Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 647

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

novo obeležje pred občino (melči 6.10.2017 8:34)

Obeležje pred občino je zanimivo in postavljeno s pravim namenom. O tem ni dvoma. Tudi turistom bo najbrž zanimivo za fotografiranje. A gremo stavit koliko časa bo ostalo nedotaknjeno? Moje mesto postaja belo-sivo (vse več takih fasad) in stekleno. Navdušujoče, če si steklar ali barvno slep. Ko grem mimo ˝konjušnice˝ na Kidričevi in vidim vse to listje in barve... čudovito. Potem pa promenada, zdravstveni dom, blok na Cankarjevi.. Zagotovo sem še kakega zgrešila. Vse belo in sivo. Pusto sterilno in brezbarvno. In vedno znova vidim kako so tako na tiho podrli kako lepo staro drevo. Ljubo moje mesto, kaj se dogaja s tabo? Ali morda kdo ali GDO ve ime arhitekta in občinskega steklarja, da se mu javno zahvalim? Žalostna sem.lamza    (6.10.2017 12:43)
Obrn se na občinskega arhitekta.
Sin politika    (6.10.2017 15:36)
Cisto enako sem razmisljal s tem da vsak dan vidim oh in uh promenado svinjsko kot pes. Od zacetka so jo polivali z vodo in vsak dan pucali, poglej jo zdaj. Tone peska in blata ampak zdaj to ni vec pomembno, svoje so dobili. Zahvalit se moras pa tistemu, ki je najbolj sposoben v mestu a nikoli za nic kriv ima pa zasluge za vse kar je pozitivno.
encijan    (6.10.2017 15:49)
Kar se fasad tiče, opažam podobno tudi jaz. Seveda bi bilo lepše, če bi bila še kakšna druga, malo bolj živahna barva. Zdi se, kot bi bila ta barva na zalogo s popustom. :(

A upoštevati je potrebno nekaj: stanovanja so v privat lasti, torej je tudi obnova fasade v domeni lastnikov stanovanj. Odločijo se, tako kot se. Tu je verjetno podobna analogija, kot pri privat hišah.

Verjetno bi morala MOV motivirati tudi s finančno injekcijo (vsaj delno), potem bi pa lahko zapovedovala. Dokler pa samo kasira, ne more dirigirati! V tem smislu je zadeva jasna. Tudi v privat hiše se nihče ne vpikuje, pa so nekatere barve fasad obupne.

Kar se dreves tiče, sem pa zelo žalostna tudi jaz. Stara drevesa se podirajo kot za stavo, novih (na istih lokacijah se ne zasaja). Poleti manjka v mestu sence (ob poteh), izginjajo zelena pljuča mesta. Ne morem pozabiti tudi Rakove goše. V Velenju manjkajo "zeleni", ki bi na to opozarjali. Če obvestiš koga z MOV, pravi da temu ni tako. Naj se sprehodijo po mestu in opazujejo, kaj se dogaja. Iz pisarne se res ne vidi. Včasih me ima, da bi poslikala vse štore, ki so sramotno opozorilo na uničevanje mesta v parku. :(
Kopac    (6.10.2017 17:06)
Barvna slepota je dedna bolezen, ki se prenaša s kromosomom x, in se pojavlja skoraj izključno pri moških. Ker imajo moški le en kromosom x, na katerem ležijo geni, ki kodirajo proteinske vidne pigmente, je pogostost barvne slepote pri njih veliko večja kot pri ženskah. X kromosom podedujejo vedno od matere, zato se okvara prenese prek matere na sina in vodi v okvare barvnega vida.
Prav zato imajo pogosteje v isti družini težave z barvnim vidom vsi bratje, čeprav temu ni vedno tako. Verjetnost, da bodo sinovi prenašalk imeli spremenjen barvni vid je namreč 50 odstotna.

Možnost, da ženska podeduje okvarjen barvni vid je precej manjša, saj ima vsaj eden od obeh x kromosomov normalen gen. Do napak pa pride, če ima težave z barvnim vidom njen oče, mati pa je prenašalka, ali pa ima tudi sama barvno okvaro.

Okvara barvnega vida se z leti ne spremeni, zanjo ni zdravila, podedovane spremembe barvnega vida pa prizadenejo obe očesi in ostanejo enake celo življenje. Vzorec dedovanja barvne slepote je precej preprost, zato lahko predvidimo, kašne bodo prihodnje generacije barvno slepih oseb.

Barvna slepota se lahko pojavi tudi kot posledica bolezni, poškodbe mrežnice ali vidnega živca. Vzrok za moteno zaznavanje barv je v živčni skorji med očesnim zrklom in vidnim centrom v možganski skorji. Te motnje so progresivne in se navadno z napredovanjem bolezni še slabšajo. Tako se v starosti zmanjša sposobnost ločevanja modrih in vijoličnih barv, saj roženica postopoma porumeni. Pri Parkinsonovi bolezni pa se inducirajo simptomi, podobni rumeno-modri barvni slepoti, kot posledica odsotnosti modrega vidnega pigmenta.

Vrste barvnih slepot

Obstaja več različnih vrst barvnih slepot. Poznamo barvno slabovidnost ter delno in popolno barvno slepoto.
V človeškem očesu so trije tipi čutnic (čepki), ki zaznavajo svetlobno valovanje različnih valovnih dolžin: zeleno, rdeče ali modro. Katerikoli od teh čutnic je lahko zaradi genetske napake okvarjen in ne deluje, ali pa je njegova občutljivost premaknjena proti sosednjemu delu spektra.

Barvna slabovidnost

Pri barvni slabovidnosti (anomalitična trikomazija) delujejo vse čutnice, le da je ena izmed njih slabše razvita in oko ne more razločiti odtenka neke barve.

Če slabše delujejo čutnice za rdečo barvo, gre za protanomalijo, pri slabšem delovanju čutnic za zeleno barvo gre za devteranomalijo, tritanomalija pa se pojavi ob slabšem delovanju čutnic za modro barvo.

Delna barvna slepota

Pri delni barvni slepoti je okvarjen en tip čutnic, človek pa vidi le barve, ki so mešanica preostalih dveh.

Lahko gre za okvaro sistema za sprejemanje rdeče in zelene barve (anomalija), kar se zgodi najpogosteje, ali pa rdeče in zelene barve sploh ne vidijo (anopija). Vrsta barvne slepote, pri kateri človek ne zaznava rdeče, temveč le modro in zeleno barvo, se imenuje protanopija.

Pri zeleni barvni slepoti oziroma devteranopiji človek težko loči zeleno in rdečo barvo, prav tako slabše vidi zelenomodre, sive in vijolične barve.

Redkeje se pojavlja tritanopija oz. modra dikromazija, pri kateri manjkajo čutnice za zaznavo modre barve. Osebe s tritanopijo imajo težave z zaznavanjem zelene, rumene in vijolične barve, ta oblika pa se pojavlja predvsem pri ženskah.

Popolna barvna slepota

Monokromazija ali popolna barvna slepota se pojavlja zelo redko. Pri minokromaziji čepkov človek ne zaznava posameznih barv, marveč le različne odtenke, slika pa je črno-bela.

Pri minokromaziji paličic oz. akromatopiji pa človek ne vidi praktično nič, saj so okvarjene vse skupine čepkov, zmanjšana pa je tudi ostrina vida.
Bowers    (6.10.2017 17:32)
Kopač,kdo ti je to napisal ?
niet    (6.10.2017 23:56)
Pomoje tudi ne morejo kar tako vsepovprek uporabljat barve fasad, kot, da bi prišli v mavrično mesto. Pomoje je zakon kake barve lahko uporabljajo v občini za fasado. Tako, kot to veleva za menjavo oken na bloku. Ne morejo vsi stanovalci imeti drugačna okna. No vsaj v našem bloku je tako. Vsi morajo imeti iste barve okvirje oken iz zunanje strani. Ali pa se motim. Tudi na hiše ne moreš dati kar ene barve, ki ti pride na pamet. Je potrebno upoštevati politiko naselja.
hanns-g    (7.10.2017 7:28)
Na drugi strani so pa metrsko rdečo zvezdo postavli komunisti grdi
encijan    (7.10.2017 10:34)
niet,
ko se je v naši hiši obnavljala fasada, ni nihče nikogar vprašal. Po svoji presoji smo se odločili za barvo fasade. Podobno je bilo v hiši staršev. No, v obeh primerih je barva umirjena, lepo gre v okolje. Težko, da bi bilo pri drugih privat hišah drugače. V okolici mesta (ne bom izdala kje) je v enem naselju ena fasada ognjeno rdeča, v drugem izrazito modre barve, nekje drugje vijoličaste barve ... Neštete fasade bodejo v oči (še več jih je), vem, da sosedom ni všeč, ker se jim zdi, da ruši podobo usklajene barvitosti naselja, pa si nič ne morejo pomagati. Očitno je v privat hišah (vsaj doslej) potekalo obnavljanje fasad prosto po izbiri.

Sprašujem: Zakaj bi bilo v mestnih blokih drugače, če bodo stanovalci iz svojega žepa financirali obnovo? Oni bodo živeli v njih, ne tisti, ki te bloke opazujejo.

Vem, da bi morale obstajati smernice, a upoštevanje le-teh je vprašljivo, ker nismo v obdobju, ko je bila lastnina skupna. Razen če bi se financiral iz žepa MOV (vsaj en delež). To, da je toliko sivih fasad zadnjem času na novo, potrjuje moje domneve.

Kot sem že v prvem postu omenila, tudi jaz nisem pristaš stroge sivine, raje bi imela več umirjenih barv fasad, a bolj me moti sekanje dreves, na kar opozarja melči.
Sulejman    (7.10.2017 11:28)
Melči, popolnoma enako sem doživljala Velenje tudi sama. Beton, steklo, sivina, nagnusno podiranje dreves, trgovski bunkri, uničenje Cankarjeve in stare tržnice in ribarnice uničenje Ljubljanske name. Vse to je živelo in vse si dobil v centru. Pa poglej sedaj prazen Mercator center in Velenjko, dve katastrofi. Pa občinski trdobučneži. Odselila sem se. ne moreš verjeti - v Šoštanj. Zelo srečna sem.
encijan    (7.10.2017 12:49)
Res je Sulejman,
tudi jaz zadnji dve desetletji Velenje podobno doživljam kot ti. Najbrž tudi veliko drugih prebivalcev, a si žal večina tistih, ki živijo v blokih, selitve ne morejo privoščiti. :(
karlos    (7.10.2017 17:34)
Kolikor je meni znano, soglasja za barve fasad daje
Zavod za spomeniško varstvo Celje.
melči    (7.10.2017 19:24)
Vem, da občina delno subvencionira barvanje fasad v mestu. Od tod belo sivi svet. Če se gremo malo črnega humorja, sedanji oblasti ne moremo očitati, da je rdeča :)
encijan    (7.10.2017 22:40)
melči,
po mojem ne kar tako, ampak iz eko sklada (nekaj podobnega). Tako nekako mi je zadnjič razložil kolega iz centra, kjer bodo naslednje leto obnavljali fasado. Zaradi tega, ker bo fasada vsebovala izolacijski material in s tem večjo energijsko učinkovitost objekta, lahko zaprosijo za subvencioniranje.

Sem poguglala: obnova fasade na objektu spada med investicijska vzdrževalna dela, zato za takšna dela ne potrebujete dovoljenj oz. priglasitev del.

Lepo pa bi vseeno bilo, če bi kdo, ki se spozna na to, razložil postopek.
enio    (8.10.2017 3:07)
Velenje,la cita senza anima.
Purtroppo!
Butchman    (9.10.2017 8:42)
tudi jaz se strinjam, moti pa me dvoje stvari...kot prvo vse, kar je že povedano, barve sivine, beton, podiranje dreves....
kot drugo pa, da sploh ni neke vizije kako naj bi izgledalo naše mesto, ni dolgoročnega pogleda na mesto...zadnje čase je kar nekaj zanimiv objav na druzabnih mestih, kjer se vidi kako je bilo nekoč na drugi strani šaleške, kjer je sedaj mercator, avtobusna postaja,...bil je nek koncept, tam bo prostor za druženje ljudi iz centra, igrišče za otroke, zelenje...potem je prišel ex šefe spoznal g. poslovneža in ta stran se je začela nendzorovano razbijati, betonirani...saj je veliko prostora, med ta beton pa naj bo vmes ujeto otrosko igrisce, ki je na srečo še vedno zelo ok...in dobili smo skropucalo mercatorja in avtobusno....potem se nekega dne odločijo, odlično, sedaj je do bencinske črpalke še vse prosto, zaprimo jim usta, posadimo drevesa!!!....poklicimo vrtnarstvo, postavimo dva zvocnika, naredimo otvoritev, zasadite ta drevesa in gremo dalje...super....mine dve leti, par vrst dreves bomo dali ven, predaleč smo šli, sedaj bo tu trgovski center....stranke, javnost se upre...tu ne bo trgovski center, ampak nekaj z dodano vrednostjo...bomo videli, upam na najboljše, ne na en kup betona spet...
imamo prelep zgornji park, ki pa ga ne znamo oživeti, škoda....oživelo pa je jezero, kjer bo sedaj več turizma, mene to ne moti....vseeno pa je bilo to super mesto za rekreacijo, tek, pohodništvo,....kako bo v prihodnje tam s postavitvijo nekega hotela na vodi...ne vem....sam bi raje videl, da se do konca uredi kopališče, parkirišče (naj se ne asfaltira v ta namen polovico travnika) in rekreacijske poti okrog jezera, kolikor se to da, igrala,....koncept, celoto, dolgoročno vizijo, samo to bi..
encijan    (9.10.2017 16:04)
Buttchan ni bučman. :)

Napisal je širše, posnetek stanja v Velenju. Vendar se je žal glavni krivec za situacijo odselil v drugo mesto, bil celo nagrajen za to, kar je storil, naslednik postaja kopija starega? Tudi z mestnim denarjem obogaten "poslovnež" se ponosno sprehaja po svetu - kaj preostane nam, Velenjčanom? Lajamo na forumih, karavana pa gre dalje ... :(Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com