Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 801

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

"volilni molk"-kaj je in kaj ni (Neznan 25.9.2017 13:00)

Pravnik Jurij Toplak je v članku, 23.9.2017, (http://reporter.si/clanek/slovenija/nastopil-je-volilni-molk-pred-jutrisnjim-referendumom-535697) navedel, da je Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo mariborskega sodišča in da je "novo razumevanje pojma "propaganda" in odločilo, da objava mnenja ne predstavlja kršitve volilnega molka.

"Izmenjava mnenj, polemika in običajni pogovor niso več prepovedani. Volilnega molka ni več in uporaba tega izraza je povsem zgrešena".

S tem se strinjajo tudi drugi pravniki, ki menijo, da pojem volilni molk vsaj v nekdanjem pomenu ne obstaja več. Ostala pa je prepoved volilne kampanje in volilne propagande 24 ur pred volitvami.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.

Že mnogo pred tem, 5.12.2011, šest let pred navedbami pravnika Jurija Toplaka pa je pravnica Nataša Pirc Musar navedla, (http://www.zurnal24.si/slovenija/za-krsitve-molka-vas-ne-morejo-kaznovati-142312), da

"Inšpektorat nima prav nobene pristojnosti dobiti identifikacije storilca prek svetovnega spleta," in še: "Kar se tiče Twitterja in Facebooka - če imaš samo ime in priimek od osebe, ne moreš dobiti IP-številke, saj je ta shranjena v bazi, do katere lahko prideš le z odredbo preiskovalnega sodnika."

Potem še Musarjeva pove:

"Kar se tiče prekrškovnega prava, morajo biti kaznovalne določbe vedno napisane tako jasno, da vsak ve, zakaj lahko nekoga kaznuje. Iz zakona, ki je pravna podlaga za kaznovanje (tj. Zakon o referendumski in volilni kampanji - ZRVK), nikjer ne izhaja, da bi se lahko kaznovalo fizično osebo, ki ni del organizatorja volilne kampanje."

Kdo je organizator volilne kampanje?

Tretji člen zakona določa, da so to sami kandidati ali kandidatke, predlagatelji kandidatov ali list kandidatov, politične stranke in drugi organizatorji volilne kampanje.

"Torej teoretično lahko kaznuješ samo posameznika, ki je bil najet ali je zaposlen pri organizatorju volilne kampanje in ne upošteva navodil odgovorne osebe znotraj hiše. To je klasična kaskada v kazenskem pravu - najprej pravna oseba, potem odgovorna oseba pravne osebe in posameznik, ki dela v tej pravni osebi", pove Nataša Pirc Musar.

"Edina določba, iz katere izhaja potencialno kaznovanje posameznika, je 33. člen tega zakona, kjer piše: Z globo od 150 do 200 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, ki trga ali kakorkoli drugače uničuje plakate, ki so bili nalepljeni v skladu z določbami 8. in 9. člena tega zakona oziroma lepi in namešča nove plakate v času volilnega molka (10. člen).

Torej iz 33. člena sledi, da se lahko posameznika kaznuje le za uničevanje plakatov.

Z gotovostjo lahko trdim, da ta zakon ne daje možnosti kaznovanja fizičnih oseb, ki niso del organizatorja volilne kampanje - razen pri trganju in lepljenju plakatov," pove pravnica že pred 6 leti.

Skratka, zastraševanje strarorežimskih preverjenih kadrov dušebrižnikov komunizma je danes še vedno enako, tako kot je bilo pred 40 leti, češ da je volilni molk vse kar vidi, sliši in čuti ali pa si domišljaš kot kak zanesljiv udbovec in že zato boš dobil obisk miličnika, ki te bo s penderkom.

Torej, iz navedb obeh pravnikov, iz razsodbe Vrhovnega sodišča, lahko zaključimo da je danes uporaba izraza "volilni molk" iz svinčenih časov povsem zgrešena glede na zadnjo sodno odločbo Vrhovnega sodišča. Ta obstaja samo za organizatorje kampanje, za vse ostale, za fizične osebe pa ne saj niso oziroma nismo del organizatorja.

Toliko v vednost.janoš  ONLINE   (25.9.2017 15:30)
Kateri časi pa so bili svinčeni
Nikita01    (25.9.2017 18:57)
Hvala za razlago, ki je povsem taka kot bi jo v normalni družbi pričakoval...v nasprotnem primeru bi še s sosedom na stopnicah moral šepetaje kritizirati kakšen vladni ukrep! Bom nocoj malo bolj mirno zaspal....
BaroN    (25.9.2017 19:44)
Tvoja stvar, če nečesa ne razumeš in verjameš tistim, ki zavajajo z jemanjem stvari iz konteksta.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com