Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 525

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

v velenju porabniki plačujejo najvišjo plinsko omrežnino (Dacho61 4.12.2018 13:32)

Za plinsko omrežnino v Velenju 32, v Celju 15 evrov!

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/za-plinsko-omreznino-v-velenju-32-v-celju-15-evrov/473759

Bravo Kontići! Spet en biser v tvojem Komunalnem podjetju!

SRAMOTA!BuddhaMonk    (4.12.2018 14:08)
V Celju na vsakega uporabnika (8500) pride 0,029km omrežja (skupaj 246km).

V Velenju na vsakega uporabnika (280) pride 0,17km omrežja (skupaj 47km).

Pa saj ti iz iz šahta @Dacho61. Menda ja dobro razumeš, da se v Velenju ne ogrevamo na plin. Posledično je dražje za tiste, ki se.
Dacho61    (4.12.2018 14:17)
@BuddhaMonk: Ti bi priporočal, da prečitaš cel članek in ko ga boš, boš videl, da je vsaka omrežnina, tako za vodo, kanalizacijo, elektriko, pa tudi za plin, socialna kategorija. Po tvoje bi potem morala neka oddaljena domačija plačati več omrežnine za elektriko kot ti ali jaz v mestu. Pa ni temu tako, ampak je omrežnina za elektriko popolnoma enaka za celo državo.
BuddhaMonk    (4.12.2018 14:45)
@Dacho61:
Iz podatkov v prvem postu sledi, da bi v Velenju morali imeti porabniki 5,8x višje stroške omrežnine kot v Celju. Imajo pa 2,13x. Torej porabniki v Celju že izdatno sofinancirajo velenjske porabnike. A bi morali bit čist vsepovsod enako, pa ne vem. Morda res.
BuddhaMonk    (4.12.2018 14:48)
Ne vem pa kaj ima Komunalno podjetje s tem ali občina. Omrežje ima Elektro Celje, če prav razumem. Sistem pa je nastavljen na državnem nivoju.
ex sulc mare    (4.12.2018 16:03)
..gospoda ali oba govorita o plinski napeljavi in omreznini zanjo?
ponaredek    (4.12.2018 18:13)
Za prebivalce Celja je uporaba plinskega omrežja precej ugodna. Povprečno gospodinjstvo v celjski občini mesečno za plinsko omrežnino plača le 15 evrov. Povsem drugače je v občini Velenje. Jugovzhodna meja velenjske občine je od severne meje celjske oddaljena le dobra dva kilometra. Kljub temu pa gospodinjski uporabniki plinskega omrežja v Velenju za uporabo plinskega omrežja na mesec plačajo dvakrat več kot Celjani - kar dobrih 32 evrov. Na leto torej povprečno velenjsko gospodinjstvo za plinsko omrežnino plača dobrih 200 evrov več kot povprečno celjsko.

Primera Celja in Velenja sta dva ekstrema. Med njima se gibljejo mesečne cene plinskih omrežnin v ostalih občinah. V Ljubljani, na primer, povprečna omrežnina znaša slabih 23 evrov na mesec. V Kranju znaša dobrih 19 evrov, v Mariboru 20 evrov in pol.

Povprečna gospodinjstva v manjših občinah praviloma plačajo več. V Hrastniku, Polzeli, Radencih na primer plačajo 30 evrov na mesec, v Domžalah in Komendi slabih 29 evrov, v Muti 27 evrov. Nekatere manjše občine imajo po drugi strani bistveno nižjo ceno od zgornjih. v Šenčurju, na primer, bo povprečni uporabnik omrežja plačal le dobrih 19 evrov mesečne omrežnine.Vir FINANCE 26.11.2018
CISD    (5.12.2018 5:46)
V Velenju imamo dve plinski postaji (za severno in južno vejo lokalnega plinovodnega omrežja) s kapaciteto za 2420 gospodinjskih odjemalcev.
Zgrajeno je 598 priključkov.
Priključeno pa samo 281 uporabnikov (vir KPV 2009) .
ZAKAJ?
Plinovodno omrežje ni bilo načrtovano po ekonomskih načelih ampak iz ekoloških razlogov. Po uvedbi plačevanja visoke omrežnine so se pričeli množični fizični odklopi z omrežja že tako maloštevilnih uporabnikov plina. Šele pred kratkim (mnogo prepozno) je KPV uvedel cenovno sprejemljivo omrežno skupino za gospodinjsko porabo do 500m3, ki je ustavila fizične odklope.
OBRAZLOŽITEV:
Ekološka sanacija doline je vključevala tudi odpravo individualnih kurišč s priključki na toplovodno omrežje povsod tam, kjer je to mogoče. Prvotni načrti so bili spremenjeni po izgradnji plinovoda za Koroško. Severna veja lokalnega plinovodnega omrežja še vedno ni dokončana, izgradnja južne pa je po izgradnji toplovoda v Bevčah, Podkraju in Lokovici tudi vprašljiva, čeprav so vseeno zgradili plinsko postajo v Trebuši samo za trgovski center Velenjko!
Ni nepomembno, da je bil pred izgradnjo plinovoda na Koroško zavrnjen občinski načrt blokovske izgradnje na Turnskih travnikih, kamor bi umestili tudi nadomestilo za porušeno šolo in gasilski dom v Škalah (Škalam bi se približal toplovod). Lokalna skupnost je dobila v zameno za škodo povzročeno pri izgradnji plinovoda na Koroško prvo plinsko postajo (v Škalah). Krajevna skupnost Škale-Hrastovec pa je odškodnino (za načrtovano odlagališče produktov čiščenja dimnih plinov v TEŠ) porabila za izgradnjo prvih 25 km plinovodnega omrežja s 311 priključki. Krajani so bili zaradi zelo onesnaženega okolja ekološko osveščeni in so se množično priključili na plinovodno omrežje tudi zaradi načina financiranja in ugodne cene plina, pa še omrežnine ni bilo treba plačevati.
EKO POLITIKA:
Država vlaga ogromna sredstva za ekološke subvencije. Ne zna pa s primerno zakonodajo ohraniti že doseženo raven kvalitete okolja. Množični prehod s plina na trda goriva je zaradi previsoke omrežnine v Šaleški dolini tudi resen okoljski problem.
CISD    (5.12.2018 6:17)
ponaredek, povprečnega gospodinjstva ni.
Gospodinjstvo, ki uporablja plin za ogrevanje in gretje vode plača letno 500 evrov več omrežnine kot v Celju.
RTV SLO oddaja KODA 4.12. od 11. minute dalje.
Iz podatka o povprečni omrežnini lahko izračunamo, da je v Velenju prešlo s plina na druge vire ogrevanja 2/3 gospodinjstev. Po dimu iz dimnikov sodeč večinoma na trda goriva.
sitemeter    (5.12.2018 7:07)
Dacho61
Pa ja mnda znaš računat.
Dacho61    (5.12.2018 7:31)
@sitemeter: Kaj imaš pa tu za računati? Kar imaš na položnici moraš plačati, pa naj bo to plin ali kar koli drugega? A je pri tebi drugače? Si sam računaš položnice?
Dacho61    (5.12.2018 8:02)
Poanta mojega odpiranja te teme ni v plinu kot energentu, saj me vso dogajanje okoli njega, vsaj za sedaj, popolnoma nič ne obremenjuje, ker sem priključen na mestni toplovod, ampak samo prikaz kako "hobotnica" MOV in KPV dobesedno lupita ali bolje mrcvarita uporabnike svojih storitev, ki niso slabe, a naj bi bile neprofitabilne in predvsem optimalne! A kot pošten plačevalec njihovih storitev dobim "ošpice", ko vidim "formulo" za izračun teh storitev, ki je polna raznih neobrazložljivih faktorjev, pa čeprav imam v samostojni hiši toplotno varovalko in števec ter ko mi reče "hud strokovnjak" na KPV s triletno srednjo šolo, da je izračun položnice za KPV tako kompliciran, da jaz tega zagotovo ne bi razumel. Ja, spoštovani na KPV, potem pa naredite izračun položnice tako enostaven, da bom tudi jaz razumel in imel jasen razvid, da če manj porabim tudi manj plačam in obratno (a ne za 360 stopinj! ... hehehe)!
sitemeter    (5.12.2018 10:04)
Manj odjemalcev, večji znesek na položnici. Predvidevam, da je povprečje omrežnine na odjemalca v vseh mestih primerljivo. Če jim znižajo postavko bi razliko verjetno "pretvorili" v kolektivni duh ostalih someščanov v boh ve keri postavki.
Dacho61    (5.12.2018 13:26)
@sitemeter: Pa ni tako kot praviš. Saj si si prebral post od ponaredka na članek iz Financ (npr.Šenčur ima 19 €, pa ima malo več priključkov kot KPV, ki ima 32 €). Ker je lastnik energetske infrastrukture državno podjetje, tako pri elektriki kot tudi pri plinu, bi ob tem, da je omrežnina za elektriko popolnoma enaka za vso Slovenijo, to pričakoval tudi za plin. A očitno temu ni tako! Zato predlagam stranki SD, da električno omrežje, vsaj v MOV, da v upravljanje KPV, da bomo ovce v Velenju plačevali višjo omrežnino! Tako se dela pri nas v MOV, po socialistično in ne v zadovoljstvo prebivalcev!
Dacho61    (5.12.2018 13:33)
@sitemeter: Je pa tvoj predlog, vsaj zame, pri toplovodu zelo dober in sem takoj za. Sem takoj drugi v oddaljenosti od toplotne podpostaje in so do mene drugo najkrajše cevi in tudi toplovodne izgube, tudi hišni priključek je na dva do tri metre od primarnega voda, tako da pričakujem nižjo omrežnino za toplovodno oskrbo! Če seveda tvoja predpostavka drži! Pa vem da ne in jaz solidarno in vsi skupaj kolektivno pokrivamo tudi toplovodno omrežnino bolj oddaljenim.
sitemeter    (5.12.2018 21:25)
Razdalja nima veze s številom folka, v omrežju.
sitemeter    (5.12.2018 21:29)
No skoraj nima. Omrežje je blo treba zgradit pa investirat. Če so jih vključili npr. v velenju 100 in v celju 200 je logično, da je v velenju dražja omrežnina na priključek ker je verjetno mal bol zajebano po gaberkah, škalah, hrastovcu pa šenbricu plinovod nardit kot pa v nekem celu pa še to večinoma za bloke. Če se motim in ni tako potem pa oprostite.
CISD    (6.12.2018 7:46)
Če drži podatek o financiranju omrežja (CISD 5.12.2018 5:46) (odškodnina za umestitev v prostor plinovoda in odlagališča produktov čiščenja dimnih plinov v TEŠ) potem lahko omrežnino bremeni samo širitev plinovoda v Šenbric, Gaberke in Trebušo. Pa še v tem primeru le, če bi se sredstva namenjena izgradnji morala vračati. Ima kdo podatke ali pa bo treba vprašat Karla, Pavleta, pa še koga?
Dacho61    (6.12.2018 8:14)
@sitemeter: Morda bi bilo korektno, da odgovoriš na vprašanja, ki se porajajo v tej diskusiji. In da temu ne bo tako, te jasno sprašujem, zakaj misliš, da je omrežnina za energent elektrika povsod v Sloveniji enaka, tudi v najbolj oddaljenem objektu v Šembricu ali celo na najbolj oddaljeni visokogorski kmetiji v Sloveniji in zakaj temu ni tako pri plinu, še posebno, če vemo, da je lastnik tako elektro kot plinskega omrežja državno podjetje in če se gremo kao neko hudo ekologijo in je zato plin veliko sprejemljivejši kot npr. biomasa. Jaz mislim, da je edini razlog v razbohotenem KPV. Pa saj je enako ali vsaj zelo podobno pri mestnem toplovodu. Ker poraba energenta, zaradi energetskih sanacij stavb, pada, so pač dvignili ceno zagotovljene moči. In cena položnic je kljub manjši porabi celo višja. Sam sem priključno moč, s pomočjo toplotne varovalke, zmanjšal iz 56 kW na 15 kW. Tudi sama poraba se je, ob boljšem bivalnem ugodju, zaradi uporabe računalniško spremljanega in vodenega ogrevanja, občutno zmanjšala, a položnica je celo večja kot prej, ob zavedanju, da se je cena energenta iz TEŠ podražila! KPV pač zahteva svoje, toliko kot pač rabi!!!
ponaredek    (6.12.2018 11:22)
Ni samo Celje ,Dobriša vas ,Petrovče ,Arja vas ,Dršinja vas ,Levec ......
sitemeter    (7.12.2018 7:45)
Dacho61

Boh nedi, da bi mogu ti kdaj računat kako investicijo.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]