Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 582

Velenje.com : Diskusije : 20+ : Vprašanje
 

2. tir - referendum (Neznan 13.9.2017 8:01)

Razpisan je referendum za izgradnjo 2. tira. Ne razumem zakaj gre. Mi lahko kdo prosim razloži v čem je problem in zakaj je potreben referendum? Hvala.n&m    (13.9.2017 8:24)
Kolikor razuemem,

je Referendum je zaradi močno izraženega dvoma o:
- višini investicije (npr. izjava Lebna, da bomo videli na koncu koliko bo stal 2.tir),
- hitrosti izgradnje,
- ne vem ali bo en ali bosta dva tira,
- zaradi mnenja računskega sodišča, da je pri tem projektu velika možnost korupcije
- nepotrebnega solastništva Madžarov 2.tira (in Luke Koper?)
- ni revizije stare trase (prej je bil dogovor z Italiani, kje mora iti trasa, pa so pred leti Italiani odstopili od projekta)

Vlada je sprejela zakon, še vedno pa ne sliši pomislekov in razlogov zakaj ta projekt ni v redu. Kar mene skrbi je predvsem to, da od vladnih predstavnikov nisem slišal argumentov PROTI predstavnikom civilne iniciative, PROTI njihovim idejam, predlogom, rešitvam...

Vlado slišim le to, da se jim mudi, da jim je nujno, da nimamo druge možnosti,... poleg tega pa javno grozi nasprotniko, zlorablja moč in denar davkoplačevalcev za lastno promocijo 2.tira v medijih,...
Kot sem prebral, tudi mene to spominja na Janšev princip delovanja, ustvariti izredno stanje...

Ni mi všeč početje vlade... ne znajo argumentirati projekta, svojih pogledov... in so arogantni. Vse to me zelo moti.

2.tir potrebujemo, a podpisal ne bi bianko menice, da se lahko brez nadzora zapravlja naš denar. To ni državotvorno. Poleg tega, dober projekt, po 15ih letih bi že bil lahko pripravljen na ključ. Tudi ta vlada bi ga že lahko naredila na ključ kajne, po treh letih vladanja - če bi imela voljo (upam, da strokovno znanje imajo - videl ga sicer nisem - na RTV soočenju so predstavljali, so izgledali bolj kot mafijsko združenje)

To hitenje me spominja na TEŠ6...
Ne vem, nisem se še odločil...
sark123    (13.9.2017 12:15)
js sm proti. da centimeter tira stane 518€ si ga naj pa kr plača ker hoče pa se naj drajsa po njemu.
BaroN    (13.9.2017 13:10)
Problem je to, da nasprotnike projekta 2.tira pravzaprav ne skrbi projekt kot tak , ampak je njihov glavni namen rušenje sedanje vlade.

Sedanja vlada se namreč zgolj lotila uresničit 12 let star projekt, ki so ga pripravili isti ljudje, ki ga sedaj blokirajo, ker bi naj bil slab in ki ga je zapisala v uredbo - pazi zdaj - že vlada leta 2005.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED3753


Kaj se je torej vmes zgodilo, da isti, ki so projekt naredili in potrdili, temu istemu projektu sedaj nasprotujejo?


Primerjava s TEŠ6 pa je že v osnovi zgrešena, saj je šlo pri TEŠ6 za projekt, ki sodi nazaj nekam v 20.stoletje, pri 2.tiru pa gre za projekt vreden 21.stoletja.
BaroN    (13.9.2017 13:17)
In v teh 12-ih letih je bilo porabljenega že več kot 50 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za vse študije, analize, raziskave in dovoljenja za obstoječi projekt.

Če imajo nasprotniki res boljše predloge - ne vem sicer , kateri točno bi to naj bili, naj davkoplačevalcem najprej pojasnijo, zakaj so jih obelodanili šele sedaj?


http://www.drugitir.si/drugi-tir/kljucni-mejniki
CISD    (13.9.2017 14:57)
BaroN, nisem ravno mnenja da bo zaradi referenduma in nasprotnikov padla vlada. Prav tako nebi nasprotnikom ZAKONA pripisal zasluge za 50 mio porabljenega denarja (tudi za nekaj odkupov zemljišč). Projekta pa še vedno nimamo, saj tretji tir še ni podprt s papirji.

Alternativni predlog je bistveno cenejši, bistveno hitreje se zgradi, takoj dva tira, požarna varnost in obratovalna zanesljivost je nekajkrat večja, energijski prihranki so prav tako izjemno veliki.

O izgradnji se je začelo resno razmišljati šele potem ko je bil kandidat za resornega ministra pred tremi leti skoraj zavrnjen zaradi stališča, da pričetek izgradnje 2. tira še ni aktualen (pri tem se je baje oprl na eno od mnogoterih študij). To da nasprotniki ZAKONU (ne 2. tiru) ponujajo alternativno rešitev pa je zgolj zasluga ekipe strojnega faksa iz Ljubljane, ki je videla bistveno boljšo tehnično rešitev za 2. tir, ki so jo predstavili kmalu po tem, ko je vlada pokazala resni interes za 2.tir.
power1    (13.9.2017 15:57)
Nismo samo mi popolnoma dezinformirani in v megli tavajoči. Tudi vsi "odgovorni", ki čez nekaj let ne bodo odgovorni za ničesar (kot niso za bančno luknjo, TEŠ6...) nimajo pojma, kaj je prav in kaj ne...vsi so samo vpreženi v voz interesov, kako 1-2 milijardni vezani posel speljati - v dobro svojih gospodarjev, prijateljev in s tem tudi zase. Na soočenju so bile obe grupacije bedno prozorne plitke.
Ne vem kaj naj sporočim mladim - vsi vemo samo to, da bomo opeharjeni - bajno - za klin.... 30 km železnice, ki so jo še pred sto leti na roke delali brez ropanja sodržavljanov z zakoni po hitrem postopku.
CISD    (13.9.2017 16:11)
power1, na soočenju so bile obe grupacije bedno prozorne plitke. Podpis! Žal ni šlo za soočenje, ampak za bedno nastopaštvo.

Z izjemo posameznikov, ki pa so bili s časom žal preveč omejeni.
BaroN    (13.9.2017 18:17)
CISD, preveri kakšno podporo ima trenutna vlada pri državljanih in katera ( s korupcijo precej obremenjena) stranka bo imela glavno in zadnjo besedo v vladi, če zmaga na naslednjih volitvah.

Ravno to je štos - tisti, ki si sedaj tako zelo prizadevajo blokirati sprejetje zakona (ki so ga leta 2005 sami podprli z uredbo in spravili v pravne okvirje), bodo po naslednjih volitvah projekt 2.tira peljali sami naprej.

In katere dokumente projekta 2.tira točno ta alternativni predlog ekipe strojnega faksa iz Ljubljane kritizira?
n&m    (13.9.2017 19:15)
BaroN, argument da je ena vlada, druga vlada, tretja vlada,.... ni več argument...

Zakaj se gre na vrat na nos, s toliko odprtih vprašanj v takšno investicijo - to je zame veliko vprašanje...

Kdo koga ruši ali podpira, pri tem vprašanju nima pomena. Dejstvo je da se ne ve koliko MILIARD bo stala investicija.

To je zame vsaj neresno, če že ne KRIMINAL...
Čakam, kdaj bodo že končno prišli podatki na mizo pa jih ni...

To mi NE DAJE ZAUPANJA v ta projekt.... na tej točki izgublja zaupanje tudi celotna vlada in z njo stranke SMC, SD in DESUS.

Dobivam občutek da gre za "inat" - zato ker je nekdo, nekoč, nekaj rekel, oz. "TAKO BO, PA NAJ STANE KOLKER HOČE!"

Se bo delal 2.tir po takšnem, na hitro sprejetem zakonu...?
power1    (13.9.2017 19:42)
tu je samo matematika, čisti računi in pošteni nameni tisto, kar manjka predlogu interesnih skupin pri trenutnem koritu. Zakaj vse prejšnje "vlade" niso sprejele tega, kar so zdaj sprejeli po "hitrem" postopku? So imele verjetno druge "posle" in niso prišli do tega. Tej garnituri (saj je približno ista kot ves čas - le nastopaška stranka je pod masko drugih imen) pač ni ostalo kakšnih drugih poslov. Pa je treba tik pred volitvami na hitro poriniti železa v nov ogenj - ker banke so olužene, TEŠ vrečka je izropana. Zdaj se gre najbolj za Luko Koper...ampak koliko pa bo luka vložila v ta za njih življensko pomemben projekt? Zakaj ni financiranje teh 30 km premišljeno tako baje "dobro" kot pri avtocestah...da jih popolnoma odplačajo uporabniki - oziroma tisti, ki bodo kovali mastne zaslužke? Verjemite, da to ni državna blagajna - ta lahko dobi svoj delež itak na vsak način pri prometu - če jo le vodijo normalni odgovorni pošteni ljudje.
BaroN    (13.9.2017 21:09)
Če ponovim, zavedajte se, da referendum sploh ni zavezujoč in da se projekt lahko spelje tudi brez zakona... V vsakem primeru ga bo speljala naslednja vlada, če ga ne bo mogla ta ...
In to ni argument, ampak dejstvo.

Za TEŠ6 ni bilo nobenega zakona...


http://www.drugitir.si/drugi-tir/argumenti-za-zakon
BaroN    (13.9.2017 21:18)
Luka Koper bi lahko financirala projekt, ampak kaj, ko so jo ravno kadri stranke, ki nasprotuje zakonu, ene 3/4 izropali.
BaroN    (13.9.2017 22:18)
n&m, koliko bo točno stala investiicja, bo znano po uspešno opravljenem razpisu.
Zakon je lahko kvečjemu dodatno varovalo.
Toliko o tem.
power1    (14.9.2017 9:06)
Menim, da bi po dobro predstavljenih vseh alternastivnih načrtih, državljani morali na obvezujočem referendumu izbrati "svojega"!!
CISD    (14.9.2017 14:58)
Odgovor Baronu in primerjava obeh projektov
www.casnik.si/index.php/2017/04/25/99388/vladni-projekt-drugi-tir-_-dvotirna-proga/
BaroN    (15.9.2017 0:55)
cisd, ta Duhovnikov predlog je tudi edini omembe vreden predlog, vendar je precej pomanjkljiv.

Luka Koper bi imela v času gradnje zmanjšan pretovor za vsaj 95% in posledično bi v naslednjih par letih izgubila posle, saj bi se promet preusmeril v pristanišči Trst in Reko. Verjetno bi se ta izguba povsem približala ceni 2.tira.

In če se k temu prišteje še gradnja dodatnega tira od Kopra do začetka vzpona, ki ga predvideva ta predlog, pridemo do tega, da je ta opcija pravzaprav še dražja in prezakomplicirana.

Na http://www.vlaki.info/forum/viewtopic.php?t=3952&start=1440

si preberi kritike in potem povej, zakaj bi naj bil ta predlog dober.
veteran#2    (16.9.2017 9:15)
PROTI.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com