Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 408

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

na uradu - nemški pogovorni jezik (Neznan 8.6.2018 17:50)

Kaj mislite? Kakšen je pogovorni jezik na nemškem uradu, če pridete tja?

Angleški? Slovenski ? Turški ? Italijanski ? --- NE !

Nemški.ex sulc mare    (8.6.2018 18:12)
..ah ja, to si napisal zaradi dejdtva, da pri nas je pa siptarscina glavni jezik, slovenscina pa manjsinski.
Takle mamo, ko smo navlekli same pridne in delovne, kulturne kosovarje, ki se nocejo in ne bodo nikoli asimilirali. Socialne transferje pa znajo vlect, saj jih tudi brez tezav dobijo z razliko od nasih ubogih, ki za 1evro presegajo cenzus. Tudi onih iz BiH, ki imajo doma lepe hise, tukaj pa se pokazejo enkrat na mesec, da opravicijo nateg z soco je velik. Sarec pravi, to bomo vse spucal. Jaz mu verjamem,
sulc    (8.6.2018 20:53)
Minimalna soca v Avstriji je 863 evr od tega 300 evr pogojno.
Tujci bodo znali nemško B1 ali angleško C1.

Za družine se za vsakega otroka z vsakim nadaljnjim otrokom soca niža. Soca bo po žepu udarila tujce, ki imajo običajno več otrok kot Avstrijci. Minimalna soca od leta 2012 se je zvišala za kar 60 %.

Po pravu EU imajo pravico do soce tako tisti, ki so prejeli azil, kot državljani. Državljani EU v Avstriji so bili sedaj že upravičeni do minimalne soce.
janoš    (8.6.2018 21:16)
Naj dajo šiptarjem socialo kot jo imajo v šiptariji-naj posnemajo Avstrice,ne pa da ti prišleki živijo na naš račun!
dario    (9.6.2018 7:53)
To je uredila LEVICA vse za tujce slovence pa uniči bravo nasledniki bradstva i edinstva udbo mafija je oblast v sloveniji!
BuddhaMonk    (9.6.2018 7:56)
Pri nas je pa bogokletno, da bi uvedli, da prvih 5 let ne mores za socialne transferje zaprosit.
BuddhaMonk    (9.6.2018 7:57)
Pa glede tega bi narod res moral protestirat. Nas denar se tala tujcem ze na vratih.
motovilec    (9.6.2018 9:01)
živa sramota ja, pa naj bo kdor hoče. Imigrantom socialno pomoč in ostale transferje, po možnosti še socialno stanovanje po prednostni listi, seveda potem raznorazne pomoči in regresirane prehrane, otroci z ipadi, nam pa delo za minimalca življenje pri starših, da o družini niti ne razmišljaš da bi si jo ustvaril.
Bravo levica, bravo zakonodaja, bravo vsi mi ki to dovoljujemo.....
golazen se pa še kr plazi gor.
Župan je izdal kao glasnik občine Velenje z imenom Razvoj, sam ne vem u keri stvarnosti on živi.
Kr neke energetske sanacije objektov, larifari navadna menjave fasad na stavbah v njihovi lasti, nekater sploh niso tako nujno potrebne kot druge, sploh tista na cesti talcev, 2 izpeljana projekta, kičasta podoba mostu čez Pako in čistilna naprava v Vinski gori, vse ostalo pa samo neke utopije, obljube (prazne kot po navadi), v bistvu zamegljevanje dejanskega stanja, kaj vse bodo storili če bodo in ko bodo, samo tistkrat ko so niso.
Men že gre na bruhanje od te kvazi politike, pravijo da je 90 prosilcev neprofitnih st enot. Tukaj me samo zanima oziroma bi bilo zanimivo objavit strukturo prosilcev.
Nagrade za razpis obnove Titovega spomenika- slučajnost ali bedna resnica da se Vučina pojavlja kot nagrajenka-iz posta tukaj na tem portalu večina ve kako se je temu streglo.
Neke prireditveni prostori-da bodo samevali kot preostalo Velenje kjer se nič ne dogaja razen afer okol bicijev.
Pa neke utopije o plavajočih hotelih itd, men se zdi da tukaj plavajo samo tisti ko obljubjajo za razliko od ostalih ki z obema nogama stojimo na trdnih tleh.
Voda Šaleški biser, ok ne bi rad še kar naprej o pregrešno dragi komunali, ker za tako ceno bi morali imeti vodo z zlatimi lističi v njej.
Zanimivo da se to prodajanje megle pojavlja tik pred županskimi volitvami, še bolj zanimivo ob vsem tem je to da občino in župana ne zanima kvaliteta občinskih cest, če jih sploh tako lahko imenujemo, zraven pa delimo nagrade za obnovo nekih spomenikov propadle ideologije.
Resnica je tu in sedaj, ne čez štiri leta ko bo od vseh obljub uresničena samo ena ali dve, pa še tiste po navadi začno predhodniki in jih je zaradi eu sredstev potrebno dokončati.
Res ste bedni da na ta način zapravljate velika sredstva, v bistvu nakradena od pregrešno dragih položnic ki jih plačujemo za ta Šaleški biser!!!!
pozitiva    (9.6.2018 9:23)
ZUP (zakon o uradnem postopku)
JEZIK V POSTOPKU

62. člen

(1) Upravni postopek se vodi v slovenskem jeziku. V tem jeziku se vlagajo vloge, pišejo odločbe, sklepi, zapisnik, uradni zaznamki in druga pisanja ter se opravljajo vsa dejanja v postopku.

(2) Na območjih občin, kjer sta pri organu poleg slovenskega jezika uradna jezika tudi italijanski oziroma madžarski jezik (v nadaljevanju: jezik narodne skupnosti), upravni postopek teče v slovenskem jeziku in jeziku narodne skupnosti, če stranka v tem jeziku vloži zahtevo, na podlagi katere se postopek začne oziroma, če stranka to zahteva kadarkoli med postopkom.

(3) Če so v postopku udeležene tudi stranke, ki niso zahtevale postopka v jeziku narodne skupnosti na način iz prejšnjega odstavka, postopek teče v slovenskem jeziku in jeziku narodne skupnosti.

(4) Kadar organ na območjih občin, kjer je uradni jezik poleg slovenskega jezika tudi jezik narodne skupnosti, odloči brez poprejšnjega zaslišanja stranke, izda odločbo v slovenskem jeziku in jeziku narodne skupnosti, ustno odločbo pa izda v jeziku, ki ga stranka razume.

(5) Pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti imajo v postopku pred organi izven območja, na katerem sta uradna jezika tudi italijanski in madžarski jezik, pravico uporabljati svoj jezik.

(6) Če vloga ni vložena v uradnem jeziku, organ ravna tako, kot je predpisano za ravnanje za nepopolno oziroma pomanjkljivo vlogo.

(7) Stranke in drugi udeleženci postopka, ki ne znajo jezika, v katerem teče postopek ali ga ne more uporabljati zaradi invalidnosti, imajo pravico spremljati potek postopka po tolmaču. Organ jih je dolžan o tem poučiti.


STROŠKI POSTOPKA

1. Stroški

113. člen

(1) Stroški, ki nastanejo organu ali stranki med postopkom ali zaradi postopka (potni stroški uradnih oseb, izdatki za priče, izvedence, tolmače, ogled, pravno zastopanje, oglase, prihod, izgubo dohodka, strokovno pomoč, odškodnina za škodo, ki nastane pri ogledu ipd.), gredo v breme tistega, na katerega zahtevo se je postopek začel.

(2) Če se je postopek začel po uradni dolžnosti, gredo stroški v breme stranke, če se je postopek končal za stranko neugodno, ali če se v postopku izkaže, da ga je ta povzročila s svojim protipravnim ravnanjem. Če se je postopek končal za stranko ugodno, gredo stroški v breme organa, razen osebnih stroškov stranke (stroški za njen prihod, izgubo časa in zaslužka).

(3) Kadar povzroči kakšen udeleženec stroške v postopku po svoji krivdi ali iz nagajivosti, jih krije sam, ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena.

(4) Poseben zakon ali odlok sveta samoupravne lokalne skupnosti lahko določi, da stranka v določenih upravnih zadevah ne plačuje vseh ali določenih stroškov postopka.


Še obstaja kakšen drug zakon na podlagi katerega naj bi uradne osebe (recimo tudi medicinske sestre) morale znati in uporabljati tuj jezik?
Sončnik    (9.6.2018 9:25)
Pogovorni jezik je lahko katerikoli... Uradni je pa nemški, oz. pri nas slovenski, na narodnostno mešanih območjih ob meji pa tudimadžarski oz. italijanski.
motovilec    (9.6.2018 9:36)
....
dejmo gradit plavajoče sranje, kaj nas briga kaj se dogaja v Gorenju, na PV-ju in v TEŠ-u, dejmo obljubljat saj to znamo, kaj nas brigajo naši ljudje tukaj, saj nas bodo migranti rešili iz krize!
Je to res prava pot g. župan, je to res tista prava pot , ali je samo pot neke polpretekle zgodovine in SD- ja ki ne morejo tega pozabit.
V vsej tej reviji razvoj ni niti besedici o ohranjanju ali izboljšanju kakovosti dosedanjih delovnih mest, samo obljube tudi te ki se nanašajo na te hotele in morebitna delovna mesta tam.
Sedaj vas pa sprašujem, povejte nam zasedenost hotela Paka in ali Velenje res potrebuje še dejansko četri hotel?(Paka,Razgoršek in tudi mladinski hostel)
Še tega kar imamo danes ne morejo vzdrževati.
Kar poglejte okolico ob Velenjskem jezeru, trato in veje vsepovsod, pa ne se izgovarjat na vreme.
Ob tolikih redarjih kao, bi bilo vse čisto če bi samo oni ob obhodih pobrali kakšno stvar.
Lekarna je neka manekenska točka dandanes ali pa gostišče ne vem, vem samo to da jih je na oni strani pulta več kot ljudi v vrsti- vidnih je blo 8 verjetno je še kje drugje bla kaka bela halja skrita, pa tudi če je bla izmena jih res toliko potrebujemo ali gre samo za zmanjševanje stopnje nezaposlenosti, ki se politiki tako radi hvalijo s tem ko zaposlujejo v javni upravi.
Hecno , ampak spet ko gledaš priimke vidiš da obstajajo neke nevidne liste.
Pa še to, o obnovah teh in onih ter njihovi smotrnosti, se človek res sprašuje kako naj vam zaupa še kakšen mandat in da boste gospodarno ter preudarno ravnali z našimi skupnimi dobrinami.
Poudarek pri vsem tem je manjša uporaba el., toplotne energije in vode.
Po eni logiki bi potem morali vsi ti energenti biti cenejši, pa niso. Ravno obratno.
Ali ljudje plačujemo potem cene teh vaših energetskih sanacij?
Ali je treba obnoviti trakt A zdravstvenega doma tudi tam kjer delujejo koncesionarji in zdravniki z zasebno prakso, ali bodo kaj prispevali iz svojega žepa?, ker dosedaj niso niti centa?
Obljbit nekaj in zaviti v celofan, samo da se vsebina ne vidi pa res ni težko!
Sončnik    (9.6.2018 9:47)
Pogovorni jezik je lahko katerikoli, uradni pa nemški oz. pri nas slovenski (in madzarski in italijanski).
karlos    (9.6.2018 14:29)
Popolno nakladanje, ali po domače nateg!
NOVA VLADA BO VSE ,
KAJ,ŽE???
power1    (9.6.2018 17:35)
Če bi RKC plačevala davek - ki ga ne-zakaj že ne?-bi bilo denarja kar nekaj 100 milijonov več. Kot tem tujcem, je tudi tej zajedalski ustanovi treba zapreti "milijonske" socialke!
Nikita01    (11.6.2018 23:02)
Kaj nam pomagajo zakoni, če jih državni organi ne izvajajo. Kaj naredi državni uslužbenec, ko 100-ti prišlek pove isti naslov bivanja kot že 99 prej? Vpiše že 100. isti naslov bivanja! Ko pa nekdo slučajno kontrolira to "graščino", pa morda ugotovi, da je prazna...prijavljeni EU-jevci morda pridno delajo V Avstriji, Nemčiji...no, za socialo so že tu...
Ali sestra v ZD poleg zdracstvene zahteva še osebno oz. potni list? Ne, zato pa na eno zdravstveno hodi deset ali še več oseb...itd itd...V bivši državi smo imeli miličnike, ti svoje rejone, in je bil red mir! Pa kak lump je na svojih kosteh občutil v kaki kleti, da se ne sme krasti...kakih znakov nasilja pa seveda ni bilo...in je bil RED! Pa danes?Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]