Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 643

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

plačilo prazničnih dni? (Neznan 30.12.2017 9:52)

Če delodajalec v decembru,januarju...ne plača nadomestila za praznik,je to odvod zakonodaje ali obvod zakonodaje?Lepo praznovanje plačanih ali neplačanih praznikov želim!Zebdi    (30.12.2017 10:22)
Če delaš na praznik, potem ne dobiš nadomestila za praznik, ampak dodatek na praznično delo. Če ne delaš in je praznik delovni dan, potem bi moral dobiti nadomestilo za praznik.. ;)
bore    (30.12.2017 13:36)
Kršenje delovnopravne zakonodaje je slovenska folklora.

https://www.zurnal24.si/slovenija/pahor-predstavil-semafor-72579

Mogoče nebi bilo slabo imeti semafor ali indeks te naše slovenske folklorne dejavnosti.Seveda se da pri nadomestilu za dela prosti dan,oziroma državni praznik zaobiti zakonodajo,ki pravi da se v soboto ali nedeljo ne izplačuje nadomestila.Z načtovanimi delovnimi sobotami in nedeljami se delodajalec izogne plačilu takratnih eventuelnih nadur in obenem ob zato prostem prazniku tudi nadomestila za praznik.Će pa delo poteka v turnusu,pa je to izbegavanje še lažje in se "proste sobote in nedelje" lepo načrtno postavijo na praznik,in lahko delavcu,ker se šteje ta dan v fond ur,enostavno na praznik pokoristiš še en dan dopusta.
Old Punca    (31.12.2017 12:58)
Zame je eden večjih krimininalnih dejanj te družbe, ki jo je mogoče dokazati, kršitev delovnopravne zakonodaje. Ne bom o delavniku, ki sme trajati le 40 ur, o neplačanih in seveda neivedntiranih nadurah, ki jih je mogoče odčitati vsaj z registrirnih ur.
Neplačevanje pravic, ki so zapisane v zakonu, je kršitev in tudi kaznivo dejanje. Če praznik pade na dela prosti dan, je potrebno plačati praznik. Če praznik pade na nedeljo, je logično, da se ne plača. Glede sobot pa je jasno, da je to delovni dan, ki je izjema in bi moral biti predviden kot delovni, da se lahko zahteva plačilo praznika. Če delodajalec prerazporeja delovni čas, je zakonito, da pač dneve, ko je na soboto praznik, označi vnaprej kot dela proste dneve. Nič ni mogoče očitati delodajalcu, če delavcem, ki delajo v turnusih, ne plača praznika na dan, ko sicer ne bi delal. Namen plačila praznike je nadomestilo delodajalca, ker je zaradi ( od države določenega praznika) delavec izgubil dnino - zaslužek za dan, ko bi lahko delal, pa je država določila, da naj ne dela. Lažje je to razumeti, če si predstavljamo, da država določi cel mesec, da je praznik. Potem delavec sploh ne bi imel plače. Vsako plačilo delovnega dneva pa je zaslužek, ki ga večina delavcev težko pogrešajo, pa tudi breme delodajalca, ki plača dnino za čas, ko se ne dela. Zato se borijo proti prostim dnevom, ki pa pri normalnem delodajalcu sploh ne sme biti problem.
Glede vprašanja, kako se plača delo na praznik, pa je jasno. Delavec zaradi tega, ker se odreče udobju prostega dne dobi dodatni delež, vendar pa se hkrati ne plača tudi praznika. Ker ni izgube dohodka. Torej ni dvojnega obračuna. To je uradno objavljeno stališče, ki sem ga poznala, saj sem kot strokovnjak v podjetju, kjer smo prerazporejali delovni čas tudi glede drugih pogojev ( vreme, naročilo ipd.), to morali urediti.
Namesto, da bi se poslanci ukvarjali z vprašanjem dela na nedeljo, naj bi se ukvarjali s kaznovanjem delodajalcem, ki kršijo zakon in konstantno ne plačujejo niti nadur in niti nedelj in praznikov. Za to pa ni treba novega zakona, ampak samo red. Se pa ve, čigavo delo je to.
bore    (1.1.2018 13:19)
Old Punca-če te prav razumem,je drugorazredna kasta v Sloveniji obravnavana tako,da v primeru,če drugorazredni delavec dela na praznik,ki je med tednom-seveda ne dobi nadomestila za praznik(ker dobi dodatek),v primeru da ne dela ta dan,pa tudi ne dobi ničesar.Ampak zakaj pa temu drugorazrednemu potemtakem šteješ ta dan v kvoto ur-da mora še dodaten dan zato oddelati.Če si mu njegovo nedeljo postavila na državni praznik med tednom-potem tudi štej to kot nedeljo takrat,ne pa,da ima potem zaradi praznika 8 ur premalo.
Ali delovnopravno zakonodajo sestavlja prvorazredna kasta,ali pa se jo krši vsepovprek.
Old Punca    (1.1.2018 20:24)
Narobe si razumel, Bore. Kot je rekla Svetlana: " Butlom ne bom razlagala več!" Poglej na internet kot sem jaz. Dovolj je bilo pojasnjeno, brez gnarja pa ne napišem nič več. PS Naše podjetje se je ukvarjalo z gradbeništvom, ki je bilo odvisno od vremena in letnega časa. Zato je bilo planiranje delovnega časa pomembna okoliščina. V tej branži je veliko prerazporejanja, zato je potrebna poštena obravnava.
bore    (1.1.2018 21:53)
Old Punca-ne saj ti verjamem,da se v tej naši državi v glavnem dela pošteno in po zakonih-le določena časovna distanca včasih pokaže kakšne majhne anomalije.
židane    (7.1.2018 22:07)
Old Punca-A veš,da kakršne klovne imamo v parlamentu,včasih res ne veš ali je bolje ,da ti dela prosti dan na državni praznik določi država z zakonom,ali kar po domače firma,ki seveda s svojimi odločitvami in razporeditvami odvisnimi od vremena,logistike,trga,letnega ali mesečnega plana dela...nekako nebi smela posegati nad državo oziroma njene zakone.
Da nekomu določi dela prosti dan država z zakonom,drugemu pa kar firma zmeče dela proste dneve na praznike,ki so med tednom in se na ta način izogiba plačila nadomestila,hkrati pa zahteva dodaten delovni dan zaradi tega praznika,ki gre v mesečno kvoto ur;je zame ena navadna kraja delavcem.
Ko že ravno omenjaš gradbeno firmo v našem okolju-ali res moram še o tej kaj napisati?Ali ni prav ta firma sinonim za postavljanje odločitev podjetja nad zakone države?
Menim da delavcu na državni praznik po hierarhiji,določi dela prosti dan zakon,ki ga sprejema državni zbor in ne parcialne odločitve posameznih podjetij,za vsakega delavca posebej in za vsakega drugače.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com