Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 460

Velenje.com : Diskusije : Mladina : Vprašanje
 

fizikalna naloga (Neznan 2.11.2018 14:55)

Zna kdo rešiti:? ... rešitev a. 1,9*10^-3 b. 13,8km
prosim za majhne napotke kako se lotiti reševanja.

Hitrost neke jadrnice je zaradi naraščajočega vetra naraščala po obrazcu v = v0 + k*(t)^3, pri čemer je v0= 1,5m/s in k= 2*10^-10m/s^4
a.kolikšen je bil pospešek jadrnice 30 min po tem ,ko je začel pihati močnejši veter.
b. Kolikšno pot je jadrnica opravila v 1h pri naraščujočem vetru?s126    (2.11.2018 17:08)
Kira sola ma to
linolada    (5.11.2018 15:16)
Hej. Naloga ni težka, le enačbo za a primer moraš popraviti, saj je v = v0/2 + k*(t)^3 če vstaviš podatke, dobiš pravi rezultat.
okolican    (5.11.2018 18:51)
linolada žal ni pravilno.
a) sprašuje po pospešku. Pospešek je časovni odvod hitrosti. Torej časovno odvajaš podano formulo za hitrost in vstaviš podatke.
b) sprašuje po poti. Pot je časovni integral hitrosti. Torej časovno integriraš podano formulo za hitrost in vstaviš podatke.
sigh83    (5.11.2018 21:59)
okolican hvala za pravilen postopek,
imam pa še eno nalogo in me zanima kako se jo reši?

Z vznožja klanca z naklonskim kotom 45° brcnemo žogo proti pobočju. Pod kolikšnim kotom glede na horizontalo moramo brcniti, da bo žoga po enem samem odboju od tal na klancu padla nazaj na prvotno mesto?
(α = 71,56°)?
basketas    (6.11.2018 1:38)
Nalogo si močno poenostaviš, če opaziš, da se mora žoga od klanca odbiti pod pravim kotom, saj bo le v tem primeru potovala nazaj po isti poti.

Najprej izračunaš, kje bo žoga zadela klanec. Y koordinata odboja bo Y=Ymax-Ydol, kjer je Ymax najvišja točka, ki jo doseže žoga, Ydol pa pot, ki jo opravi žoga do dotika s klancem. Podobno je X koordinata X=Xmax+Xdol, kjer je Xmax prepotovana razdalja v X smeri dokler žoga ne doseže najvišje točke in Xdol prepotovana razdalja ko žoga pada. Zapišeš enačbe za vse neznanke (fi je kot, pod katerim brcneš žogo):

Ymax = v0*sin(fi)*tgor + g*tgor^2/2
Ydol = Ymax - g*tdol^2/2
Xmax = v0*cos(fi)*tgor
Xdol = v0*cos(fi)*tdol
tgor = v0*sin(fi)/g

S tem dobiš koordinate žoge na njeni poti navzdol (X,Y), dotik s klancem z naklonom 45° pa bo takrat, ko bosta obe koordinati enaki, torej Y=X. Če ti to ni samoumevno, natančno nariši koordinatni sistem in klanec. Ta enačba predstavlja kvadratno enačbo za tdol, ki ima 2 rešitvi. Samo ena je fizikalno smiselna.

Za izračun kota, pod katerim se žoga odbije, potrebuješ velikost komponent hitrosti, Vx in Vy. Ker je hitrost odvod poti po času, samo odvajaš X in Y po tdol in dobiš izraza za hitrosti. Vstaviš prej izračunan tdol in dobiš izraza za obe komponenti hitrosti v trenutku odboja. Kot, pod katerim prileti žoga, je kar smer njenega vektorja hitrosti, torej tan(alfa)=Vy/Vx, kjer je alfa kot odboja. Vstaviš izraza za Vy in Vx, alfa mora biti pravokotno na površino klanca, torej 135° merjeno od X osi, in izračunaš začetni kot fi.
Nikita01    (9.11.2018 13:10)
basketaš, nalogo si sicer lepo reševal ampak pod pogojem, da se vse to dogaja v brezračnem prostoru! Če pa upoštevaš to, potem pa seveda nimaš več kvadratne parabole ker poševni met v zračnem prostoru ni parabola (balistika - naloga za difke!).
Bi ti pa predlagal, da na mestu "prepotovane" razdalje od temena parabole raje uporabljaš izraz "projekcije" ker so to dejansko projekcije žoge. Seveda pa vseeno čestitam za lepo razlago čeprav bi se to dalo reševati še kako drugače - npr. če ne bi uporabil dobre ideje o pravem kotu bi pač kot spremenljivko vpeljal odbojni kot in zahteval, da je ničla te parabole v izhodišču. Me pa veseli, da sodeluješ na tem forumu.
Nikita01    (9.11.2018 13:12)
P.S: se opravičujem za lapsus lingve: namesto "na mestu" je seveda prav "namesto"! Hvala!Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]