno sprejeti. Vsak ima pravico se odločiti kakor mu paše.
In ne, ni se mu treba zaradi tega odseliti. Lahko živi lepo naprej, ne da pa soglasja za izvedbo vgradnje dvigala. In kaj takemu lahko narediš? Nič.
In potem pridemo do znamenitega stavka:" Sej boš tudi ti kdaj kej rabil, pa ti ne bom/o pomagali!" In s tem stavkom si še slabši kot on.

Dokler je dvigalo nenujna investicija, bo tako kot je.

Vprašati se je tudi potrebno ali bi vsi vi, ki ste na 3,4,... nadtropju in bi stanovali v pritličju dali soglasje za izvedbo dvigala?

Mogoče je 0,5% takih. Vsi ostali bi bili isti, kot ti, ki vam ne dajo soglasja. Hinavčina brez primere.

Zadevo se pa da enostavno rešiti tudi brez kogarkoli ali spremembe zakona.

Izdela se sporazum med stanovalci bloka tako, da v zameno za podpis, dobi ta stanovalec pisno zagotovilo podpisano s strani vseh stanovalcev, da ga ne bodo materialno terjali za izgradnjo in poznejše vzdrževanje. Prav tako, ne bodo materialno terjali za investicijo in poznejše vzdrževanje, vse nalsednje lastnike tega stanovanja (dedovanje, prodaja,...). Da je ta sporazum vezan na stanovansjko enoto in ne na osebo.

Pa boste hitro imeli 100% podpisov.

Ja, tako enostavno je to.
janoš    (28.1.2019 14:04)
Ker se vrednost stanovanja takoj poveča če je to v bloku z dvigalom ,naj više stanujoči stanovalci sami financirajo dvigalo,saj bodo pridobili na ceni stanovanja par tisoč evrov,če ga bodo prodali,vseakor bo vrednost stanovanja višja.
calis    (28.1.2019 14:35)
wonka -posluš pametnjakovič, tisti del prostora, kjer bi bilo dvigalo sem jaz skupaj (souporaba), ko sem stanovanje kupil, plačal,...če mi date (dvigala je v tem prostoru 4m2 ) za m2 2200€ (skupaj 10.000€ + za poslušanje ropotanja in glasnega govora ta čas ko frocovje čaka na lift 10000e- ) baci ruku...prodano-dogovoreno..
BuddhaMonk    (28.1.2019 17:11)
@sitemeter:
"Ja zakaj bi nekdo, ki je v pritličju bil za dvigalo, ki ga ne potrebuje in bi še plačeval za dvigalo, ki ga ne potrebuje. Menim, da ga ne morejo prisiliti v nekaj kar ne želi."

Tudi strehe ne potrebuje. Naj novo kritino plača stanovanje v najvišjen štuku. Če si pa v kleti, pa niti fasade ne potrebuješ.

Dost heca. Zdaj je problem ravno v tem, da ne moreš nikogar prisilit. Blok pa je skupnost, ne pa skupek posaznikov z različnimi potrebami. Podpiram pobudo.
janoš    (28.1.2019 17:31)
Buda streho in sploh stavbo moramo vsi vzdrževat,saj je zato namenjen obvezen prispevek za vzdrževanje stavbe in to mora plačevati vsak,po zakonu,tudi lift če je že prej bil vgrajen,.
nudi82    (28.1.2019 17:49)
Vsi, ki ne razumete stiske starejših, invalidov, poškodovanih in ki se vam lahko kaj hitro tudi to zgodi, ste za mene kreteni brez primere. Razmišljate samo za ta trenutek, ne za par let naprej. Da se pa obešate na teh par evrov stroškov, pa samo pokaže, da živite preko svojih zmožnosti in bi vas eno bogo dvigalo pokopalo oz. vam sesulo finance.

Sem v bloku, kjer smo naredili dvigalo naknadno. Cena 62.000eur. Potrebovali smo samo 75% podpisov, ker ni bilo potrebno poseganje v konstrukcijo bloka oz. nismo spreminjali statike bloka. Zbrali smo skoraj 90% podpisov. Tisti ki niso dali podpisa, se pa vseeno v 1 nadstropje veselo vozijo. Naj se, sej so plačali. Vzdrževanje je 6.78eur na mesec, kar se mi ne zdi pretiran strošek.

Važno da imate pred blokom vsi avtomobile, katerih si ne morete privoščiti, par eur za dvigalo je pa problem. Kekci zabiti Velenski.
sitemeter    (28.1.2019 18:21)
Streho rabiš nujno lifta pač ne.
Nikita01    (28.1.2019 18:37)
wonka, ti bi torej za 4 m2 SKUPNEGA prostora pokasiral SAM kar 10.000€! Res si businesman, bi rekel eden, drugi pa da si zmešani man!
laurin    (28.1.2019 19:43)
večina velenjskih blokov je bila grajena za delavce v pv in gorenju. zdaj so ti isti ljudje že v penziji, nekateri od njih tudi v slabšem zdravstvenem stanju. tukaj se gre pomoje samo za pridobitev soglasja za gradnjo dvigala, ne pa toliko za financiranje. seveda lahko obstaja dogovor, ki izključi lastnike, ki ne želijo plačevati in uporabljati dvigala. dvigalo bistveno izboljša kvaliteto življenja uporabnikov. tudi občina bi lahko dodatno financirala gradnjo, glede na to da imajo seje, na katerih se pogovarjajo tudi glede izboljšanja kvalitete življenja invalidov v velenju.
fiilip    (28.1.2019 22:02)
Večni problem v našem bloku. Seveda tisti, ki so v KL, PR in 1. štuku ne rabijo lifta. Seveda ne? Kljub temu, da je pri nas visoko pritličje, kar pomeni, da morajo tudi ti ljudje, ki živijo na PR prehoditi 16 stopnic do svojih stanovan! Ne za enkrat še ne rabijo, ker ni noben invalid ali težej poškodovan. Podpisa seveda ne bodo dali, kaj šele, da bi
financirali zadevo! Ker pa v bloku nimamo zadosti finančni sredstev na rezervnem skladu, smo primorani vzeti kredit za lift, kar pomeni, da rabimo avtomatično 100% soglasje!?...ki pa ga seveda, ne bomo nikoli dobili :( Zakaj že ne....ker ga oni ne rabijo!
pazi zdej to:
Oni bi imeli pa novo fasado in izolacijo, ker imajo stanovanja na S strani in so čisto pri tleh in jih zebe, vlaga....
HA-HA...glej ga zlomka, mene pa čist nič ne zebe, tud vlage nimam, ker imam lepo sončno stanovanje na 3. nadstroplu...

in nauk zgodbe.... če bomo tako delali se ne bomo NIKLI, ampak RES NIKOLI mogli nič dogovoriti!
Če ti meni ne podpišeš, tudi jaz tebi ne.... in kaj pol???...bomo celelo življene eni druge jeb... v zdrav mozak in bomo za vedno ostali v kameni dobi!!!

Sploh ne vem, zakaj se morajo za takšne stvari zbirati podpisi in ne vem kaj še vse? NARDIT JE TREBA PA FERTIK! pa lepo po obrokih na položnice dat in to je to!
BuddhaMonk    (29.1.2019 8:02)
@sitemeter:
Ce zivim v kleti, ne potrebujem nujni niti nove strehe niti nove fasade z boljso izolacijo.

Ponavljam, blok je skupnost, ne skupek posameznikov.
BuddhaMonk    (29.1.2019 8:06)
@nudi82:
Tukaj pa tudi ti nimas povsem prav, ceprav se strinjam s poanto. Ce lift stane 62.000 in ga razdelis na recimo 20 stanovanj, stane vsako stanovanje 3000. Recimo da razdelis na 10 let, to se vedno znese 25 eur na mesec. To je strosek investicije. Potem imas pa se vzdrzevanje. Tako da treba je razumet nekoga v financni stiski, ki mu 25 evrov pomeni nekaj.
sitemeter    (29.1.2019 8:12)
BuddhaMonk
Tud po Velenju in okolici je vse naše, dokler tega ne rabiš in moraš za to kaj plačat pa je fajn da vsi skup stopmo.
Tk betonšeki razmišljate. O skupnosti pa ne duha ne sluha.
BuddhaMonk    (29.1.2019 8:28)
A ko ti zmanjka argumentov, pa začneš žalit, posploševat in podtikat? Ok, konc debate zame. Kdor je razumel, je razumel. Mimogrede, živim v hiši.
sitemeter    (29.1.2019 9:32)
BuddhaMonk
Ne bit užaljen. Povem sam kk je in kako razmišlja folk. Prisilit jih ne morš, ker pade vsak tak zakon v EU, miselnost o skupnosti in občem dobro pa tudi ne v doglednem času. Nekateri si tudi ne morejo privoščiti dodatnih evrov za skupno investicijo.
Vsa skrb in navezanost pa se kaže tudi do varovanja (skupnih) stvari in okolja v Velenju in okolici ("Tud po Velenju in okolici je vse naše, dokler tega ne rabiš in moraš za to kaj plačat pa je fajn da vsi skup stopmo").
sitemeter    (29.1.2019 9:34)
Morda so v takih primerih najemniška stanovanja (kot imajo večinoma v tujini) boljša rešitev. Ampak tudi to ne gre spremeniti kar tako.
nudi82    (29.1.2019 11:54)
BUDDHAMONK, v našem bloku je 60 stanovanj. Denarja je bilo dovolj v rezervnem skladu, nekaj malega je dal izvajalec na odlog plačila, da nismo potrebovali kredita. Rezervni sklad smo dvignili za 50%, tako da za dvosobno stanovanje znese položnica namesto 11eur je sedaj 16,5eur. Pa msečno vzdrževanje je 6.78eur, kar skupaj znese 12,28eur. Osebno vem da v našem bloku zaradi tega nihče ne bo propadel oz. ni niti finančno ogrožen. Kot pravim, če pogledam vozni park pred blokom, so vozila visokega srednjega razreda, pa čeprav vem, da ji jih 50% ali več tega ne more privoščiti. Sam da je avto!!Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]