Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 336

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

novi tanki (hapy-fun 6.1.2019 11:36)

ali ste že izracunali koliko bo na prebivalca stalo vozilo ki jih sedaj nabavlja vojskafrenk 53    (6.1.2019 12:18)
Na koncu nas bo pa premagala malo večja gasilska četa. Seveda, če ne bo tujina opravila po diplomatski poti, kot je to bilo nekoč.
partija    (6.1.2019 12:55)
A pozna kdo državo na svetu, ki ne daje za vojsko?
Pa saj imamo specialista Erjavca, ki se spozna na takšne posle.
atribut007    (6.1.2019 13:02)
partija ...andora, luxemburg ... mali kot mi brez vojske in nič ogroženi???
janoš    (6.1.2019 13:04)
Frenk niso nas premagale malo večje vojske od gasilse čete,če je narod enoten v odporu ga nobena sila ne more do kraja premagat
frenk 53    (6.1.2019 13:31)
Janoš, spet ga lomiš. Umik YU-hu-hu armije je zakrivila zahodna diplomacija. Kot tudi konec spopadov. Če bi bila Slovenija prepuščena sama sebi, in armiji na nemilost, bi nas pojedli za malico.

Veš, imel sem nekoč plašnega mačka. Drugi okoliški mački so ga radi preganjali. In vedno se je skril in pobegnil. Če je pa bil zunaj kdo od domačih, mu je pa korajža narastla. Bil je enkrat večji, kot v resnici. Pihal in praskal je, ma ni , da ni. Poanta? Najdi jo.
janoš    (6.1.2019 14:29)
Frenk res nas omalovažuješ,res pa je da bi bilo krvavo kot na Hrvaškem in bi imeli veliko škodo,toda naroda , ki je odločen ne moreš kar tako premagat,kar poglej Afganistan,Vietnam klub veliki premoči v orožju in mehanizaciji jih niso mogli premagat.Ker potem začne delovati gverila in te se ne da premagat.
14.divizija    (6.1.2019 14:36)
Nepotrebne naložbe žal
Lucky H.O.G    (6.1.2019 14:51)
frenk53: ja, če bi bilo takrat več tebi podobnih, bi blo res lahko drugače...
janoš    (6.1.2019 15:19)
Frenk je verjetno Hrvat oni govorijo,da nas lahko premaga njihovo lovsko društvo,toda mi smo tako blokirali kasarne in druge objekte da vojska ni mogla nič,sploh pa to ni bila več jugo vojska,ampak vojska pod velikosrbsko komando,ki bi in je kmalu razpadla in potem so se pokazali apetiti Velike Srbije,pa tudi Tudžmanovi apetiti po Bosni.
ex sulc mare    (6.1.2019 15:44)
..dajmo za zacetek razcistiti pojem - novi tanki?
Slovenija je trenutno narocila lahke oklepnike 4x4 Oskhos, ameriske izdelave, ki bodo nadomestili izrabljene humveye. Oborozeni so z daljinsko vodenimi bojnimi postajami ...Kaksne konfiguracije, ne vem, verjetno tezki mitraljezi in bombometi 40mm . Omogocajo dobro zascito posadke pred strelnim orozjem in minami v tleh. To niti priblizno ni tank....
ex sulc mare    (6.1.2019 16:02)
...sedaj pa cena: cca 1mio Eur po kosu, komplet z oborozitvenimi, opticnimi in komunikacijskimi sistemi. V to je DDV ze vkljucen, stevilo oklepnikov 32kos. Vozila bodo po konfiguraciji identicna tistim, ki jih ze uporablja ameriska vojska.
14.divizija    (6.1.2019 18:51)
Ex sulc mare in kaj bom s tem? Šli v vojno al ka?
ex sulc mare    (6.1.2019 19:28)
..to vprasanje poslji npr. obrambnemu ministru.
14.divizija    (6.1.2019 23:59)
Eh ministri so samo lutke tu je je v ozadju velik orožarski lobij po vsej verjetnosti ameriški.
Da5eR    (7.1.2019 7:30)
Če so zamenjava za Humveye , potem so itak namenjeni bolj "mirovnim" operacijam in misijam, npr. Kosovo. Kamor gre dosti naših vojakov. In 32MIO € je plunek v morje... Sploh če gre za življenja vojakov...
goldcrom    (7.1.2019 8:59)
a kdo vpraša otroke koliko bo koštal avto, ki ga boš kupil in s tem prikrajšal otroke za marsikaj,
Sin politika    (7.1.2019 10:38)
Kaj pa delajo nasi vojaki tam? Doma naj bojo.nesmisel, da so vsi povsod, a branijo Slovenijo v Iraku??
ex sulc mare    (7.1.2019 10:51)
... navkljub razlagam in prepricevanju nekaterih, da Slovenija ni ogrozena in ne potrebuje svoje vojske, jo imamo. Prav je, da jo imamo, je le nasa in meni pri srcu.
V primerjavi z sosedi je malostevilcna, slabo oborozena in kadrovsko podhranjena. Tudi financno.
Se tista malo bolj sodobna oprema ni redno vzdrzevana.
Vzroke za tako stanje je potrebno iskati v politiki.

Ko je Slovenija postala samostojna drzava, je bila v Sloveniji zelo dobro razvita vojaska industrija.
Fotona Iskra, njeni sistemi termovizije, laserski daljinomeri in optika, so bili v mnogih primerih boljsi od ameriskih, francoskih...
Na Jesenicah in Ravnah pa so znali izdelovati tankovske oklepe in topovske cevi, ki so jih zeleli in tudi kupovale druge, bolj razvite drzave.

Jezen sem, ko berem, da skornji Alpine razpadajo. Zakaj? Znanja Alpina premore dovolj, je krivda, da so narejeni na Kitajskem in ne v Sloveniji? Vprasanje materialov in kvalitete dela....?

Patrie, osemkolesniki oborozeni z postajami, kjer je postavljen tezki mitraljez, moral pa bi biti avtomatski top 30 mm in avtomatski dvocevni minomet 120 mm, lanserji protioklepnih raket. Kot bi vojaka oborozil z fraco.
Zanimivo, kar dobra polovica Patrij niti oborozitve ne bi imela. 264 mio eur, bi placali za " luna park z elektricnimi avtomobilcki"? Kdo je bil sef vlade, pri tem poslu.

Posodobljeni tanki T55S, z Fotonino opremo in novim gladkocevnim topom 105 mm, nadgrajeni z aktivnim oklepom, pa v konzervans.

Protizracna obramba nima raketnega sistema za onemogocanje letal na srednjih in visokih visinah?
Igle in Strele so za branjenje enot pred letali in helikopterji do 3000m.

Mornarica, se tista edina sodobna patruljna ladja je oborozena samo z enim avtomatskim topom 30mm, ki je bil v okvari zaradi hidravlicnega sistema. V Sloveniji je vsaj deset podjetij, ki bi tako okvaro z levo roko odpravile v dveh urah.
Raketni protiladijski sistem na obeh bokih ladje je kot fraca, pa se raket zanju ni bilo. Oba tezka mitraljeza pa v verziji izpred petdeset let,v rokah vojaka, ko bi na njunem mestu moral biti daljinsko in opticno voden avtomatski sistem. Tu je konfiguracijo oborozitve zajebal takratni in sedanji obrambni minister, Erjavec.

Fantje, malo posodobitve nasim vojakom le privoscimo.

Letalstvo, pravih bojnih helikopterjev nimamo, zopet se nekaj cara z dodajanjem kontejnerjev na plovila in tako, so univerzalni, to pa se ni tako kriticno. Se pa izkazejo pri resevanju v gorah in gasenju pozarov.

Pilatusi PC9M, letalo nadgrajeno z avioniko lovcev v stilu F16, se umikajo iz oborozitve, tako ne bomo vec imeli niti teh turbopropelerskih letal. Piloti pa domov.

Politika je kurba, posebej ce ne ve, kaj poceti s svojo Vojsko in Drzavo. Od leta 91 naprej :-(
vimenuljudstva    (7.1.2019 11:46)
Kk je možno, da isti človek, ki je bil v primeru Patria obrambni minister lahko zopet spelje tak posel? A niso vsi ti, ki so sedaj v koaliciji vneto zagovarjali, da oklepnikov Slovenija ne potrebuje. Zanima me tudi kakšno stališče ima Levica, če me spomin ne vara so oni bli vedno striktno proti takšnim nakupom. Me res zanima kaj se bo dogajalo.
BranimirVeliky    (7.1.2019 11:56)
Slovenija ima tako geografijo da so tanki nepotrebni, mi rabimo dobre oklepnike ki so modularni in lahko na njih montiras razlicna orozja, take so na primer Patrie ki smo jih lepo in kvalitetno proizvajali pri nas ampak mi zivimo v drzavi kjer je treba vse kar je dobro in nekaj vredno, razjebat, ce bi vsako tretjo Patrio obdrzali za sebe bi jih zdaj imeli ze nekaj deset, to je pa ze kr "firepower".
janoš    (7.1.2019 12:53)
Mi rabimo samo defenzivno orožje,protioklepno in protiavionsko lahko orožje
ex sulc mare    (7.1.2019 13:37)
..Branimir Veliky, Patrie bi bile " fire power " v kolikor bi bile oborozene z postajami, ki bi vsebovale avtomatske topove 30mm, avtomatske dvocevne minomete 120mm, protioklepne izstrelke. Oborozitev Patrij, kot je v SV, tezki mitraljezi, je enaka vojaku oborozenem z fraco.Amen.
Tanki, ki so po ognjeni moci neprimerno mocnejsi, ni so za odpis. Ce prav so namenjeni za ofenzivne naloge, dajo odlicno uporabiti tudi v obrambi. Kot samohodna artilerija, res z manjsim dosegom.
Top 105 mm z gladko cevjo lahko izstreljuje projektile z krilci, ki so lahko pasivno vodeni z laserjem in ucinkovito unicujejo sovraznikovo oklepno borbeno tehniko in zivo silo.
Top 125mm v tankih T84, z razlicnimi granatami prav tako unicuje oklepno tehniko in zivo silo sovraznika.

Res je skoda, da se je proizvodnja Patrij v Sostanju koncala. Spremeniti bi morali samo oborozitvene postaje.
frenk 53    (7.1.2019 14:09)
Tole z našo hrabro vojsko me malo spominja na življenje nekaterih delavcev, ki živimo v hišah, ki smo si jih sami gradili.

Namreč, s pomočjo stanovanja, ki smo ga po nizki ceni po Jazbinškovem zakonu odkupili, smo mnogi prišli do svoje hiše. Prodali stanovanje, dodali prihranke, najeli kredite, največ pa z lastnim garanjem.

Tu pa postane zgodba precej podobna stanju v naši vojski. Namreč, bil je denar za ustanovitev, bili smo entuziasti. Verjeli smo, da bo stanje vedno boljše. Je pa ravno obratno. Ni denarja za vzdrževanje, morebitne obnove. Kar je bilo prej dobro, jemlje hudič. Z žalostjo gledamo, kako propada vojaška oprema, jaz pa, kako jemlje vrag streho na bajti, centralno.... Sredstev pa vedno manj...
janoš    (7.1.2019 14:22)
Ja popravi streho tolko denarja pa ja imaš,vse je traba vzdržavat tudi zdravje.
BranimirVeliky    (7.1.2019 16:13)
@ex sulc mare, hvala za obrazlozitev, ocitno se spoznas, js sm sam hotu povedat da je brezveze kupovat nekaj kar lahko nadomestis z robo lastne proizvodnje ki je pa na zalost vec nimamo ker so vse zjebal, ni.pa 2x za rect da ne bi mogli mi Patrie tud menjat za kake tanke, ne vem das 3 Patrie pa dobis en tank, recimo, vem pa potrjeno od kolegov ko so bli v Afganistanu na misijah da so ameri bli cist nori na patrije, so si jih sposojali od poljakov in so ji dali ime "taliban killer".
veteran#2    (7.1.2019 17:04)
Ali ste se vprašali koliko bomo namenili migrantom?
ex sulc mare    (7.1.2019 17:46)
...Branimir Veliky, Patrije, kot vozilo in oklepmik, tudi te v SV, so cisto O.K. Nido pa opremljene z bojnimi postajami, kot se vozilu pritice. Nase, Svaruni, imajo samo kupole z tezkimi mitraljezi, poljske imenujejo jih Rosomahi, pa imajo avtomatske topove, protitankovske izstrelke, minomete. Po ognjeni moci so na nivoju srednje nojne skupine, nase pa ravno zaradi presvoh oborozitve niso po ognjeni moci tako zmogljive. Dobre so za izvidnisko vozilo, za kaksno resno ognjeno podporo pehoti pa sploh ne, kot tudi za samoobrambo. Hiter umik je tu edina resitev, kajti velika razlika je ali se branis z avtomatskim topom 30mm, katerega izdtrelki v tarci eksplodirajo, ali pa s tezkim mitraljezom, ki na utrjen polozaj napadalca skoraj nima pravega ucinka.
Za ustanovitev dveh srednjih bataljonov, po ognjeni moci, je Janseva vlada sla v nakup Patrij, totalno pa zajebala z mitraljeskimi kupolami namesto topov in avtomatskih dvocevnih minometov. Pognali so denar skozi okno...Sreca v nesreci je torej, da je zmanjkalo denarja za vec preslabo oborozenih vozil.
.. Kdo je kriv za salamastiko... Nihce. Erjavca in Gutmana, ki je bil takrat nacelnik generalstaba, je sodisce oprostilo, rokomavhe Janso, Krkovica in Crnkovica, ki je bil sef Rotisa, pa tudi. Jansonu je pomagalo celo US.
Zgodba smrdi do amena, Rotis, ki ga je Jansa izbral za izdelavo Patrij v Sloveniji, niti v sanjah ni bil sposoben izdelati tak oklepnik. Pa je Gorenje z Indopom prislo v spil. Podkupnine in provizije pa so vrtele in tekle.... Epiloga z obsodbo in kaznijo vpletenih ne bo.

Upokojeni brigadir Krkovic, ki sam sebi pravi brigadni general ( tak cin v SV ne obstaja ) bo dobil odskodnino, Crnkovic tudi, Jansa pa ima vecje lape in zija po vec...
BranimirVeliky    (7.1.2019 18:25)
Eto, strinjama se da so zajebal in da so Patrije dobre ce imajo pravo oborozitev, js sm pa itak sam to hotu povedat, Ti si pa lepo razsiru in razlozu. Fajn bi blo ko bi vec diskutantov tk debatiralo.
Nikita01    (8.1.2019 0:51)
Slovenija je imela močno vojaško industrijo, ki jo pa politiki kalibra Peterle, Janša, Bavčar in kasneje tudi LDS niso niti poznali še menj pa spoštovali! Fotono so prodali ameičanom za 700.000€, indijska vojska je pa na vseh ruskih tankih zamenjala ognjeni sistem vodenja s fotonskimi! Nekaj jih ima še sedaj tudi Iran...ta bi z veseljem kupoval tudi izdelke jeklarske industrije ki jo je SDS (Zagožnova žena...) prodal Rusom (BTW - zato se US ni strinjala, da bi Janša sedaj prevzel vlado, ker je baje rusofil ker SIJ izvaža jeklo v ZDA ....hahaha....največji štos ker vsi vemo, kako so se ameri sprehajali po generalštabu v času Janševanja...). Slovenija je imela vrhunsko vojaško čelado, testirano po NATO standardu...velenjska ministrica je pa dovolila nakup od zunaj...da ne naštevam vse ostale industrije. Lobiranje je očitno pri nas zmagovito, ker uradniki pri tem dobro služijo. Najboljši 4-kolesnik imajo sedaj Rusi, tudi cena je ugodnejša, ampak mi smo v NATO in moramo podpirati industrijo ZDA itd...sploh je pa hecno, da bodo 4-kolesniki zamenjali Hummerje pa če so še tako dodatno zaščiteni da ne govorim o možni oborožitvi. Amaterji!
ex sulc mare    (8.1.2019 8:55)
..nikita, Hummer je ravno tako vozilo 4×4. Oshkoshi pa tudi. Vojasko celado, ki jo omenjas je razvil Veplas, kot tudi neprebojne jopice. Zakaj pa ni ta oprema del standardne opreme vojaka v SV, ne vem.... mogoce, ker ni bilo moznosti za financne nagrade. O tem bi mogoce vec povedal Franci, ki je direktor Veplasa, takrat in sedaj.
V TAM smo ze imeli vso tehnologijo za izdelavo, kot tudi serijsko proizvodnjo oklepnikov 4×4. Tovornjaki, tisti iz zadnjih serij za JNA, so bilo povsem primerljivi z zahodnimi.
Precej jih je bilo se v uporabi v SV, samo je bilopotrebno TAM unicit, pa se ni vec narocala domaca oprema, hoteli so mercedese in IVECO, tudi mali Puchi so jim bolj disali, gospodom osamosvojiteljem.
janoš    (8.1.2019 9:10)
Tako jeb važne so provizije od tujih dobaviteljev,naši tedanji politiki so izdajalci slovenske industrije kot domobrani leta 41, sedaj še nabojev ne znamo sami izdelat.
Nikita01    (8.1.2019 16:11)
ex sulc mare, glede 4-kolesnikov imaš seveda prav, jaz sem samo hotel povedati, da je lahko hummer še tako dobro dodatno zaščiten ne nudi iste zaščite kot sodobnejši oshkosh. MORS je pa čelade kupoval po kriterijih, ki jih je očitno postavil lobirani prekupčevalec in ki nimajo veze z NATO standardom, v vladi ali pa gospodarski zbornici pa očitno ni bilo nikogar, ki bi MORS prosil za pojasnilo, zakaj protežira tujega dobavitelja s slabšimi produkti! Tudi TAM-ova vojaška vozila so bila absolutno konkurenčna,,,na dvorišču TAM-a je po zavrnitvi JLA zaradi vojne s SLO ostalo 110 tovornjakov, MORS-ovi osamosvojitelji pa jih niso želel odkupiti ker "ne ustrezajo slovenskim razmeram"! (BTW: če bi jih kupili bi TAM rešili insolvence in bi lahko preživel!). So pa kupili "bolj" primerne na zahodu...ne bom razlagal, kako so ti posli potekali!!! V Libiji so TAM-i 110 in 130 še sedaj v uporabi ker zaradi zračnega hlajenja nimajo problema s hladilno tekočino! Vprašajmo se tudi, zakaj ima samo SV belgijske puške!
ex sulc mare    (8.1.2019 17:50)
...belgijske puske je proteziral Kahl Ehjavec. Gospod so vcasih nekaj casa ziveli tam in zato so nam navlekli ta klump.

Slovensko podjetje Arex iz Sentruperta je se ena redkih lastovk v Sloveniji, ki je sposobno izdelati vojasko lahko oborozitev.
Pistola Rex zero1 razvita iz SIG Saverjeve pistole, izboljsana, se prodaja v Ameriki kot vroce zemljice, nasi gospodje v MORS pa jo niti povohajo... Puska Rex AKB 15, razvita iz M70, izboljsana, posodobljena. Prava izbira za SV, kot tudi Policijo, ker imamo se veliko teh M70 na zalogi. Podjetje bi jih posodobilo in imeli bi odlicno orozje, denar bi ostal doma, v Sloveniji, ljudje bi imeli delo, place...
winzer    (8.1.2019 18:32)
Ja, daj bog, da bi odločali razsodni in gospodarni ljudje...
ex sulc mare    (8.1.2019 18:46)
...Sentjernej, Arex je tam...opravicilo. ..Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]