Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 387

Velenje.com : Diskusije : Naredi sam : Vprašanje
 

po kirmu členu (Neznan 5.2.2018 9:43)

tu gor vas je enih par pravniških mačkov...(Oldika...) po kirmu členu (eden ali dva) OZ tožiš zavarovalnico za izplačilo nematerialne škode...!?...včasih je bilo po 940 in 941 ZOR..!!?? sej bi se potrudo..ampak več ljudi več ve...!?a-je-to    (5.2.2018 10:07)
A se naj namesto tebe mi potrudimo?
karasu    (5.2.2018 11:10)
tukaj imaš zakone pa poišči

http://pisrs.si/Pis.web/
xbmc    (5.2.2018 11:13)
Glede na tvojo polpismenost, bo tožbo težko napisat.
amater    (5.2.2018 12:54)
mater ste žleht. pomagajte človeku, če znate, ne pa takele gor pisat...;-(((
karasu    (5.2.2018 13:44)
če želi tožiti zavarovalnico naj gre do odvetnika ne na velenjski forum!
sneshka  ONLINE   (5.2.2018 13:45)
Na vaše vprašanje je težko odgovoriti, ker niste povedali iz česa izvira nematerialna škoda.

Pogljete si Obligacijski zakon.


Obligacijski zakonik - Uradni list - Vsebina Uradnega lista
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlurid=20014287
sark123    (5.2.2018 15:25)
nematerijalne škode.ti bi neki tožo pa kasiro za nič al kk.ao+ al kk.
calis    (5.2.2018 17:28)
sark123 - kaj komentiraš, če ne ločiš materialne škode od nematerialne...: materialna škoda je, če ti kdo avto rukne...nematerialna škoda pa je, če ga ti neznanemu pofafaš
janoš    (5.2.2018 17:42)
Sark a slovenščina pa nikakor ni tvoj prijatelj_AL KK?
sark123    (5.2.2018 18:28)
po kirmu členu. tud ni najbol slovensko a ne al je.
Materialna škoda: Med materialno škodo oz. t.i. premoženjsko škodo uvrščamo poškodovano ali uničeno premoženje (poškodovano vozilo, mobilni telefon, varnostna čelada, drugi predmeti, ipd.), izgubljen dohodek (manjša plača, nagrade, izguba delovnega mesta, ipd.), dodatno delo (pomoč na domu, pri delu, pri študiju, ipd.) in druge dodatne stroške (prevoz, zdravila, ipd.). Nematerialna škoda: Med nematerialno škodo oz. t.i. nepremoženjsko škodo pa uvrščamo telesne poškodbe in telesne bolečine - sodna praksa poleg njih priznava tudi nevšečnosti v zvezi z zdravljenjem (vožnje in čakanje na preglede, slikanja in preiskave ipd.)., duševne bolečine zaradi zmanjšanja telesnih aktivnosti in trajne posledice ter utrpeli strah. V primeru, ko je oškodovanec utrpel materialno škodo je slednjo mogoče v celoti povrniti medtem, ko pa je vzpostavitev prvotnega stanja v primeru nematerialne škode nemogoča. Zaradi tega dejstva lahko v škodnih primerih kjer nastopi nematerialna škoda govorimo le o denarni odškodnini, ki oškodovancu predstavlja določeno zadoščenje s katero se lahko omili težave oškodovanca. Odškodnina za nematerialno škodo tako zajema odškodnino za pretrpljene telesne bolečine, za pretrpljene duševne bolečine, zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti, skaženosti, razžalitve dobrega imena in časti ali okrnitve svobode, osebnostne pravice ali za strah in za smrti bližnjega. Na primer v primeru poškodb v prometni nezgodi tako za odškodninski zahtevek pridejo v poštev predvsem pretrpljene telesne bolečine, pretrpljene duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti in skaženosti ter za pretrpljen strah. Kadar gre za smrtni primer, so do odškodnine za duševne bolečine zaradi smrti bližnjega upravičeni ožji družinski člani (zakonec, otroci in starši). Do odškodnine v primeru smrti bližnjega so v določenih primerih upravičeni tudi bratje in sestre, če je med njimi in umrlim obstajala trajnejša življenjska skupnost. V primeru, ko gre za posebno hudo telesno poškodbo, ki je povzročila težko invalidnost so ožji družinski člani poškodovanega upravičeni do odškodnine zaradi posebno hude invalidnosti bližnjega. Pogoj za priznanje odškodnine za nepremoženjsko škodo je, da stopnja telesnih in/ali duševnih bolečin in/ali strahu ter njihovo trajanje to opravičujejo. Preprosto povedano to pomeni, da sodišče po vsej verjetnosti ne bo priznalo odškodnine za bolečine in strah zaradi površinskega ureza roke ali pri drugi podobni zanemarljivi poškodbi.
kuhalnica  ONLINE   (5.2.2018 22:34)
Praviš po katermu členu,menda po sosedovem.
gosjak    (6.2.2018 10:40)
kdo pravi da je sark 123 nepismen??
Old Punca    (6.2.2018 11:13)
Vse, skoraj, prav. Vpišeš v google: Obligacijski zakonik, nepremoženjska škoda. Pa dobiš zadetke. Tako delam jaz. Hvala, da sem tako postala pravniška mačka. Skoraj toliko lahko pridobite z brskanjem, ki je bistveni vir mojega znanja. Če izključim primere, ki sem jih izvedela od drugih in videla tudi listine.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]