Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 367

Velenje.com : Diskusije : 20+ : Vprašanje
 

podaljševanje delovne dobe (Neznan 4.12.2017 15:02)

Pri delodajalcu delam že 27 mesecev. Zanima me kako dolgo mi lahko delodajalec podaljšuje delovno dobo po meseci?slovencelj    (4.12.2017 15:27)
Včasih je blo največ 2 leti oz. po dveh letih te je moral zaposlit..
Zebdi    (4.12.2017 15:35)
Največ dve leti, se mi pa zdi, da so neke izjeme pri projektnem delu...
karasu    (4.12.2017 19:04)
ja...na istem delovnem mestu,...sasamo premesti te na drugo delovne mesto in jovo na novo,...
alo ppa celo...v petek te odpusti in ponovno zaposli na soboto. ti še vedel ne boš...
takšni delodajalci z veseljem uporabljajo takšne luknje...
Zebdi    (4.12.2017 20:17)
karasu, ti to malo na pamet, a? :) ZDR ne govori o istem delovnem mestu, temveč o istem delu. Ravno tako določa, da trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve zaporednega sklepanja pogodb o zaposlitvi iz drugega odstavka tega člena, kar pomeni, da ti tista s petkom in soboto ne pije vode...
sitemeter    (5.12.2017 7:13)
Za isto delovno mesto lahko podaljša 2x. V tretje te mora zaposliti (na istem delovnem mestu).
Če ti podaljšuje tako, da spreminja delovno mesto moraš dokazati, da na delaš isto ves ta čas.
motofrik    (5.12.2017 7:42)
Ne podaljšuje se delovne dobe, ampak pogodbo. Ja, dve leti se lahko podaljšuje največ. Vprašaj sindikalista (če ga imate), kako je s tem.
Zebdi    (5.12.2017 8:54)
sitemeter, tudi ne drži. Znotraj dveh let lahko podaljšuje, kolikokrat hoče. Pa zaposlen si v vsakem primeru - ne glede na to, ali je pogodba sklenjena za določen ali za nedoločen čas.
sitemeter    (5.12.2017 12:11)
Ja priznam, s kolektivnimi pogodbami je drugače določeno kot v zakonu (ki splošno velja, če ni kolektivnih pogodb):
V ZAKONU PIŠE:
. Pogodba o zaposlitvi za določen čas
54. člen
(pogodba o zaposlitvi za določen čas)
(1) Pogodba o zaposlitvi se lahko izjemoma sklene za določen čas, če gre za:
- izvrševanje dela, ki po svoji naravi traja določen čas,
- nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
- začasno povečan obseg dela,
- zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva, ki ima delovno dovoljenje za določen čas, razen v primeru osebnega delovnega dovoljenja,
- poslovodno osebo ali prokurista,
- vodilnega delavca iz prvega odstavka 74. člena tega zakona,
- opravljanje sezonskega dela,
- delavca, ki sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas zaradi priprave na delo, usposabljanja ali izpopolnjevanja za delo, oziroma izobraževanja,
- zaposlitev za določen čas zaradi dela v prilagoditvenem obdobju na podlagi dokončne odločbe in potrdila pristojnega organa, izdane v postopku priznavanja kvalifikacij po posebnem zakonu,
- opravljanje javnih del oziroma vključitev v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom,
- pripravo oziroma izvedbo dela, ki je projektno organizirano,
- delo, potrebno v času uvajanja novih programov, nove tehnologije ter drugih tehničnih in tehnoloških izboljšav delovnega procesa ali zaradi usposabljanja delavcev,
- predajo dela,
- voljene in imenovane funkcionarje oziroma druge delavce, ki so vezani na mandat organa ali funkcionarja v lokalnih skupnostih, političnih strankah, sindikatih, zbornicah, društvih in njihovih zvezah,
- druge primere, ki jih določa zakon oziroma kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.
(2) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko določi, da manjši delodajalec lahko sklepa pogodbe o zaposlitvi za določen čas ne glede na omejitve iz prejšnjega odstavka.
55. člen
(omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)
(1) Pogodbo o zaposlitvi se sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo v primerih, navedenih v prvem odstavku prejšnjega člena, opravi.
(2) Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete, šeste in štirinajste alineje prvega odstavka prejšnjega člena. Pogodba o zaposlitvi za določen čas iz razloga predaje dela lahko traja največ en mesec.
(3) Za isto delo po prejšnjem odstavku se šteje delo na delovnem mestu oziroma vrsti dela, ki se dejansko opravlja po določeni sklenjeni pogodbi o zaposlitvi za določen čas.
(4) Ne glede na omejitev iz drugega odstavka tega člena, se lahko v primeru iz enajste alineje prvega odstavka prejšnjega člena pogodba o zaposlitvi za določen čas sklene za obdobje, daljše od dveh let, če projekt traja več kot dve leti in če se pogodba o zaposlitvi sklene za ves čas trajanja projekta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se določi, kaj se šteje za projektno delo.
(5) V omejitev opravljanja dela za določen čas v skladu z drugim in četrtim odstavkom tega člena pri uporabniku se upošteva tudi opravljanje dela delavca, zaposlenega pri delodajalcu za zagotavljanje dela.
(6) Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve zaporednega sklepanja pogodb o zaposlitvi iz drugega odstavka tega člena.
56. člen
(posledice nezakonito sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas)
Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.
Zebdi    (5.12.2017 12:26)
Uh ja, točno, kolektivne pogodbe - ni mi padlo na pamet, da bi lahko posegale tudi na zgoraj omenjene omejitve, se pravi število pogodb za DČ.
sitemeter    (5.12.2017 12:34)
Se še popravljam:
"..s kolektivnimi pogodbami je LAHKO drugače določeno kot v zakonu (ki splošno velja, če ni kolektivnih pogodb).."Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com