Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 330

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

preberite, kaj barabe počnejo z nami ! (Neznan 9.2.2018 15:20)

Kdo je pokradel pokojninsko blagajno?
Peter Pogačar o beli knjigi pokojninskega sistema -vir Delo
Ko politične lutke govorijo o ukrepih za vzdržnost pokojninske blagajne nas mora biti pošteno strah.Zdaj že skoraj dnevne napovedi o spremembi pokojninskega sistema je zelo črna napoved. Nihče se namreč ne dotakne glavne težave - kje je upokojenski denar, ki je dočakal leto 1991!!!Laži, da morajo zaposleni vzdrževati pokojnine je sistemski nateg brez primerjave. Kajti, če ste delali 35 ali 40 let, ste vplačali svojo pokojnino v celoti in zato nikomur ni treba skrbeti zanjo. A kaj, ko ni tako. Najprej so nas osamosvojiteljski orožarji pokradli, nato so začeli s sistemom velike brezposelnosti, izgona mladih in na koncu prodaje države. V tako sistemskem fapšističnem rušenju upokojenskega dela življenja je sramota govoriti o demografskih težavah Slovenije, češ narod se stara. Pozabijo, da so podaljšali starostno mejo upokojitve, denar iz pokojninske blagajne po kraji iz leta 1991 pa je šel v špekulativne namene, recimo preko Modre Zavarovalnice in nato v Podravko in sploh tuje roke. Do takrat, kar je političnim bebcem španska vas, je sistem še nekako životaril, ko so razprodali vso slovensko ljudsko imovino pa poka po vseh šivih. Smo nekoč mislili, da je demenca bolezen le starejših in so zato celo Erjavca pripravljeni podpreti. A to ne drži. Demenca je vseljudski fenomen v Sloveniji, kjer zaradi samo pokojninske sistemske kraje ne gre nihče na cesto in ne zahteva sodni pregon kriminalcev, ki so blagajno izpraznili in pisunov zakonov, ki so dovolili potvarjati zakonodajo, da je takšna kraja ostala nekaznovana. Na račun vaše pokojnine živi z bajnimi plačami grmada birokratov, ki se s tem denarjem lahko igrajo kot želijo, obstajajo bančni lopovi, ki prav tako s tem denarjem, ki ni njihov, ustvarjajo dobičke. Ukradli so nam vso delovno dobo, zdaj pa nas obtožujejo, da smo prestari. Kje je naš denar, zahtevajmo dokazila kdo je z njim ustvarjal lastne dobičke, kdaj so ljudje dovolili raznim fondom, da trgujejo z njihovim denarjem. Zahtevajmo vpogled v naš vplačani 35 ali 40-letni izpisek vplačil in odgovor - zakaj je list prazen. Zakaj dovolimo, da se norčujejo iz nas, da na račun navadnih, delovnih državljanov norčavo razkošno živi peščica? Kaj nam je res vseeno za naši starost, kar posledično pomeni še bolj vseeno za naše otroke. Dajmo končno pokazati, kar so naši predniki pokazali Erdoganovim prednikom. Naženimo golazen iz političnih objektov, če hočemo preživeti. Ali pa nam je res povsem vseeno?BuddhaMonk    (9.2.2018 15:45)
Vsake tok se kdo oglasi, da je leta 1991 bil v pokojninski blagajni plus in da je izginil. Se nihce doslej ni pojasnil, koliko denarja je bilo in kam bi naj sel.

Sicer pa ni res, kar pise o tem, da ni treba aktivnim za upokojence placevat. V nasem sistemu je to bistvo. V nalozbenih pa ne.
n&m    (9.2.2018 16:02)
Na soočenju je bilo javno povedano, da je l. 1996 vlada Drnovška (koalicija LDS, SDS - Janša, Bavčar,...) zmanjšala davek in oskubila za pokojninsko blagajno za 50% - kot OLAJŠAVO ZA GOSPODARSTVO !

Danes je to "luknja" 10 mrd.€, denar, ki je bil prej planiran za pokojnine.

UPOKOJENCI - v vednost zakaj nizke penzije...
;)
power1    (9.2.2018 16:45)
Seveda pa na volitvah pozabite, da zopet obkrožate stranke, ki vse take in podobne svinjarije druzno , načrtno in nekaznovano izvajajo že 20 let.
janoš    (9.2.2018 17:00)
Kolikor vem je bila pokojninska blagajna res polna ,nato so vzeli iz nje denar za Karavanški predor,to sem nekje bral ali je to resnica pa ne vem.
partija    (9.2.2018 17:15)
power1
Zakaj si se ti gnoj spet izvzel stran od tega, če pa si sam vedno glasoval za te stranke.
židane    (9.2.2018 18:08)
Penzijski sklad je še Hitler pustil pri miru...
motofrik    (9.2.2018 18:38)
Včasih so pokojnine dobivali 'za naprej', je Planinska Milka to ukinila in so se začele izplačevati 'za nazaj'. Je pa ves čas bilo po sistemu 'iz rok v usta' -iz izdvojenih davkov so prvega nakazovali pokojnino. Tisto, da so izpraznili pokojninsko blagajno, pa nekako kar drži. Rop je tisti denar namenil za druge stvari, kot je kasnejši minister denar od cestnega davka par let namenjal za železnico... Sama kradljiva banda.
BaroN    (9.2.2018 18:41)
O tem smo že pisali:

40 - letnike je začela pošiljat v penzijo že Peterletova vlada; in vsi so od prvega dneva kokodakali, kako da je pokojninski sistem nevzdržen in prodajali ljudem muda za bubrege, da je pokojninska blagajna (tista še iz tardečih časov) prazna - klasična finta, ko lud jebe zbunjenog, kajti pokojnine se financirajo iz trenutnih prispevkov zaposlenih.

Ker pa je bilo prej obdobje krize ter cela masa brezposelnih in ker delodajalci v tovarnah niso odvajali prispevkov za pokojninsko varnost in ker so kupovali glasove volivcev z upokojevanjem namesto z odpuščanjem, je TRENUTNO zmanjkalo denarja v tistem pretočnem sistemu.

In ko jim je uspelo tako stoično prepričat narod o prazni pokojninski blagajni, so tok pokojninskih prispevkov trajno prekanalizirali v polnjenje "pokojninske luknje"...

In narod še vedno kupuje pravljice o neznosnosti pokojninskega sistema...
BuddhaMonk    (9.2.2018 19:13)
@n&m:
Zmanjsali so prispevno stopnjo za delodajalce. Obljubljeno je bilo, da bo razlika sla v neto place, ampak seveda ni. Ni pa to ukraden denar, temvec izgubljen denar.
BuddhaMonk    (9.2.2018 19:15)
10 mlrd je 7 letna luknja v pokojninski blagajni. Lep denar, ampak da ne bi mislu, da bi zarad tega sistem bil bistveno bolj vzdrzen.
BuddhaMonk    (9.2.2018 19:19)
Vsi ki so bili v 90ih predcasno upokojeni, bi danes bili upokojenci tudi po redni liniji. To torej ni razlog, da danes ne spila sisten.

Nevzdrzen je pa zato, ker sta leta 1992 bila 2 zaposlena na enega upokojenca, danes pa 1,3 zaposlenega. In razmerje se slabsa. Trenutni pokojninski sistem je vzdrzen na pravih demografskih rzamerzjih. Tistih izpred 30 in vec let. Druzba se pa stara.

Ne morem verjet da nek intelektualec ne razume te osnovne matematike in pise, da je sistem vzdrzen.
janoš    (9.2.2018 19:26)
Budav delno je to res nekaj pa moraš vedet da smo plačevali 40 let v pokojninsko blagajno in kje je denar,ti pa pišeš kot da nam zdaj zaposleni plačujejo penzije,če pa jih,je nekdo penzijski denar zapravil!
BuddhaMonk    (9.2.2018 19:31)
@motofrik:
Kaj pomeni, da so dobivali za naprej?

Mi imamo bismarckov sistem, ki temelji na tem, da aktivna generacija financira neaktivno.
BuddhaMonk    (9.2.2018 19:36)
@janos:
Tvoji prispevki so sli za penzije takratnih upokojencev. Lenzije so bile vecje, prispevne stopnje pa nizje.
BuddhaMonk    (9.2.2018 19:37)
@janos:
Nikoli ni bilo viskov po mojem razumevanju. Ravno to je bistveno. Vse kar gre notri, gre takoj ven. S tem da je danes tako nevzdrzno, da 3, 5 mlrd poberemo s prispevki preostal8h 1,5 mlrd pa gre iz proracuna.
BaroN    (9.2.2018 19:44)
Tam v začetku devetdesetih so "naumili" še eno pizdarijo - nabili so brezglavo visoke prispevke, da so ljudje začeli "hvatati" krivine z minimalci + dnevnicami, in so nas vse skupaj (vse v imenu nabiranja volilnih pik) še drugič ustrelili v koleno.

Izvirni greh je seveda bilo prezgodnje upokojevanje. Vprašanje pa je, če bi sploh lahko naredili takrat kaj drugega...
BuddhaMonk    (9.2.2018 19:57)
Izvirni greh cesa?

Danes bi razmerje zaposleni upokojenci bilo enako, tudi ce bi se vsi predcasno upokojeni upokojili redno. In razmerje je nevzdrzno danes. Res pa ne bi bilo pokojninske luknje zadnjih 20 let oz bi bila ustrezno manjsa. Ampak to pomeni, da bi zgolj proraucn bil manj obremnjen. Sistem je pa nevzdrzen.
BaroN    (9.2.2018 20:21)
Si prepričan, da si razumel zgoraj napisano?
Zasnova pokojninskega sistema je bila zastavljena v Avsroogrski, kraljevina Jugoslavija ga je povzela, v rdeči jugi so ga peljali naprej (res je bilo zraven precej šlamparije in pristranskosti - kot pač pri vseh zadevah), bistvo pa je bilo v medgeneracijski solidarnosti.

To, kar spremljamo zadnjih nekaj let (desetletij) na področju pokojnin v EU, pa je kriminal, ki mu ni para, popolna razgradnja preklemano pomembnega sistema.

Večno nepotešena novodobna japuzlarija se igra z ognjem... Nahebala pa bo naša generacija in vse za nami.
slepaulica    (10.2.2018 13:40)
...n&m....kaj ti bašeš skupi v koalicijo...si ja nor/a....če si jezen/a na njih, še nikjer ne piše da so vse zaj....he..he...
Nikita01    (11.2.2018 3:15)
Neznan - imaš prav, "osamosvojitelji" so takrat okradli pokojninski sklad (med drugim tudi za to, da so si "za vsak" slučaj "osamosvojitelji" nabavili tuje potne liste!), tudi Peterle je takrat upokojeval mlade državne uradnike in politike, ki se jih je hotel znebiti....pa še SDK so ukinili in znižali prispevno stopnjo - čeprav so strokovnjaki opozarjali, kam to vodi!
Kdor zna računati rento, mu ni težko izračunati, kakšen mora biti mesečni prispevek za sprejemljivo pokojnino. Na zahodu to znajo in ni problema. Pri nas pa je problem v tem, da imajo mnogi tako majhno plačo ( plača 300€, drugo pa dodatki do minimalca ki pa niso osnova za pokojnino!!!), da si ne morejo zagotoviti pokojnine, zato je v uporabi princip solidarnosti - torej vsem nekaj bolj malega! Država, ki dovoljuje sedanji sistem izplačil že sedaj z zavezanimi očmi dela socialne probleme v prihodnosti! ZAVESTNO!!!!Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]