Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 332

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

nova ali stara to.... (ex sulc mare 10.10.2018 19:49)

V Sloveniji, ko je se bila del skupne drzave, Jugoslavije, je bila teritorialna obramba, policija in tudi civilna zascita med vsemi republikami, najbolje organizirana in kadrovsko popolnjena, ter opremljena.
V usodnh casih osamosvojitve smo pripadniki TO kot en moz skupaj z enotami policije zavzeli polozaje za obrambo komaj rojene samostojne drzave Slovenije. Na kapah smo nosili rdeco petorokrako zvezdo, ki smo jo kasneje zamenjali za nov simbol.
Po zmagovitem koncu vojne, pa se je zacelo politicno mrhovinarstvo in umetno ustvarjanje neke nove zgodovine TO-ja.
Dragi politicni seratorji, TO je bila in do preoblikovanja v SV ena sama. Odpor smo zaceli pod rdeco zvezdo, koncali pod novimi simboli, za nas pripadnike, pa to ni bilo niti malo pomembno. Pomembno je samo in edino le to, da smo uspesno, zmagovito obranili naso domovino. To vaso novo zgodovino, pa si vtaknite v rit, gospodje brez casti in uzurpatorji zaslug, ki nikoli ne bodo vase, pa ceprav boste ustanovili se deset zdruzenj in razlagali vase nebuloze. Ze takrat niste imeli odlocilne besede in vpliva, skrivaci , na vaso nesreco poznamo pravo resnico.ex sulc mare    (10.10.2018 19:59)
..z najnovejsimi nrbulozami o stari in novi TO samo nespostlivo mazete in skrunite spomin na padle pripadnike TO in policoje v osamosvojitveni vojni. Niste vredni, da zrete lastni drek....
sulc    (10.10.2018 20:45)
laž je nesmrtna duša komunizma

kajne ex sulči

Eno so Hočevarjevi teritorialci z zvezdo na kapi, ki jim je bilo pobrano orožje.
Drugo so teritorialci potem po Hočevarju, sedanji teritorialci ki so imeli na kapi sedanji znak in ga še ponosno imajo.

Sedanji so premagali prejšnje, ki so bilo v sestavu JNA in so spakirali v Kopru na ladje.
knusprig    (10.10.2018 21:05)
Generala Ivana Hočevarja, takratnega načelnika slovenskega štaba teritorialne obrambe, je predsedstvo zaslišalo zaradi njegove odgovornosti pri izvajanju ukaza o obveznem hranjenju orožja v fizično varovanih skladiščih JLA, ki ga je generalštab armade izdal 15. maja 1990, ne da bi o nameri in ukazu samem obvestil slovensko predsedstvo.

https://www.delo.si/novice/politika/obna-al-sem-bom-kot-general-oborozenih-sil-sfrj-dokler-je-jugoslavija.html

Rdeča nit sestanka članov slovenskega predsedstva z generalom Hočevarjem - Slovencem, ki je zase dejal, da se bo na zaslišanju

"obnašal kot general oboroženih sil SFRJ, dokler je Jugoslavija in dokler so oborožene sile SFRJ".

Skratka general tistih, ki so kasneje delali v Srebrenici.
McLeon    (10.10.2018 21:21)
Je pač Hočevar spadal med generale kot so Marijan Čad, Konrad Kolšek, Stane Brovet in Drago Ožbolt - slovenski generali JLA,

ki so med osamosvojitveno vojno sodelovali v agresiji na Slovenijo in nato ostali v JLA.

Sestavni del JLA je bila TO pod rdečo zvezdo vse do 16.5.1990 ko je de facto konec TO Socialistične Republike Slovenije.

Poveljstvo TO Socialistične Republike Slovenije ni obvestilo ne o ukazu o odvzemanju orožja (15.5.1990) ne o njegovem izvajanju dan kasneje, na sam dan izvolitve vlade. Tega tudi ni storil takratni vrhovni poveljnik. To je bil skupaj s kolektivnim predsedstvom predsednik predsedstva Milan Kučan.

Na postroju v Kočevski Reki 17.12.1990, brez rdeče zvezde na kapi ampak z novimi simboli, ni stala Beogradu poslušna TO generala Hočevarja. V zavarovanje osamosvojitve in demokratizacije so tam stali ljudje, večinoma prostovoljci, zavezani demokratični volji slovenskega naroda in lojalni novi demokratični oblasti.
ex sulc mare    (10.10.2018 21:24)
..sulc, ti o Hocevarju, jaz o borcih teritorijalcih, ki smo zaceli boj pod rdeco zvezdo na kapah, koncali pa z novimi oznakami. In ostali smo doma, zmagovalci v vojni z JNA.
In simbol na kapi ni bil pomemben, pomembno je bilo obraniti mlado samostojno drzavo.
Veliko clanov KPS je bilo med nami, bolj malo onih, ki to niso takrat bili. Ker so takrat bili taksni casi, da so clani KPS bili na vseh nivojih odlocanja in druzbenega zivljenja v republiki Sloveniji.

Mirno lahko zapisem, da so tudi komunisti skupaj z drugimi branili mlado samostojno drzavo. Komunisti, pa ce ti je to vsec ali ne sulc.... Tako je bilo, lahko kracate kar koli hocete, se slepite in manipulirate...
sulc    (11.10.2018 8:30)
Vodenje soldatov je bilo bistveno.

Ko ste bili pod rdečimi zvezdami vam bi lahko naročili (Hočevar) da obrnete puške proti vladi v LJ in bi jih, (pa saj so že večino orožja pobrali)

ker vas je pa vodil Krkovič pa ste obrnili puške proti JNA.

Če ne poslušaš povelja si za vojno sodišče.
ex sulc mare    (11.10.2018 9:10)
..ja res, vodenje soldatov. V tepubliskem stabu je takrat bilo dovol domoljubov, da so stvari tekle v pravo smer. Hocevarja se je dalo na hladno. Krkovic je ( bil ) samo eden od nas, nic vec in manj. Pisanje hvalospevov na njegov racun, pa poizkus prilascanja zaslug za odlocitve in dejanja clanov staba in kolektiva. Zgodba , kam bomo obrnili puske, ni bila nikoli dvomljiva. Z Krkovicem ali brez njega. Dokazov za to je toliko, kot nas je bilo takrat v enotah. Rdeca zvezda, nato smo simbole zamenjali, tako kot smo jih dobili, da smo jih razdelili borcem.

Prilascanje zaslug in pisanje nove zgodovine TO pa je ze delanje politike, poskus razdora med Slovenci. Desni kljukci, lahko kracate in bluzite , delate domene... komunisti so takrat, pa vam vsec ali ne, imeli vse niti in skarje v rokah. Na pravi strani zgodovine.
NOVI DEMOS    (11.10.2018 11:42)
Ne bo držalo, kar piše dotični gospod pod vzdevkom ex sulc mare.

Najprej o odvzemu orožja TO. Velenjska skupščina je maja leta 90 sprejela sklep, da se niti en kos orožja ne izroči JNA. Ta sklep je bil sprejet po podaji poročila skupščini o ukazu za odvzem orožja, ki ga je podal takratni, žal že pokojni, komandant občinskega štaba TO Jože Ervin Prislan.

Jože Ervin Prislan je bil še istega leta premeščen v pokrajinski štab TO v Celje. Moral je priti nazaj v Velenje na položaj komandanta štaba, ker je proces preoblikovanja velenjske TO povsem zastal.

Enote TO v Velenju so se praviloma na novo formirale iz rezervnega sestava JNA in prostovoljcev.

Dotični gospod je bil verjetno v Hudarinovi enoti, ki je bila v Šentvidu nad zaselkom Zavodnje preden je odšla na položaje na Koroško.

Nobene zvezde ni bilo na kapah TO že od samega začetka preoblikovanja v slovensko vojsko. Sprva so bile kape brez označb. Zvezda je bila edino na gumbih suknjičev, ker je bila stara uniforma. Ta zvezda ni bila rdeča.

O komunističnih funkcionarjih, častnikih v enotah velenjske TO, raje ne bi. Bilo je tudi odpuščanja s položajev, ker niso zmogli nalog nove TO.

Od stare TO je ostalo zgolj ime zaradi zakonodaje.
ex sulc mare    (11.10.2018 13:34)
..ND, ko se je zacelo zares, so mobilizirani teritorijalci, ki so bili v TO ze od leta 1980, na kapah se vedno imeli rdece zvezde. Le te smo jim zamenjali za nove simbole, ko smo jih prejeli v enoto. Nikoli nihce ni zahteval, da se zvezda odstrani, ko smo dobili nove oznake, smo jih razdelili borcem in to je to... Reorganizacija TO v Maneversko strukturo je tekla popolnoma v skladu z navodili iz republiskega staba TO, po novem staba manevetske strukture.
Od kje pa mislis, da je bil kader, orozje in oprema v preimenovanih stabih. Kar cez noc je nastalo samo od sebe, po Jansonovem caranju pojavilo v skladiscih in rokah borcev...ne bluzit nebuloz...
ex sulc mare    (11.10.2018 14:33)
..doticni gospod ni bil v Hudarinovi enoti... ND, v takrat se skupni drzavi je kader, poveljujoci castniki , v stabih TO in enotah izviral 99, 9% iz sol za rezervne vojaske oficirje v JLA. Selekcija in preverjanje, je bila v tem sistemu natancna. Velika vecina teh, ki so koncali uspesno solanje, so tudi postali clani ZKJ ( ZKS ). Osebno vsak od teh zase ve, ali iz prepricanja ali iz pragmatizma oziroma bodocih koristi.

Dvomim, da ste ( je ) kdo iz ND osebno dal to zivljenjsko izkusnjo skozi, pisanje po Strici so mi povedali...

Da zakljucim , TO kot predhodnica maneverske strukture in SV praznuje 50 let. Pripadniki TO in ktatkotrajne maneverske zascite smo na ta jubilej ponosni. Gnusi pa se nam ustvarjanje nove zgodovine, prilascanje zaslug in pljuvanje , ter zanikanje vsega, kar je bilo pred prihodom odresenika Jansona in apostolov...
sulc    (11.10.2018 15:49)
Tebi ex sul se kar naj gnusi, ker je res
laž je nesmrtna duša komunizma

15. maja 1990 je komandant Republiškega štaba Teritorialne obrambe Republike Slovenije /TO RS/ generalpodpolkovnik Ivan Hočevar izdal ukaz /katerega je podpisal njegov načelnik Drago Ožbolt‎/ o premestitvi orožja TO RS iz lastnih skladišč v skladišča pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade /JLA/.

Ukaz je bil izdan dva dni pred prisego Demosove vlade, ki se je prizadevala za osamosvojitev Slovenije.

Manevrska struktura narodne zaščite /kratica MSNZ/ je bila slovenska paravojaška organizacija /MSNZ je bila paravojaška k TO Socialistične republike Slovenije/, katere osnovni namen oblikovanja je bil varstvo ukrepov nastajajoče slovenske države.

Za načelnika MSNZ je bil imenovan rezervni stotnik Tone Krkovič.

Od junija do oktobra 1990 je bilo prizadevanje republiškega sekretariata za ljudsko obrambo usmerjeno v pridobitev nadzora tudi nad TO. Vanjo si je prizadeval vključiti večje število rezervnih častnikov slovenske narodnosti, s katerimi naj bi nadomestilo skupino poklicnih častnikov. Ker ni sodeloval z republiškimi organi, je Predsedstvo RS odstavilo poveljnika TO Slovenije, generalmajorja Ivana Hočevarja in imenovalo rezervnega majorja Janeza Slaparja. Zvezni sekretariat za ljudsko obrambo ni sprejel Hočevarjeve odstavitve, tako je bil Republiški štab TO nekaj časa celo dvojen, vendar je bil Hočevarjev štab le formalen, brez vsakega vpliva na enote TO.

MSNZ je bila naložena vrsta nalog. Pričela se je pripravljati za (morebitni) neposredni spopad z JLA s pripravo usklajenega delovanja, izdelavo vojnih načrtov, zbiranja obveščevalnih informacij, organizacijo osamosvojilnih sil, vzpostavitve tajnih skladišč orožja in vojaške opreme,..

Čeprav je orožje TO maja 1990 zasegla JLA in je Slovenija potrebovala vsako puško, je bilo v začetku septembra 1990 iz Kočevske Reke na Hrvaško odpeljano: 2 protiletalska topa /kalibra 20 mm/ s tisoč naboji, 4 težki mitraljezi /kalibra 12,7 mm/ s 14.000 naboji, 200 protitankovskih min in 41.000 različnih nabojev. Pred osamosvojitvijo je pripadnikom TO najbolj primanjkovalo protiletalskega orožja, kljub temu ga je načelnik MSNZ Krkovič že pred spopadom in plebiscitom v Sloveniji brez posledic izvažal na Hrvaško.

Leta 2000 je predsednik Republike Slovenije odlikoval pripadnike MSNZ s zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije "za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije v času, ki je bil usoden za slovensko prihodnost".
sulc    (11.10.2018 15:55)
pardon:

"kljub temu ga je načelnik MSNZ Krkovič že pred spopadom in plebiscitom v Sloveniji brez posledic izvažal na Hrvaško."

Stavek, ki ga je neooblaščena oseba vtaknila v wikipedijo, iz nagajivosti.
sulc    (11.10.2018 21:47)
No ex suljo pa ti je tule v videu Predsednik republike Slovenije nalil čistega vina:

http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/BA1B0EFEE57C16F5C125832200532CB9?OpenDocument

Nimam kaj za dodati na Predsednikov govor. Strinjam se z njim.
NOVI DEMOS    (11.10.2018 22:06)
Ni potekala reorganizacija TO v Manevrsko strukturo narodne zaščite (MSNZ). Zakaj je nastala MSNZ je zgodba, ki je ni moč opisati s par stavki. V MSNZ so bili vključeni tudi pripadniki policije.

Da se sname zvezda s kape preden so prišle nove oznake res ni bilo ukaza, vendar ni bilo niti prepovedano.

Poveljniški kader v TO se je šolal v JNA, v šolah za rezervne oficirje v času rednega služenja vojaškega roka. Največ jih je bilo v Bileći, pešadinci. Dobili so čin vodnika stažiste in po izteku vojaškega roka v rezervni sestavi čin podporučnika. Komunistična partija je preko občinske naborne komisije odločala, kdo je primeren za šolanje.

TO Socialistične republike je vojaško nadzirala GINA. Kadri privrženi JNA so ji poveljevali. Od vrha pa navzdol.

Financiranje TO Socialistične republike so si delile občine in republika, vključno z nakupom orožja. Zato je bila TO SRS različno opremljena po občinah. Velenjska TO je bila med bolje opremljenih.

Ni bilo samo preimenovanje štabov TO. Glede na spremembe je nastala nova TO. Če se primerja TO Socialistične Republike in TO Republike Slovenije z vojaškega vidika imata te dve malo skupnega.

TO Socialistične Republike ni bila predhodnica manevrske strukture. TO je spadala pod obrambni resor, manevrska struktura pa pod resor notranjih zadev.

TO Socialistične Republike je bila pod strogim patronatom komunistične partije. Ko prvi komunist te partije v Sloveniji izjavi, da samostojna Slovenija ni njegova intimna izbira je povsem logično sklepati, da so mnogi polit komisarji po enotah in štabih TO Socialistične Republike istega mnenja.

Ne nasprotuje se, da sledniki mnenja prvega komunista v Sloveniji praznujejo 50 let ustanovitve TO Socialistične Republike Slovenije, vendar ne kot državno praznovanje.

Kaj se komu gnusi je njegova stvar. Zgodovino so dokazano spreminjali komunisti in še danes spreminjajo dogodke osamosvojitve.

O pljuvanju: dotične gospod ne napiše nobenega komentarja, da ga ne zaključi s pljuvanjem po vsakomur in vsem kar mu ni všeč oziroma po godu.
ex sulc mare    (12.10.2018 8:01)
...predsednik RS bi pogoltnil tudi goreco sveco, samo da bi lahko ugajal... ima vso pravico, da pove in je bil tudi na proslavi, mi pa se z njim lahko strinjamo ali pac ne..

ND, v celofan zavito sranje, je se vedno sranje in smrdi. Tak drek, ki mi ga poskusajo prodati kot cisto zlato je vreden samo pljunka, v ksiht prodajalcu.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]