Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 432

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

kontič- pljusk-onesnažena zemlja (Neznan 14.6.2018 7:02)

Župan Kontič vabi na otvoritev kopalne sezone - Pljusk na velenjskem jezeru hkrati pa mu sodeč po objavah medijev Ročnik dovaža onesnaženo zemljo iz Cinkarne Celje na nasip med jezeroma. Vsakodnevne vremenske ujme in nalivi pa veselo spirajo visoko onesnaženo zemljo v velenjsko jezero.
Lani smo se z otroci udeležili otvoritve kopalne sezone, prav tako smo povabili prijatelje iz Slovenj Gradca, letos pa nas sprašujejo kaj se dejansko z osnaževanjem in če držijo navedbe v medijih?
Lahko kdo kaj več pojasni?noč82    (14.6.2018 7:13)
Že zdavnaj bi morali odkljukat šoštanjsko- velenjske sesalce in nehat nalagat material na deponijo. Pustiti bi morali, da se Velenjsko in Šoštanjsko jezro združita v veliko veselje vsem športnim in turističnim navdušencem. Kinta kunte bi dobile novo plažo, jafralci in surferji pa fenomenalne pogoje
KNOW-AL    (14.6.2018 8:11)
S prireditveni prostori v Velenju pa zadnje čase res nimamo sreče.
Titov trg in dvorano ogrožata rdeča barva in zvezda, na promenadi so kače, na plaži so "tujci" in umazana voda...
beograjčan    (14.6.2018 9:21)
tto velenje je zakleto prvo ga onesnažijo z jugovići pol z šiptarji dej še pa z onesnaženo zemljo. kaj bo kj kontič reku k bo vse skupaj enkrat zagustilo.
sulc    (14.6.2018 9:27)
noč - a ti je poznana višinska razlika med gladinami jezer?

Govori se pa da je Ročnikova firma samo paravan za dela v Arnovskem gozdu za malo bolj znanega "mladeniča" iz Velenja. Skratka nebi se čudil da je mix zemlja iz cinkarne pristala preko arnovskega gozda na nasipih.
beograjčan    (14.6.2018 9:33)
posel za ono zemljo iz arnovskega gozda je dobu kontićev sin. kljub temu da sploh ni imel dovol tovornjakov,prikolic za odvoz. ampak veze delajo svoje.
k je že delu 100stvari pa nobene nezna orng. za dobr denar bi on še zemlo iz nuklearne vozu v velenje če treba.
pozorhudpes    (14.6.2018 9:44)
to kar se zadnje čase dogaja v Velenju je totalna sramota pa ne gre samo za ta nasip.....žal mene jezero ne vidi več pa ravno sup sem si letos kupil, ki ga bom zdaj uporabljal samo na morju ..žal res ... v jezero ne grem več!!!!
povratnik123    (14.6.2018 10:51)
Vse skupaj postaja že prav smešno. Odgovorni se sprenevedajo.
Vodja urada za komunalne dejavnosti na MOV je g. Anton Brodnik. Njegov urad med drugim skrbi tudi za : vodotoke ter druge vodne površine iz področja pristojnosti občine. G. Brodnik je zaradi narave svojega dela v dolgoletnem stiku s g. Ročnikom, predvidevamo da sta v tem času postala tudi osebna prijatelja.
G. Brodnik je s svojim delom in pristojnostmi neposredno podrejen in odgovoren g. županu hkrati pa sta tudi dolgoletna člana stranke SD. Kako je mogoče, da g. Brodnik kar naenkrat nima pojma kaj g. Ročnik počne na nasipu!?
povratnik123    (14.6.2018 10:53)
Še dobro, da obstaja velenje.com, da se je opozorilo na ta problem in ostali mediji. Šele po objavi medijev je občina podala zahtevo po preiskavi, no v naslednjem prispevku na velenje.si pa že objavila rezultate mobitoringa vodotokov....
Fantje se sprenevedajo, zelo!
povratnik123    (14.6.2018 11:14)
Danes v Večeru g. Ročnik izjavil, da sam ne ve kje se nahaja onesnažena zemlja, ker ne vodi operativnih zadev. Vprašali njegovega vodjo gradbišča g. Petra Štefaneca, ki pa je povedal da so zemljo predali "firmi, ki je registrirana, da lahko vrši takšbo predelavo odpadkov". Na vprašanje kateri firmi konkretno, pa je odvrnil, da tega pa ne more povedati.....
Že sedaj nihče nič ne ve, se ne spomni, ne more povedati, kaj bo šele čez nekaj let, ko se zažene kolesje pravosodja!?
In sprenevedanje se nadaljuje....
BuddhaMonk    (14.6.2018 11:19)
Odlično, torej res to počno, če se tako sprenevedajo.

MOV?!?!?!?!?
BuddhaMonk    (14.6.2018 11:20)
Če opozorila MOVu na zaležejo, je treba opozarjat morebitne kopalce. Če ne bo kopalcev, se bo tudi MOV zganil.
povratnik123    (14.6.2018 12:22)
Spoštovani svetniki MOV

V torek 19. junija imate 29. sejo Sveta MOV. Občanke in občani od vas pričakujemo vprašanja, pobude, analize in zaveze da se pojasni dovoz onesnažene zemlje in morebitnih vseh ostalih odpadkov v Šaleško dolino. Menimo, da je bila Šaleška dolina zaradi industrije dovolj onesnažena in še vedno je. Glede onesnaženosti je že zdavnaj plačala svoj dolg Sloveniji zato ne potrebujejmo dodatnih odpadkov.
Več kot očitno je, da si odgovorni zatiskajo oči. Če zadeve ne boste konstruktivno obravnavali ste soodgovorni tudi vi sami!
povratnik123    (14.6.2018 12:24)
Prenos seje bo na velenje.si, v kolikor se seveda ne bodo ponovile tehnične napake. Spremljali vas bomo in ocenjevali pred naslednjimi lokalnimi volitvami.
Imate še natanko 5 dni da se dobro pripravite na sejo.
Sin politika    (14.6.2018 12:38)
Mafija mafija mafija. Serifov dober prijatelj dobi posel in pozabi da je zemlja nevarna, odlozi jo pa v Velenje in to na rob jezera ki ga serif promovira kot enkratno slovensko plazo. A lahko si mislite kako arogantni ljudje so to? Za denar vas vse zastrupijo - pardon - oni niti ne vejo da to pocnejo! To ni vec res kaj delajo, ne samo da kradejo milijone, se vzamejo dodaten dnar in vas zastrupijo in ubijejo. Ce bi bilo to v filmu bi zgledalo bolano, tako pa to ni film. Nimam besed. Komaj cakam da se najde nekdo, ki bo temu naredil konec in to na nacin, ki si ga zasluzijo.
fair play    (14.6.2018 12:57)
@povratnik, za nasip med jezeroma je odgovoren rudnik. Kako je torej lahko MOV odgovorna za nekaj, kar je v upravljanju drugega. Poleg tega del prostora spada na podrocje obcine Sostanj. Ali je obcina Sostanj tudi odgovorna?

@Budha, kjer ti vidis sprenevedanje obcine? Tisto kar je MOV lahko naredila je naredila - obvestila vse pristojne in odgovorne ter terja odgovore, kar je razvidno iz vcerajsnjega sporocilo za javnost.

@pozorhudpes, meritve kakovosti vode se sproti izvajajo. Izvaja jih mednarodno priznana in usposobljena insitucija. Zanasas se na se nepreverjene informacije v dnevnem casopisu.

Na koncu pa je seveda vprasanje kaj sploh v teh clankih je res in kaj ne. Mocno dvomim, da bi premogovnik dovolil, da se na obmocje nasipa vozi kontaminirana zemlja saj se gotovo zavedajo odgovornosti pa tudi pomena jezera za turizem na tem podrocju. Mislim tudi da je zadeva prevec na oceh javnosti, da bi se kdo igral s tem, saj se izvajajo redne analize vode in kaksnih neskladnosti ni mozno pomesti pod preprogo.

Pocakajmo v koncni fazi da pristojni ugotovijo dejansko stanje, potem se lahko ukrepa ce je potrebno in utemeljeno.

Na koncu se naj napisem da, v kolikor niste opazili, je zadnje tedne na v.com generirano veliko politicne megle. Mogoce je ta tema samo delcek v celotnem mozaiku.
Sin politika    (14.6.2018 14:09)
In potem bos ti ukrepal po 3 letih ko bo to vse slo v zemljo in vodo?
povratnik123    (14.6.2018 14:15)
Lepo da se je oglasila tudi služba za stike z javnostjo na MOV.
Sam bi bil najbolj vesel, da nič od navedenega v medijih ne drži!
Še dobro, da prvo informacijo o sprejetju onesnažene zemlje Cinkarne Celje ni posredova Nova 24TV, ker bi bila takoj označena za lažno in podobno. Informacijo o tem sta posredovala dnevni časopis DELO in VEČER! Na prva vprašanja so se izvajalci del na nasipu zelo nejasno in nevedno odzvali. Kako potemtakem ne bi dvomili.
Jezero je velenjsko in MOV načrtuje velike turistične projekte in vabi kopalce iz vse Slovenije zato je prva še kako odgovorna za vplive okolice na kvaliteto vode in zdravje kopalcev.
V tem trenutku bi morala MOV narediti tiskovko na kateri bi glavni akterji pojasnili kam so odložili onesnaženo zemljo.
Zgodba bi bila s tem končana, vsi čofotat na jezero in na mrzlo pivo.
jasko70    (14.6.2018 14:33)
premogovnik na FB:

Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija republike Slovenije za okolje, je za vnos in uporabo zemeljskega izkopa iz območja gradnje Logističnega centra Arja vas za namen zapolnitve ugreznin in sanacijo pridobivalnega prostora Premogovnika Velenje izdalo Okoljevarstveno dovoljenje družbi Toming inženiring, ki je prevzemnik navedenega izkopnega materiala.

Prevoznikom, ki iz Arnovskega gozda dovažajo zemeljski izkop, smo na podlagi pogodbe izdali dovolilnice za vstop v varovano območje za zapolnjevanja ugreznine med jezeroma. Vizualno ustreznost pripeljanega materiala, količino in vgradnjo na območju zapolnjevanja ugreznine med jezeroma sprotno kontrolira nadzorno osebje na delovišču Premogovnika Velenje.

Zaradi navedb v Večeru, da pripeljani zemeljski izkop ne izvira izključno s področja gradnje Logističnega centra Arja vas v Arnovskem gozdu, je Premogovnik Velenje pri pooblaščeni instituciji že naročil kemijske analize določenih vzorcev pripeljanih zemeljskih izkopov na območje sanacije ugreznin v pridobivalnem prostoru. V primeru, da pripeljani zemeljski izkopi odstopajo od predhodne ocene kakovosti zemljine in izdanega okoljevarstvenega dovoljenja, bomo seveda ustrezno ukrepali, saj smo tudi sami zainteresirani za to, da je zemljina, s katero zapolnjujemo nasip med obema jezeroma, ustrezna in predvsem, da ni škodljiva za zdravje ljudi in okolja."
povratnik123    (14.6.2018 14:57)
Pa še to. Nasip še daleč ni na očeh javnosti ampak je daleč stran zato so špekulacije glede na objave v medijih povsem upravičene. Kaj lažje kot vsak peti tovornjak naložiti z onesnaženo zemljo in jo odložiti na obali velenjskega jezera. S povezanim podjetjem za prevzem tovrstnih odpadkov izmenjati nekaj fiktivnih računov in imajo vsi nekaj od tega.....
To da so varnostniki PV zadolženi, da vizualno ocenijo primernost pripeljane zemlje je pa že naravnost smešno, lepo vas prosim!!!
Zadevi je enostavno potrebno priti do konca!
BuddhaMonk    (14.6.2018 15:30)
@fair play:
Kje pa sem napisal, da se obcina spreneveda? Preberi post pred menoj. Obicno omenjam, ker smarram, da bi morala odreagirati.
sitemeter    (14.6.2018 15:56)
povratnik123, ti pa veš kk se kaj skrije. Iskušnje?
fair play    (14.6.2018 16:21)
@sinpolitika, kaksna 3 leta? To se ugotovi hitro. Rudnik, kot je objavljeno zgoraj, bo narocil analizo zemlje. Verjetno bodo kraj obiskali pristojni inspektorji. Rezultati pa morajo biti znani hitro. Ukrepi pa so odstranitev morebitne neustrezne zemlje in ovadbe.

@povratnik, mogoce prehitro sklepam, ampak to kar si napisal ti ne verjamem. Ti bi, sklepam, glede na slog pisanja in izkazano tendecioznost raje videli, da je pri zadevi kaj narobe, da imas/imate podlago za politicno obracunavanje.
Glede tiskovke jo ponavadi naredi tisti, ki mora oz. zeli kaj pojasniti. Obcina kolikor vidim tukaj tezko sama pojasni kje je zemlja ker nima vpliva na dogajanje oz. ga ni imela. Nekateri pa zelite prikazati s taksnimi in drugacnimi povezavami da je v centru dogajanja.
Jasno je, da obcina veliko energije vlaga v turizem ob jezeru in edino logicno kar je lahko naredila je zapisano v sporocilu za javnost. rudnik se je ze odzval.

Nadalje, nasip nikakor ni dalec od oci javnosti. Niti dobesedno ne. Vsak lahko gre na tisto podrocje med jezeroma in vidi kaj se dogaja. Poleg tega se voda vzorči in analizira zelo pogosto. Kontaminacija bi se zelo hitro poznala na parametrih in s tem kakovosti vode, kar bi javnost zelo hitro ugotovila.

Na spletni strani obcine, ko kliknes desno zgoraj pri podatkih o temperaturi najdes podatke o stanju vode v jezeru.
http://arhiva.velenje.si/0-www-4/datoteke/analize%20vode%20vj/analize%20vode%20vj%202017.pdf

@buddha, sem se enkrat prebral, je pa zapisano tako, da lahko prides do takega zakljucka. No, obcina je ukrepala, glede na datum objave sporocila za javnost, takoj ko je informacija zaokrozila.
ex sulc mare    (14.6.2018 17:29)
..kako se na zemlji nasuti v kesonu tovornjaka na oci vidi ali je onesnazena s tezkimi kovinami, ali je radioaktivna?
Lepa zemlja, pomesana z drobnim peskom, malo vecjim kamenjem, brez smeti?

Imajo varnostniki merilce radioaktivnosti, pripomocke za hitro kemicno analizo? Nimajo... malo morgen.
merti    (14.6.2018 18:11)
Fairplay vsi vemo make so studije ki jih naredi premogovnik. Studije oz nategovanje.
Sin politika    (14.6.2018 19:37)
Izjava za javnost - pri pooblaščeni instituciji ........... cakte cakte, zakaj pa ni navedeno ime te institucije? Da ni slucajno Erico katerega soustanovitelj je tudi Premogovnik? Ali pa njihova nova firma? No kdo je ta pooblascena institucija?
kuhalnica    (14.6.2018 19:44)
Seveda za vse je kriva občina posebno pa župan Bojan Kontič,če ste pa taki,da vse kar se stori v Velenju tudi če nekdo ne more prdnit je kriva Občina in župan.
kuhalnica    (14.6.2018 19:45)
Seveda za vse je kriva občina posebno pa župan Bojan Kontič,če ste pa taki,da vse kar se stori v Velenju tudi če nekdo ne more prdnit je kriva Občina in župan.
ex sulc mare    (14.6.2018 20:00)
..kuhla, zakaj se ponavljas? Ze prvic je bilo prevec, bolje bi bilo, ako bi bil tiho.
Sin politika    (14.6.2018 20:03)
Ne, saj ne mislimo tako. Zupan ni nic kriv ker on nikoli nic ne ve in za nic ni pristojen. Pa tudi Rocnik ni njegov prijatelj. A je ok?
fair play    (14.6.2018 20:21)
@sinpolitika, Eurofins Erico, nov lastnik, mednarodno podjetje. Stroka pa itak nima pojma, a ne, neglede na to kdo je lastnik.

Sicer pa koliko ljudi poznas? Glede na napuh in samozavest, ki jo razkazujes, imas gotovo vse pod nadzorom in za vsakega ves kaj pocne in s cim se trenutno ukvarja. Vsa cast, malo je takih (: pa nisi zastojn sin politika.
Sin politika    (14.6.2018 20:43)
Kaj pa je tu za poznati, ce spremljas medije in dogajanje v dolini? Dejstvo je, da se vozi neka zemlja, ki se vozi od tam kot strupena, na tovornjaku pa se preklasificira in nekdo nic ne ve in se nic ne spomni. Ne zveni znano? Ti jebivetri se spomnijo samo ko je treba krast, drugace pa nimajo niti za sekundo spomina.
fair play    (14.6.2018 22:47)
Ali ti preberes kaj za seboj? O kaksnih dejstvih govoris?
sitemeter    (15.6.2018 11:09)
Eni poznajo samo dejstva, ki nastanejo v njihovih glavah. Pol pa to napisejo pa vejo da so res dejstva.
sitemeter    (15.6.2018 11:14)
A če bumbarja zmešaš v množico normalnih a je pol bumbar kaj bolj normaln?
angelina07    (15.6.2018 15:27)
Namesto Erico pa naj analizo zemlje naredi neodvisna tuja institucija!
janoš    (15.6.2018 17:44)
Analiza ki jo bo naredi oziroma naročil rudnik bo sigurno v redu ne bodo sebi v skledo pljuvali!
Sin politika    (17.6.2018 10:22)
To da pise "pri pooblasceni instituciji" pove vse.
Som54    (18.6.2018 0:10)
Pojdite na nasip, vse fotografirajte in vprašajte šoferje od kod vozijo material in zvedeli boste resnico brez analiz.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]