Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 696

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

borci (Neznan 8.11.2017 9:02)

V medijih in celo po TV ju so objavili, šokantno novioco, da imamo leta 2017, 70 let po končanju BURLESKE, ki se ji reče NOB še vedno 35 690 upokojencev, borcev . ( Prejemnikov Borčevske pokojnine predvsem letnika 43 in ostale )

Od kje se je vzela vsa ta "" parazitska sodrga "" danes ??, ki je uničila mladim prihodnost ostalim pa sedanjost in kako dolgo bomo še gledali to norost ?? trpeli da se zasluge dedujejo in da so prejemniki mlajši od 30 let.Butchman    (8.11.2017 10:25)
zakaj meniš, da je burleska?
Old Punca    (8.11.2017 13:03)
Ne drži, da je toliko borčevskih pokojnin. Moj ded je umrl leta 1986 in je bil partizan, ki komunist niti napisati ni znal dobro. Kot delavec v gozdu je imel zelo nizko pokojnino, ki je bila rezultat dela. Šele leta 1983 smo ugotoviti, da mu nihče ni pomagal, da bi se mu pokojnina odmerila od minimalne osnove, ki je veljala za borce. Dobil pa je številne knjige, to pa ja. Ni imel borčevske pokojnine, ampak boniteto, ki je bila rezultat hudih let v gozdu. Pokojnino si je zaslužil. Po njegovi smrti je babica dobila predpisan odstotek od njegove PRISLUŽENE POKOJNINE, ki se imenuje vdovska pokojnina. Seveda je bila zelo nizka, ampak do nje so bile upravičene vse vdove.
Med pokojnine, na katere je vplivala 2.SV se štejejo tudi pokojnine ukradenih otrok, internirancev, civilnih žrtev NOB, večina jih je pravico dobila s spremembo zakonodaje, več let po vojni.
Morda pa je neznani odpiralec bil deležen ugodnega življenja iz borčevske pokojnine, za samo za nekaj let dela, ki jo je prejemala njegova babica, spomenica pa je visela na vhodu. Ne vem, samo vprašam. Torej je bil njegov ded Charlie Chaplin, dobro, ta je bil genij, mogoče pa samo Fernandel. Vzdrži se žalitev, ker pljuvaš v svojo skledo in žališ tiste, ki se jim imamo zahvaliti, ker so nesebično žrtvovali življenja.
Po tej logiki bi morali junijski vojaki SLO, ki niso izstrelili niti ene krogle, niti je niso videli, izgubiti vse pravice borcev za osamosvojitev, ki jo pa prav vsi, z veseljem uveljavljajo. Ne bi bilo prav.
gosjak    (8.11.2017 13:05)
neznan je redka in redka samo serje in naklada....
Jeklena pest    (8.11.2017 13:45)
Sicer je nevednemu neumnežu nevredno odgovarjati. Pa vendar neznan. Vidi se, da natolcuješ, samo, da lahko pljuvaš.Če si pa prejemnik borčevske penzije; kot je razbrati; se ji pa kot pravičnik odpovej. Če pa poznaš koga ki s tridesetimi leti, prejema to pokojnino, si pa džekson in edini v tej naši ljubi deželici. Kar se pa partizanov tiče, je pa škoda, da so zaslužni, da taki kot si ti sploh hodijo po naši deželi.in netijo sovraštvo in prepir. Beži v kanto in se skrij, jo bomo pokrili, pa čisto tiho bodi. Ti pa z veseljem tudi pomagam.
janoš    (8.11.2017 13:46)
Pa mislim da bi država morala povedati koliko je prejemnikov borčevske ookojnine in koliko je članov borčevse organizacije,ker sedaj je to tema diskusij,ki vse zmešajo,borčevskih pokojnin je po moje zelo malo,ker so partizani povečini že pokojni!
Redtka    (8.11.2017 14:15)
Ne kar na pamet.

Ni dobro.

https://www.sds.si/novica/kdo-vse-je-v-sloveniji-upravicen-do-pokojnine-11844

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=9169055

Na "" nori "TV pa so objavili podatek skoraj 40 000 uživalcev ugodnosti.

Za ostale pa, kaj imajo Avstrijski otroci, Nemški manj od Slovenskih NOB ja jest in to je za prihodnost mladih breme in zelo utrujajoče.

Pošteno nimajo od tega ničesar. Pardon položnice.
McLeon    (8.11.2017 14:42)
To, da je zdaj več prejemnikov te penzije kot pa je bilo vsega skupaj ukradenih otrok, internirancev, civilnih žrtev, terencev, borcev, podpornikov, somišljenikov, simpatizerjev, itd. - vse to ne more biti drugače kot da se te penzije zdaj dedujejo na otroke in vnuke, da zdaj njihovi otroci in vnuki prejemajo neke deleže teh penzij za umrlimi. Menim, da je zato zdaj toliko prejemnikov. Manjka samo še to, da bodo iz kolektivnih organizacij pri ZB - npr. taborniki - deležni teh penzij.
Old Punca    (8.11.2017 14:54)
Pokojnine se nikoli ne dedujejo. Upravičenci, ki jih je malo ( žena, otroci, ki niso sposobni za delo, običajno invalidi) imajo pravico do vdovske ali pa družinske pokojnine.
Old Punca    (8.11.2017 15:10)
Ej, Redkeš. Če bi bilo vse res, kar napišejo janšisti in neki forumi.

Nikogar pa ne moti, da ljudje dobivajo pravice na podlagi tega, da so rodili otroke, pa niso plačali niti centa za pokojniske prispevke.

Obstajajo dve kategoriji, ki dobivajo bistveno večje pokojnine kot pa so vplačevali, pa se o tem nič ne piše. To so obrtniki, ki so obračunavali najnižje prispevke, zdaj pa imajo pokojnine od najnižje osnove kot delavci, ki so plačali vsak cent. Enako velja za kmete, tudi ti so plačevali zelo malo, dobili pa veliko več.

Nekoč sem brala uradne podatke v Poročevalcu za Skupščino. Razmerje med poprečnim vplačanim prispevkom in poprečno pokojnino po skupinah: zavezanci delavci, kmetje in obrtniki je dokazovala, da so kmetje in obrtniki dobili daleč več kot delavci - zavarovanci, ki so jim od plač vzeli kolikor je bilo. Razlike so ogromne. Vendar se nikoli ni nihče oglasil, čeprav mislim, da je to res tatvina iz pokojninske blagajne, pri katerih je delavec, ki po upokojitvi ni več mogel delati, potegne kratko. Večina kmetov je še lahko pridobivala dohodek na kmetiji, ali pa je kmetijo dala za preživljanje, ki je bilo lažje, ker so denar dobili od države. Enako velja za obrtnike. Veliko jih je še potem delalo, prodalo ali dalo v najem delovna sredstva. Delavec, ki se je upokojil v združenem delu, pa je dobil nekaj, praviloma ničvrednig+h delnic, pa nemočen pogled na uničevanje podjetij, ki so bila rezultat njegovih žuljev in odrekanja pri plači.
Ko gledam seznam poprečnih pokojnin, manjka en podatek. Koliko let so imeli ljudje, ki imajo nizke pokojnine, saj so v večini obrtniki in kmetje, ki so bili zavarovani za ozek obseg, ali nizko osnovo, pa niso dosegli polne delovne dobe, ampak le starost, zato niso prišli v poštev, da se obračuna najnižja pokojninska osnova. Tisti, ki nimajo polne delovne dobe, niso upravičeno do obračuna od najnižje pokojninske osnove, zato bodo še naprej penzije pod 500€. Se pa strinjam, da je za preživetje tudi to premalo, vendar je treba misliti na to prej. Pa jih kar nekaj ne misli. Solidarnost, bi rekla, je bila vedno v škodo delavca, ki si višine pokojninskega prispevka ni mogel izbrati.
Posebne pokojnine niso samo iz naslova 2.SV, ampak še iz drugih naslovov. Vendar janšisti tega ne bodo napisali, kajne ? Niti tega, koliko je družinskih, vdovskih pokojnin, saj živi še najmanj toliko vdov kot je bilo borcev - moških.
Old Punca    (8.11.2017 15:14)
Uradni podatki ZPIZa iz leta 2012 kažejo, da je bilo takrat 6.000 borcev, 10.000 vdovskih pokojnin. Da je poprečni znesek iz naslova udelžbe v 2SV 145 €, ostalo pa je človek zaslužil z delom.

Kopiram:Borčevske pokojnine po zadnjih podatkih prejema nekaj več kot 6.000 nekdanjih borcev NOB in dobrih 10.000 družinskih članov, ki ob smrti upokojenega borca NOB niso imeli lastnih virov za preživljanje in jih je preživljal pokojnik. Med zadnjimi so pretežno vdove borcev. Taki so podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) za konec leta 2012, ki so bili zadnji dostopni. Za del borčevske pokojnine, ki se zagotavlja iz državnega proračuna (preostali znesek pokojnine je odvisen od vplačanih prispevkov za pokojninsko zavarovanje), je bilo na letni ravni izplačanih slabih 22 milijonov evrov. Povprečno mesečno izplačilo na borca je znašalo 145 evrov, kar naj bi - prav tako v povprečju - predstavljalo 17 odstotkov posamezne pokojnine. Povprečni znesek na družinskega člana pokojnega borca pa je dosegal 91 evrov. Večini običajne pokojnine

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/sramota-bi-bila-ce-bi-jim-pokojnine-vzeli-220554 - www.zurnal24.si
Redtka    (8.11.2017 15:17)
http://www.politikis.si/?p=60047

Za vdove in družinske člane več kot za borce Za borčevske pokojnine gre mesečno približno 15,8 milijona evrov. Denimo decembra so izdatki za starostne borčevske pokojnine znašali dobrih sedem milijonov, za invalidske slabega 1,7 milijona, za družinske oziroma vdovske borčevske pokojnine pa 7,1 milijona evrov, kar je celo malenkost več kot za starostne borčevske pokojnine..

Ni besed.
ex sulc mare    (8.11.2017 16:13)
..redtka, ce te prav razumem, ti gre v nos pokojnina, ki jo po upravicencu do borcevske pokojnine prejema vdova umrlega upravicenca. Old punca je lepo s stevilkami podprla diskusijo. Cifre iz naslova borcevskih pokojnin so kakrsne so, nizke. Ce tazumem se ta znesek pristeje k pokojnini, ki jo je udelezenec NOB prisluzil, ko se je zaposlil. Pravica vseh vdov in upravicenih druzinskih clanov, pa je prejemanje sorazmerne pokojnine po umrlem. Je bil borec, belogardist, kmet, zupnik... vdova in ostali, ce nimajo virov za prezivetje, so uptaviceni do pokojnine.
Butchman    (8.11.2017 16:13)
politiks.si in sds.si

ni besed...
Old Punca    (8.11.2017 16:28)
Če je bilo leta 2012 borcev 2000 in je bil mesečni strošek iz naslova NOB 145€, to znaša mesečno 294.000€. Kje si dobil 15,8 mio mesečno? Ti Janšon daje podatke.
Če bi bil tvoj podatek točen in bi 2000 upravičencev ( vir: ZPIZ ) dobilo 15,8 mio €, bi bila taka poprečna pokojnina 790€. Mogoče, vendar so vsi upravičenci dobili pokojnino iz dela, oz. iz pravic, ki so izhajale samo iz dela osebe, ki je bila dolžna preživljati novega upravičenca. Vnuki niso osebe, ki jih je kdo dolžan po zakonu preživljati in zato nihče od njih ni upravičen do družinske pokojnine. Pa nehajte nalagat.

Bi pa bilo zanimivo, koliko se mesečno izplača vdovam, ki niso hodile na delo, pa bi v Velenju lahko, za nikoli dela. Nekaterim precej več kot tistim, ki niso imele časa viseti skozi okno in se zabavati na račun naglice delavk, ki so hitele v službo. To pa tebe ne zanima.

Ob tem naj omenim še pravice novih borcev, borcev leta 1991. Čeprav niso izstrelili niti enega metka, niso bili v boju, se nihče ne odreče pravici, da mu država plača pogreb in prostovoljno zavarovanje. Ne vem, da bi se kdo. Ko so jim začasno odvzeli za zdr. zavarovanje, je bil velik hrup. Kje pa si bil takrat.

Nenazadnje je pravično, da se ljudi, ki so bili pripavljeni dati življenje na oltar domovine, na nek način nagradi. Koliko, pa je stvar politike !
Old Punca    (8.11.2017 16:29)
ZPIZ leta 2012 pravi 17.000 upravičencev iz naslova borcev. Odprirač pa 35,600. Komu verjeti ?
power1    (8.11.2017 17:36)
Odpiralec je seveda člen primitivne desničarske hujskanšcine blizu RKC. Naj se sam izjasne, če upa.
RKC in njihovi sateliti stanejo Slovenijo verjetno več kot socialni transferji te družbe..da o večnem izpodkopavanju mirnega sobivanja sploh ne govorimo.

Sicer pa zagovarjam pokojninsko reformoro in izenačitev vecine penzij. Zdaj vsak zmuzne, ki je pred Erjavcevo zlato dobo zeskiviral penzijo z 30 leti delovne dobe dobiva ze .19-30 let penzijo dvakratnik plače aktivnega delavca si nas.
power1    (8.11.2017 17:42)
Dobiva že 10-30 let penzijo, ki je dvakrat vecja kot placa aktivnega delavca.
Izenačiti penzije na 800 E, isto minimalne plače z malimi odstopanji. Če je vojna, naj bo za vse. Erjavca pa postaviti ob bok Pahorju in ga odsloviti za vedno. A kaj, ko ob slabi volilni udelezbi taki namerno skodljivi klovni dosegajo od priviligiranih penzionistov dovolj podpore, da lahko nas še naprej obirajo.
ex sulc mare    (8.11.2017 18:10)
...pa se vprasajmo koliko pokojnine bo imela oseba, ki je vecni poslanec, bila tudi obrambni minister, dvakrat vodila vlado, nezamenljivi predsednik stranke. Oseba, ki je koristila udobje studentskih let, bila nekaj casa podjetnik, vodja pohodov po poteh AVNOJ-a. Predpostavimo, da bo spraskala skupaj 43 do 44 let pokojninske dobe. Ugibajmo: poslanec, predsednik vlade...bla bla... sef stranke ... najbolj ugodnih 23 zaporednih let- 3500 EUR povprecja. To bo zneslo cca
Old Punca    (8.11.2017 20:05)
Pokojnine so navzgor omejene. Tisti, ki imajo visoke dohodke, bodo živeli od najemnin stanovanj, ki so jih nakupili, pa niso obdavčeni. Zato niso obdavčeni.

Pokojnina je odvisna od višine plačila prispevkov. Tisti, ki plača več, dobi več. Pokojnine ne morejo biti enake, saj tudi plače niso.
ex sulc mare    (8.11.2017 20:45)
....oldica ded ma problem? Razliko v premozenju, ki je vecje od javno priznanih zasluzkov. Svoj cajt mu je zlahtnica od zene, zaposlena na banki, polagala kes, ki ji ga je prinesel, na svoj racun in mu placevala poloznice. Menda to ni greh, lepo pa ni, ce ne ve povedati od dakle su mu stigle pare, ki jih je nosil zlahtnici. Tud drug tip, fuk fehtar ma dnar, ki ga ne more opraviciti z uradnimi prilivi od plac na svoj racun...
zvonc    (8.11.2017 20:49)
To ne moreš verjet kolko naivnosti in neumnosti in laži hkrati -pol pa ni čudno da kradejo denar iz blagajne ZPIZa
Partija in udba je iz par kurjih tatov naredila borčevsko organizacijo večjo kot jo imajo USA .Vsak ritoliznik po vojni je z par lažnimi pričami postal borec čeravno je prilezel iz luknje ko so Nemci že vrgli orožje -vse to je pasalo partiji da je lažje upravičila svoje laži Pa recimo bi še ćlovek se sprijaznil z temi kvazi borci ki jih večina danes ne bi živela več A partija skrbi za zarod -tako se te penzije prenašajo na vdove,kar je še nekaj logike ,nadalje pa na vnuke pravnuke itd Zato pa jih je vedno več in normalno da pol vidiš na proslavah kvazi #velikih bitk# (ha ha ha) te prapravnuke ki kot purani talibanijo , ki še kar za zasluge klana partije dobivajo penzije za zahvalo partiji pa potem nosijo tiste titovke z zvezdami in rdeće rute po velenju (zadnjič sem par takih talibanov videl na sprehodu po velenju ) ja od kod mislite da pa ti talibani ki v življenju niso delali dobivajo te udbovske penzije -iz trdo zasluženega denarja tistih ki so za bedo komunizma garali 40 let -sedaj pa dobijo bedno penzijo s katero ne morejo preživet In kar je največja beda -ti talibani še kar krivijo cerkev ,kmete in janševce za bedo in dediščino komunizma -in še kar skušajo prikrit te kvazi borčevske penzionerske svinjarije Pika na i je pa potem Kontič in on Žerdin- na ćelu borćevska organizacija kot tradicija laži nekega obdobja -komunizma ,ki ga je pošteni del EU že zdavnaj izenaćil z fašizmom in nacizmom Ali pa tisti kvazi borec Stanovnik z penzijo >3000 EUR plus penzija v dolarjih ,ki se je z prejemki prav norčeval iz zgaranega delavca z penzijo 300 EUR ,potem ko je zahteval še subvencijo za varovano stanovanje
ex sulc mare    (8.11.2017 21:21)
...pa smo zakurblali..naslednji!
sulc    (8.11.2017 21:22)
In tukaj OldPunca z 91,00 EURi ... ha ha ha komot gre v vrtec in v nižje razrede osnovne šole pa tam pripoveduje zgodbice.

Za uvod pa naj vedno pove:
"Najboljši so bili mrtvi že 1941, 1942, ... skrivači so pa "preživeli", ker so se non stop skrivali po štabih - tako so preživeli. So pa odločali koga bodo poslali v šic grabne in v ogenj - taboljše!"
BuddhaMonk    (8.11.2017 22:27)
Znesek 22 mio predstavlja priblizno 1,5% letne pokojninske luknje. Toliko o tem, da je ta znesek unicil prihodnost komu.
Redtka    (9.11.2017 9:33)
Ljudje z malo soli v glavi bi se vprašali kako je lohka v Sloveniji skoraj 600 000 upokojencev kar znese na palec skoraj 30 % prebivalstva to je tako kot bi imela 85 milijonska Nemčija skoraj 26 milijonov upokojencev, ali ZDA 75 milijonov ?? to bi se moralo Slovence zanimat ali zakaj ima Slovenija več posebnih ( exstra ) UPOKOJENCEV kot cela Evropa skupaj in zakaj dobiš državno pokojnino če si se zadrl Tito, ti si naš, se usral v goši ali en dan cvilil na odru vaškega gledališča.

Ja SPIZ na toio pa le pove imamo skoraj 35 % upokojencev, ki to ne bi smeli biti in niso v Blagajno prispevali ničesar, iz goše še kar lezejo in to po celi JUGI v Slovenijo, v Sloveniji se še kar vse jirba in na na FDV - ju imjo po novem še program parztizanska KUHARICA ali pomočnik narodnega HEROJA..
Ostali se pa zamisliz+te zakaj vbojna še kar traja glede na število BORCEV in pokojnin bo na teh prostorih trajala še vsak 200 let..

Je pa res, da zaradi par Norcev v Hosti so Slovenci trpeli, trpijo še danes in so posejalli sovraštvo med narodom ki verjetno nikoli ne bo izginil spet glede na število upokojenih mladoletnikov NOB ja, upokojencev in Borcev ki se še kar množijo..

Pa brez zamere vse povsod kjer ni bilo.. NOB ja imajo mladi boljše pogojje za življenje in ustvarjanje prihodnosti zakaj tako ker se tam borijo za sedanjost prihodnost tukaj pa za gnilo preteklost, Slovenija je majhna sicer pa veliko ozemlje kjer imajo Borci, javbni uslužbenci, kriminalci skupaj z lenuhi svojo DRŽAVO..z 3x ali 3 xvečjo nezasluženo pokojnino..

Predvsem se pa mora človek zamisliti pri svojih 20 kaj je z državo, ki človeku za 40. let garanja ter vsega kar je storil za državo nameni 500 evrov pokojnine ?? medtem, ko Borci in tisti z Borštnikovim prstanom ali eno packo na sliki navadni malarji živijo na njihov račun z 4x večjo nezasluženo POKOJNINO..

Da ne bo pomote mladi niso nikomur nič dolžni, nihče ni nikopgar pooblastil, da se bori zanj ali za kogar koli..
BuddhaMonk    (9.11.2017 10:03)
"Ja SPIZ na toio pa le pove imamo skoraj 35 % upokojencev, ki to ne bi smeli biti in niso v Blagajno prispevali ničesar,"

Kje se da to videt?
ex sulc mare    (9.11.2017 10:35)
..redtka kdo ti je kriv, da nimas statusa kulturnega delavca, ki ga prizna drzava. Vidim in berem, da imas talent za glumljenje. Studirala bi na Akademiji za umetnost, film, gledalisce ali pa Obramboslovje. Umetnost potvarjanja dejstev, sprenevedanja in manipulacije...malo drobne lazi in izgube spomina, pa bi slo.
Narod, ki se ima za kulturnega in civiliziranega svoje umetnike slavi in je ponosen nanje. Zal pa je pri nas veliko kvazi umetnikov nategovanja, zastrupljanja ljudi z ideologijo in opravicevanja izdajstva, kolaboracije z okupatorjem, potvarjanja resnice o povojnih pobojih in zanikanja zlocinov med NOB nad zavednimi Slovenci.
Redtka    (9.11.2017 11:48)
sukc..

Slovenska KULTURA je eno samo usrano jamranje in izsiljevanje za denar..

Odkar imamo Kulturno ministrstvo nimamo kulture, Kulturniki so navadni Balkanci, lenuhi, drogeraši, pijanci in paraziti kot je napovedal PERŠAK bodo še izsiljevali za denar..ne vedo kje bi se še obesli ( na kaj in koga ) in dobesedno koga še okradli..

Naj se gonijo v tri..
janoš    (9.11.2017 12:40)
Zvonc saj so Janševiki tudi bivši komunisti,saj uradno komunistov ni več.
Old Punca    (9.11.2017 13:24)
Drži, da je bilo veliko prevar glede priznavanje statusa udeleženca NOB, kjer sta bili potrebni samo dve priči.
Ne drži, da imajo vnuki in pravnuki borcev pokojnino po borcu, saj ded in praded ni imel dolžnosti preživjanja vnukov in pravnukov. Zato prenos borčevske pokojnine ni mogoč na vnuke in pravnuke.
Kaj je borčevska pokojnina ? Zanesljivo ni pokojnina, ki jo je človek zaslužil s 40 let dela, moj ded s težkim delom v gozdu. Kot tako bi lahko šteli samo " ugodnost", razliko do najnižje pokojninske osnove, ki znaša v poprečju okoli 145€ ( po podatkih ZPIZ).
Koliko je upokojencev z bonitetami iz NOB: leta 2012 6000 in okoli 10.000 vdov. Ti ljudje so v poprečju stari okoli90 let, nekatere vdove resda manj.
Problem so tisti upokojenci, ki imajo " ZASLUŽNE POKOJNINE". Med kariero denar zapravijo, tudi za potovanja in udobno življenje, in nimajo nobenega 2. stebra. Nato pa zaprosijo za izredno pokojnino. Vsi je ne dobijo, vsi si je ne zaslužijo, nekateri pa.

Tile slednji so večji problem kot udeleženci NOB in tisti, ki so jih preživljali.
Se kdo spomni, da so vsakemu Slovencu dali državno pokojnino, čeprav so imeli spodobni standard, brez enega dneva delovne dobe. Res je bilo okoli 160€, vendar brez centa prispevka. Če iz socialnih razlogov niso imeli dovolj za preživljanje, bi morali zaprosti za socialno pomoč, tako pa jim je dala država iz iskega žaklja kot pokojnine.

Kar naenkrat so se pojavile bonitete pri upokojevanju, ker so ženske rodile otroke, ker so redno študirali, nihče pa ni plačal v skladu ničesar. To je resni problem, ne pa ostareli devetdeset letniki.

Treba pa je ločiti še nekaj: ni več Zveze borcev, ampak Zveza borcev za VREDNOTE NOB. No, tu pa sem jaz, pa nisem bila nikoli v hosti. Ker je statut tak.
Redtka    (9.11.2017 13:47)
Kopirano..

Komunistični privilegiranci skozi pogled na njihove privilegirane pokojnine in dodatke preko njihovih velepomembnih društev ZZB (Zvez in združenj borcev za vrednote NOB.)

Da ne boste rekli, da niste vedeli kdo živi, kot lord in je za svoje privilegije pripravljen ponovno ubijati.

BORČEVSKIH POKOJNIN JE DANES 25560 ostali borčevski dodatki pa še povečajo to število.. KAKO JE TO GLEDE NA NARAVNI ZAKON MOGOČE? MALO MANJ KOT 8000 PREJEMNIKOV JE UDELEŽENCEV NOB, VEČ KOT 15500 PA JE DRUŽINSKIH OZIROMA VDOVSKIH POKOJNIN PO UMRLIH BORCIH IN JIH JE TOREJ DVAKRAT VEČ, KOT PRAVIH BORČEVSKIH PREJEMNIKOV. V DOLOČENIH PRIMERIH, KADAR GRE ZA OSEBO, KI NI, TUDI PO SPLOŠNIH PREDPISIH JE NAMREČ TAKO, DA SO V DOLOČENIH PRIMERIH PREJEMNIKI POKOJNIN TUDI OTROCI, KI NISO ZMOŽNI PREŽIVLJATI SAMI SEBE IN JE BILA DOLŽNOST UMRLEGA, DA GA PREŽIVLJA.

Torej dobivajo penzijo tudi vnuki. ) lahko tudi UKRAJINKE..

SPIZ na vprašanje o pokojninah otrok ne daje izjav, ne portdi pa tudi zanima ne.

Čas pa je da ne bi bilo pomot jasno pride z RESNICO na dan..
Old Punca    (9.11.2017 14:40)
Od kod je ta podatek?
Zakaj je več vdovskih pokojnin ? Ker so praviloma prejemnice vdove, ki živijo dlje, ki so bile praviloma mlajše in ker niso bile izpostavljene stresu vojne ?

Še vedno: ali borčevska pokojnina tista, ki jo prejema upravičenec, ki je delal 40 let.

Nihče nima dolžnosti preživljati vnuka ali pravnuka, ampak samo ženo in otroke. Če so mladoletni, če se redno šolajo do 26 leta in če so nesposobni za delo ( invalidi ). Velja za vse družinske pokojnine.
ex sulc mare    (9.11.2017 17:12)
.redtka teb se bog ne more pomagat. Tk si jezna na cel svet, sam na sebe ne, ker nisi sposobna plosznat ene usrane pike na platno, odglumit enga pijanga Roschetoja, odkrakat ene mile arije. Kultura je eden izmed stebrov narodne samobitnosti. Kdo pa je kriv, da Giovani ni bil sposoben v dveh mandatih urediti pokojninske reforme, kulturne veselice, socialne drzave? Sam bolis in lajas v luno, ko pa je bla ablast pa se je bolj gledalo, da nau krivic, so vsi isti.... jamrej v Sentilju.
ex sulc mare    (9.11.2017 17:27)
...ko pa je bla ablast, da nau krivic, so vsi isti, kk uredit svojim posel, sluzbe, privilegije. Na pokojninsko in se katere zelo potrebne reforme, pa se je tud Giovani in njegov dvor veselo pozvixgal. Zdj bi pa spet boljs znal kot drugi a ne? Je mel priliko, a ja so ga komunisti, ki jih ima SDS tolk kot pes bolh, krivi.
encijan    (9.11.2017 19:49)
ex sulc mare,
tisti ljudje, ki so jezni na ves svet, so običajno jezni nase. Samo, da tega ne priznajo, zato ves srd in gnev pljuvajo v "sovražnike". To je znano. Ozadje so pa frustracije zaradi nedoseženih ciljev itd., alkohol ali droge- ali pa je vse povezano.
Nikita01    (10.11.2017 2:48)
retka - zveza borcev ima 2 milijona članov (vsi državljani razen tebe). Vsi imajo penzije razen tebe! Zakaj - ker penzije so samo za ljudi ne pa tudi za "teleta".
sulc    (10.11.2017 8:08)
Kot že rečeno,

"Najboljši so bili mrtvi že 1941, 1942, ... skrivači so pa "preživeli", ker so se non stop skrivali po štabih (npr. M.Ribičič) - tako so preživeli, ker so borce pošiljali v borbo. So pa skrivači odločali koga bodo poslali v strelske grabne in v ogenj - taboljše!"

Splošno znano je, da so tisti ki so dobili priznana leta za penzijo po 9.9.1943 potem imeli samo enojno (ne dvojno) štetje, ker je s tem datumom Italija izstopila iz vojne. Vsi drugi, pred 9.9.1943 pa so imeli dvojno štetje let za penzijo - seveda s "pričami". So pa ta leta pridobivali tudi sodelvci, npr. taki ki niso "videli" orožja.

Torej, tisti, ki so bili ubiti pred 9.9.1943 (v letu 1941, 1942) so bili tako ubiti zato, ker so jih štabovci-skrivači pošiljali v 1.vrste.
ex sulc mare    (10.11.2017 10:35)
...sulc splosno znano je, da leta 41-42 nisi bil v hosti. Tvoje trditve o mrtvih borcih so plod baba cula baba rekla. Strelski grabni, kot obrambni del bojisca, so se uporabljali v frontalnem boju, kot zaklonisce za zivo silo. Partizanski boj nima nic skupnega, v Sloveniji z kako fronto. Res pa so bile partizanske enote organizirane kot neka vojska, od enot za boj in napade na sovraznika, diverzantov, kot tudi zalednih enot, poveljstva, ki je kordiniralo dejavnost enot ns terenu. Bolj je raslo stevilo borcev, visja je bila stopnja organizacije. Divizija zahteva drugacno logistiko, kot pa naprimer vod borcev
BaroN    (10.11.2017 12:17)
Tema o borčevskih pokojninah vsake toliko butne ven in očitno bo v znak spoštovanja na VSE žrtve druge svetovne vojne pač potrebno vsake toliko časa ponavljat in copy/pastat sicer že neštetokrat predebatirano temo.

Torej, NIHČE v Sloveniji ne dobiva borčevske pokojnine SAMO zato, ker je bil borec!

Prejema BORČEVSKI DODATEK, kamor spadajo VSI DODATKI, ki so povezani z 2.svetovno vojno ( dodatki za internirance, izseljence, begunce, ukradene otroke ...) in ta dodatek je okrog 100 EUR!

Od 28.06.2012 so bile v Sloveniji sprejete Nove kategorije upravičencev do borčevskega dodatka:

"Status žrtve vojnega nasilja lahko uveljavi državljan Republike Slovenije, ki je bil v vojni ali vojaški agresiji na Republiko Slovenijo izpostavljen nasilnim dejanjem ali prisilnim ukrepom okupatorja, agresorja ali njunih sodelavcev.

Status žrtve vojnega nasilja lahko uveljavi tudi državljan Republike Slovenije, ki je bil kot civilna oseba izpostavljen nasilnim dejanjem ali prisilnim ukrepom Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Jugoslavije ter enote zaveznikov protifašistične oziroma protinacistične koalicije.

Status žrtve vojnega nasilja lahko uveljavi:

- oseba, ki so jo nemške, italijanske ali madžarske okupacijske sile od 6. 4. 1941 do 15. 5. 1945 zaradi političnih, nacionalnih, rasnih ali verskih razlogov prisilno izselile, poslale v taborišče, zapor, na prisilno delo, internacijo,

- oseba, ki je pobegnila pred vojnim nasiljem ali je bila nasilno odvzeta staršem oziroma je bila kot pripadnik bivše jugoslovanske vojske v vojni od 6. 4. 1941 do 17. 4. 1941 ali kot bivši italijanski vojak po kapitulaciji Italije odpeljana v ujetništvo,

- otrok, katerega starš je bil ubit kot pripadnik bivše jugoslovanske vojske v vojni od 6. 4. 1941 do 17. 4. 1941 ali je padel, umrl ali je bil pogrešan zaradi sodelovanja z NOB Slovenije, bil ubit kot talec ali je umrl ali bil pogrešan v okoliščinah za priznanje statusa žrtve vojnega nasilja,

- oseba, ki je bila z aktom okupacijskih oblasti prisilno mobilizirana v redne vojaške enote okupatorja,

- civilni invalid vojne s priznanim invalidskim statusom,

- oseba, ki so ji organi JLA ali organi za notranje zadeve dotedanje SFRJ v času od 25. 6. 1991 do 18. 10. 1991 odvzeli prostost,

- otrok, katerega starš je umrl, bil ubit ali pogrešan zaradi nasilnih dejanj ali prisilnih ukrepov drugih oboroženih sil,

- oseba, ki je kot begunec morala v času od 6. 4. 1941 do 15. 5. 1945 zapustiti svoj dom zaradi nasilnega dejanja požiga, porušenja ali izropanja njene stanovanjske hiše ali stanovanja, ki so jo povzročile druge oborožene sile, zaradi česar se ni mogla vrniti na svoj dom neprekinjeno najmanj tri mesece in oseba, rojena staršem v teh okoliščinah."

Tako je država popravila krivice tudi otrokom pobitih domobrancev po vojni.

In tudi ko bodo veterani osamosvojitvene vojne dopolnili 40 let delovne dobe, jim bo pripadal borčevski dodatek. Kdo je veteran in kdo ni, ali se je skrival v kleti Cankarjevega doma ali je bil v 1. bojni vrsti, bosta pa Redtka in Sulc zagotovo bolje vedela.
sulc    (10.11.2017 13:54)
ex sulc mare, bo držalo

da jaz nisem bil v vojni hin ampak moji sorodniki pa na gošarski strani že 1942.

Sem pa spoznal, da so ta boljši obležali pod šusi, ker so morali nastavljati glave za štabne.
ex sulc mare    (10.11.2017 15:05)
..ljega sulc, to si lepo napisal. Sem spoznal... na osnovi kaksnih podatkov, dokazov, teorij, aksiomov... dogem temelji tvoje spoznamje. Je prisel ange z neba in ti razodelNeprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com