Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 485

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

oluja razmišljanje (Neznan 5.8.2018 18:44)

hrvatje danes praznujejo obletnico zmagovite akcije osvoboditve okupiranih območij, tako imenovano "OLUJA"

samo razmišljam in to je moje mnenje, nisem obremenjen ne s hrvati in ne s srbi....

dejstvo je, da so hrvatje absolutni zmagovalci takratnega konflikta, srbi pa hui poraženci....zakaj....vse številke so bile v prid srbom, število usposobljenih vojakov, število bojnih letal, tankov, artilerije, raketometov itd....hrvaška je imela v evropi samo enega zaveznika....nemčijo....in kljub vsemu so dobili bitko in vojno.

ni mi razumljivo, da so hratje v parih dneh premagali močno oboroženo in števično srbsko vojsko, ki je bila očitno neorganizirana in nemotivirana....samo za primer: vukovar je branilo 6000 slabo oboroženih hrvaških vojakov obleganih z močnimi srbskimi silami skoraj 6 mesecev....krajina pa je padla v 3 dneh.

danes predsednik srbije vučič primerja hrvaško leta 1995 z nemčijo v času hitlerja....to trdi nekdo, katerega država je tolkla vukovar, sarajevo, srebrenico....pozablja, da se je vojna začela 1991 in so bili napadeni vsi razen srbije.

izgubiti ob takšni premoči....moraš sam sebe vprašat kaj je res šlo narobe.motovilec    (5.8.2018 19:16)
piki maršvkočo!!!
pozorhudpes    (5.8.2018 19:17)
Napačne podatke imaš..Hrvati so imeli nekje 200000 vojakov Srbi pa nekje 40000 , ravno tako so Hrvati imeli več orožja, tankov...več lahko prebereš tukaj https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Operacija_Oluja
mister x    (5.8.2018 19:45)
In kaj je zdaj to važno za nas Slovence? Zakaj bi se še morali obremenjvat z olujo? V vseh portalih vsako leto beremo in poslušamo o tej njihovi oluji, Ali Hrvati kdaj omenijo kako je Slovenija v 14 dneh poterala vojsko bivše JNA tja kamor spada?
gosjak    (5.8.2018 19:55)
neznan , tvoji možgani so na usti frekvenci kod oslovski.
janoš    (5.8.2018 20:02)
Mister tako je
Ta.Hud    (5.8.2018 20:08)
provokacije.
Ob pregonu 250.000 in ob masakrniranih 2500 civilistih nekdo to danes slavi ... ženske, otroci, starci in starke. Obstreljevanje kolone s tanki, letali in pa tudi pehotni napadi na neoborožene ljudi, res vrh vojaške akcije. Nikjer nisi omenil, da je položaje RSK več mesecev pred začetkom omenje akcije obstreljevalo skoraj vso NATO letalstvo, kar so ga premogli v evropskih bazah. Ampak nič zato, NDH je spet v vzponu in gremo poveličevat ustaštvo in to kar spada zraven.
Večina ljudi ima glavo v zemlji pa z ritjo miga kakor mu nekdo ukaže, da ga te nekdo ne naskoči od zadaj.
Amanet    (5.8.2018 20:38)
Prevec ponosa ! Nevem zakaj ljudje imajo taksen ponos, vrjetno to ima nekaj povezave v svoji genetiki o neprestanem dokazovanju da ste nekaj boljsi, mocnejsi itd.. Ne preferiram ne Srbe in ne Hrvate ampak to je bil tako ociten dogovor o premiku prebivalstva ker je Milosevic potreboval cimvec Srbov v Vojvodini in tako dobil honogeno prebivalstvo in se tako resil Vojvodine za zmeraj, Tudman je tako dobil etnicno cisto Hrvasko brez Srbov. Imas dosti sporazumov o premiku Hrvatov iz Bosanske Posavine v Hrvasko kakor tudi iz srednje Bosne da zapolni luknjo z Hrvati katero bodo pustili Srbi v Hrvaski. Vse je to bil en velik dogovor med Srbijo in Hrvasko , problem je edino predstavljala Bosna in Hercegovina....
drekec pekec    (5.8.2018 20:53)
začetek:Srebrenica in srbski apetiti po Bihaču,Amerika da zeleno luč za akcijo hrvatom in konec:oluja

danes pa je zato hrvaška 100% Ameriška
hanns-g    (5.8.2018 23:17)
Mi smo jih skinali v 10 dneh naši gasilci so jih pa še lepo pospremili na ladijo da so šli pa pa. In kdo je bil takrat vojni strateg oz obrambni minister Slovenije. Kdo drug kot pa sam Janez Janša. Nas je blo pa 1000x manj samo v hlačah nas je blo pa 1000x več kot hrvatov sebov in bosancov. Pa mi nismo vežalu ampak smo prijeli za orožje in se borili.
sitemeter    (6.8.2018 0:03)
Preveč igrce špilaš pa filme gledaš.
idpa    (6.8.2018 8:16)
Saj je prav, da so dobili batine Hrvati zakaj so jih pa spustili iz kasarn hinavci so mislili bo lepo JNA poharala v Sloveniji pol bodo pa še tu nekaj ozemlja dobili za pomoč. Kdor drugemu jamo kopa sam vanjo pade.

Leta 1990 je republiški sekretar za obrambo podpisal Sporazuma o obrambi z Republiko Hrvaško. Predsedstvi Republike Slovenije in Hrvaške sta 20.januarja 1991 podpisala Sporazum o obrambi, ki je imel osem točk in je bil sklenjen za primer, če bi prišlo do oborožene intervencije proti zakonitim organom oblasti in državljanom v obeh republikah. Še en sporazum med Slovenijo in Hrvaško je bil podpisan tik pred osamosvojitvijo Republike Slovenije, imenovan Sporazum o prijateljstvu, sodelovanju in varnosti. Hrvati se obeh sporazumov ob intervenciji jugoslovanske vojske v Sloveniji leta 1991 niso hoteli držati, ker je ta najprej napadla Slovenijo in ne Hrvaške. Hrvaška bi morala v skladu s sporazumom preprečiti dostop okrepitvam JLA iz Hrvaške, ki so prodirale v Slovenijo. Toda tega kljub podpisanemu sporazumu ni storila. Takšno početje lahko mirno imenujemo izdajstvo hrvaških politikov in kršitev podpisanega mednarodnega sporazuma. Hrvati so več kot očitno ravnali protislovensko.
enio    (6.8.2018 8:49)
Tisti,ki voja zacne jo obvesno uzgubi.Tako bilo ie in tudi bo.Serbi so dobesedno pokradli celoten arsenal vase JNA,pa izgubili.Prepozno je danes jokati,vedeti bi morali,da Hrvaska ne bo stala krizem rok.Hrvatje so branili svoje,ki im je bilo odvseto,sami z vsemi ostalimi prebivalci"Kraine",ki niso bili Serbi pa pregnani iz strani Serbov in verbose JNA.To Serbi pozabljajo,pozabljajo,da so oni preganjali in zaceli konflikt.Se Vucic je v cetniska uniforma suntal Serbe 1991 v Kninu.Tudi to ie pozabil.
In Serbi so se 1995 razbezali ko so"zavohali" Oluja-po nalogu Milana Martica.Sli so v Serbio in vam v Slovenio,danes pa izsiljujejo s priznanje manjsine ecc.
Americani so HR. pomagali s aeronavtico,je ze res,vendar so Serbi ze pred tem uporabliali svoje avione v nekaterih operaciah.So to posabili?
Danes so vse drugi krivi,oni so le zrtve.
zvonc    (6.8.2018 8:53)
Hrvati vedo kako se dela In npr v piranskem zalivu se valjajo od smeha nad obrambnimi sposobnostmi naše kvazi ministrice za obrambo ,ki z svojo vojaško ladjo izvaja taxi prevoze kozojebcev iz Libije do Italije -po nalogu Fajon,Vajgl ipd iz seznama tistega milijonarja ki sanja o EU brez mej ipd -piranski zaliv pa čuva 1 PVC bana iz jugoplastike Split
enio    (6.8.2018 8:54)
O strategu in eroju Jansa bi se pa dalo debatirati.
Prevec sem prebral knjig o teh dogodkih od 1988-1995,da bi to lahko veriel.
L.p. iz Trsta M.
ring    (6.8.2018 9:54)
star ljudski pregovor pravi:

KDOR S TANKOM PRIDE, TA S TRAKTORJEM ODIDE....

jbg
ex sulc mare    (6.8.2018 11:47)
..hanns-g, strinjam se z tvojimi navedbami o pogumu nas teritorijalcev, ki smo odlocno pokazali JNA, kdo je glavni v Sloveniji.
Mimo pa sekas, ko pojes hvalosprve Ivanu. On in jegovi ritolizci a la Krkovic, Njavro itd.. so se sli vojno. Njihov veliki podvig je sestrelitev neoborozenega helikopterja, katerega pilot, Slovenec , Toni Mrlak je bil tik pted prebegom s plovilom na slovensko stran.
Strategija obrambe in dolocanje polozajev TO pa je zrasla v glavah staresin TO v republiskem in podrocnih stabih TO. Kaplar in kamarila so skupaj z Medotom delali samo sranje.
Njihova zasluga je, da TO in policija ni zasedla polozajev na vrhu hriba, kjer je bila resnicna meja, do svetilnika v Savudriji. Nobenga sranja v Piranskem zalivu in velik stik z odprtim morjem bi vsem bil samoumeven. Hrcki niti pisnili ne bi, ker vedo, da je tam bila vedno Slovenija. Vsakic, ko smo sli na morje v Umag, smo rekli pri kriziscu od kamnoloma naprej na vrhu hriba, se mal pa smo v hrvatiji. Cesta v Savudrijo, desno Slo v zaliv, levo Hr po krsu proti Umagu.
Trdinov vrh pa so zasedli, da so prisluskovali komunikacijam , samo to so izkoristili za blatenje nekaterih domacih politikov.
Tolk o zaslugah velikega vodje.
janoš    (6.8.2018 12:29)
Ex tako je General Čad nam je rekel naj zavzamemo postojanko na savudrijskem rtu,pa je naši veleumi niso hoteli,pa če bi jo sedaj ne bi imeli problemov z mejo na morju! raje so postavljali mejne točke na našem ozemlju ,da se ne bi zamerili Hrčkom buteljni!
Nikita01    (6.8.2018 14:52)
ex sulc mare - podpišem. Hanns-g, sliši se lepo kar pišeš, in na terenu je res bilo približno tako...TO je pokazala, da zna braniti svoj narod, ne smeš pa pozabiti, da so TO vodili starešine, ki so bile šolane v JLA. Njihova taktika torej ni bila nič boljša, je pa res, da napadalec ni bil narodnostno homogen, da vojaki niso vedeli kaj tu delajo in so želeli čimprej domov (vsaj večina) - izjema so seveda bile starešine. Torej tu je že velika razlika v moralno-politični oceni enot za borbo. In drugo dejstvo je, da je Miloševičeva politika združevanja vseh Srbov imela za cilj predvsem Srbe iz Bosne in Hrvaške, zato je tudi pristal na dogovor predsednikov (M. Kučan iz Slovenije), da se enote JLA umaknejo iz Slovenije. Vodnik Janša seveda tu ni bil pomemben, v občinah smo zavrnili predajo orožja zato, ker se je s to odločitvijo strinjal tudi Predsednik M. Kučan (bil sem zraven, ko se je sprejemala odločitev!). BTW - vprašajte Krkoviča, zakaj ga je njegova občina predala oz. v kakšnem stanju je takrat bil!). Vodnik Janša kot obrambni minister (torej civilist!) seveda ni imel pravice poveljevati - še sreča, ker če bi njegovo zahtevo o napadu na kasarno v Šentvidu takrat ne odklonil odločni in odgovorni TO poveljnik, bi danes ne bilo lepega dela Ljubljane! In Oluja - ZDA vedo, da je Srbija orientirana na Rusijo, zato ni bila težka odločitev koga podpreti...in njena pomoč je bila bistvena čeprav manj znana - HVO je imela podporo pri načrtovanju operacije, sprotne vse informacije o dogajanju v zraku, na morju in na tleh, v primeru potrebe bi dobila tudi neposredno podporo! In seveda ne pozabiti, da je ZDA imela za cilj razbiti Jugoslavijo iz dveh razlogov: a) sociačistična in b) kot vodilna državo neuvrščenih držav. Uspelo ji je oboje! Zato pa so te države danes "demokratične", "svobodne" in pod plaščem ZDA...če primerjam samo "svobodno" Slovenijo... na MORS je že recepcija bila pod budnim očesom ameriškega oficirja!
Za Vukovar pa še nekaj: ali je znano, koliko napadov so doživeli vojaki in tudi cela kasarna JLA v Vukovarju preden se je začel napad JLA na Vukovar? In ne pozabimo - v pravi vojni se ljudje na žalost obnašamo mnogo manj človeško kot v miru! To pravnikom ni všeč, je pa dejstvo!
some1    (6.8.2018 14:59)
točno tako ex-sulc marel.
ex sulc mare    (6.8.2018 15:48)
...Nikita, kdaj pa je bil Ivan povisan v vodnika?
Njegov cin je desetar....?
Nikita01    (6.8.2018 18:00)
ex sulc...hahahaha...spet imaš prav! Res se je Ivan moral na služenju roka zelo izkazati, da si je kot diplomirani obramboslovec prislužil najnižji vojaški čin! Verjetno mu je zelo pomagala diplomska naloga, kjer je prepisal del ustave SFRJ o strategiji SLO (za mlajše bralce - SLO ne pomeni Slovenija ampak Splošni Ljudski Odpor!)!
faraon    (6.8.2018 19:01)
Hrvaška je za večino Hrvatov postala beznica siromaštva, kriminala in katoliške proustaške bede. Srb jim je bil poštenejši in pametnejši gazda kot njihove sedanje demokratične kriminalne horde s križem na hrbtu!
Nikita01    (6.8.2018 23:43)
Faraon - pospis. To je povedal tudi hrvaški trener srebrne ekipe iz Rusije! Zelo jasno je povedal celo, da ne želi, da se politiki pojavljajo na tekmah v "kockastih" oblačilih!
dario    (8.8.2018 11:40)
Nikita brigaj se zase pusti Hrvate na miru po domoljubju jim ne sežeš niti do gležnjev stari Jugonostalgik brez svoje pameti.
faraon    (8.8.2018 12:45)
Dario je edini jugovič brez nostalgije po svojih koreninah..celo sramuje se jih. Bi bil rad boljši Slovenec od Slovencev.
Markoja    (8.8.2018 17:17)
Ta.Hud, eh srbek mali, seveda se bo povelicevalo nekaj kar je pregnalo cetniske vampirje ki so imeli apetit po tuji zemlji...vedno ste imeli apetit po tuji zemlji, vladarji pa se na svoji zemlji niste...samo kosovo si poglej...mislili ste srati na Slovenskem in Hrvaskem, na koncu ste pa izgubili kar je bilo vase: kosovo...so vas siptarcki dobro zjebali oziroma ste kar sami sebe zjebali ker ste pac nesposobni...od 50 vojn v katerih so sodelovali srbi so jih izgubili 52...ampak kosovo je ocitno neka kazen ali sola za vas, zasluzite si pa se hujse, se beograd vam ne bo ostal na koncu...vase klanje civilov je na koncu prislo na placilo, kaj si drugega pricakoval...aja, kdaj boste traktorje s katerimi ste bezali, vrnili?
tudi mamica Rusija odreka podporo, saj Rusi kot mocen narod podpirajo samo mocne, vsaka pravoslavna bratija jim pa ze ni pomembna

faraon, vi srbadiye se na lastni zemlji niste sposobni biti gospodarji, na tuji pa tudi ni potrebe da boste...poslovi se od vojvodine, mogoce vam ostane samo beograd in RS v bosni ker srbadiyi ni vazno ali je kruha za jesti ali ne, vazno je da povsod visi cica draza in da se slavi cetnistvo medtem ko drugim radi ocitavajo vse kar so oni sami ali se huje...aja pa vazno je da se kriminalci iz t.i. srpske pravoslavne cerkve mastijo kot bogovi in posiljujejo otroke...vcasih so blagoslavljali puske bombe in tanke preden so sli v vojno poklati civile v 90ih, danes so se pa otrok lotili...
kaksna je placa v srbiji? 300 evrov, toliko o bedi in siromastvu, o korupciji pa ni potrebe, je srbadiya ze zelo znana kot korupcija ne pa srbija
Nikita01    (9.8.2018 0:44)
Dario, najprej se vpiši v osnovno šolo za starejše, morda jo boš sedaj lažje dokončal...potem pa boš sposoben tudi sodelovati na tem forumu.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]