Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 588

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

2.tir - zbrana dejstva (Neznan 28.8.2017 7:14)

Če ne bo PRAVIH ARGUMENTIRANIH odgovorov s strani vlade, je smiselno glasovali PROTI vladnemu zakonu
oz.
da se za dvotirno povezavo do Kopra naredi NOV, OPTIMALEN IN CENOVNO UGODNEJŠI PROJEKT - NA KLJUČ,

kjer se bo vedela končna cena investicije (kar so nam ponujali tudi že Kitajci).

Res je (in logično, saj gre za veliko, veliko davkoplačevalskega denarja in za nepregleden projekt z veliko netransparentnosti!), da so ga vse vlade voljno "sprejemale" vendar projekt že 20 let ni bil niti strokovno niti vsebinsko revidiran (vprašanje - ali še potrebujemo ta dolgi ovinek proti Italiji, ali razvoj in tehnologija nista prinesla novih rešitev,...), računsko sodišče pa je tudi 2x povedalo svoje... in tudi to investicijo, bomo plačevali več kot 40 let, mi, naši otroci, vnuki... a to je vsem oblastnikom popolnoma vseeno...

Cel komentar je na:
https://www.facebook.com/Neodvisni.Velenje/posts/360932407672820?notif_t=story_reshare&notif_id=1503896884131232

Dokumenti in dejstva:
https://ekstravisor.rtvslo.si/projekt/tir2/2J.V.    (28.8.2017 11:37)
Slovenija drugi tir potrebuje. Vsa podtikanja in dvomi v potrebnost, transparentnost, ekonomično upravičenost ipd. so producirana zaradi želje nekaterih (vemo, katerih) po spodkopavanju trenutne pozicije in zaradi zavlačevanja, da bi se stvari speljale v naslednjem mandatu. O raznih samozvanih ekologih in ekonomistih ne gre izgubljati besed.
Redtka    (28.8.2017 12:07)
DEJSTVA..

Ugotovitve Mednarodnega prometnega foruma pri OECD so pokazale, da se projekt drugega tira Divača-Koper ne bi poplačal, poroča časnik Dnevnik. Avtorji študije med drugim menijo, da projekt pomeni veliko tveganje za Slovenijo. Ob vse večji konkurenci sosednjih pristanišč bi bilo pametneje zgraditi zaledni terminal v Divači, predlagajo.

Naročnik študije je sicer infrastrukturno ministrstvo. Študija OECD ugotavlja, da je nepripravljenost vlade prodati Slovenske železnice poslovna ovira za izvedbo drugega tira, na Slovenskih železnicah pa pravijo, da je študija le ena izmed mnogih. Sami so gradnji tira naklonjeni, imeli naj bi tudi zagotovila vlade, da drugi tir bo. O tem, ali Slovenija drugi tir potrebuje, smo vprašali ekonomista in poznavalca logističnih procesov.

Marko Jaklič, ekonomist: "Do zdaj sem prebral vse študije na temo drugega tira in niti ena me ni prepričala, da bi ga bilo koristno delati. Na podlagi prebranega je moje mnenje, da bi bilo dobro na obstoječi progi narediti izvlečne tire, kjer bi se prepustnost zelo povečala, predvsem na severovzhodni del Evrope, proti zahodu pa lahko naredimo deset kilometrov tirov do italijanskih železnic in smo rešili težavo za kar precej desetletij naprej."

Rok Svetek, poznavalec logistike, direktor podjetja Adria Kombi: "Ministrova teza od nastopa funkcije je bila, da se drugi tir ne izplača. Študija je tudi tako napisana. Plačnik študije je ministrstvo. Teza o zalednem terminalu v Divači je zmedena ter ekonomsko in okoljsko škandalozna. Kdo bo plačal dodatne stroške prevoza s tovornjakom, dvigov in stroške gradnje terminala? Po naših izračunih bi se cena prevoza od Kopra do Budimpešte povečala za eno tretjino, čas potovanja pa podaljšal najmanj za 50 odstotkov. Vsak dan bi bilo na avtocesti najmanj 1.500 tovornjakov. Ali hočemo to? Luka Koper že ima terminal v Sežani, ki pa zaradi zgoraj navedenih razlogov ne zaživi. Tu se kaže površen pristop avtorjev študije, saj bi zmanjšali stroške z modernizacijo terminala v Sežani."

Maks Tajnikar, ekonomist: "V tem trenutku dajemo iz državnega proračuna za celotno slovensko infrastrukturo približno 150 milijonov evrov. Sama infrastruktura z uporabnino zasluži še kakšnih deset milijonov evrov. Ves ta denar skupaj ni dovolj, da bi odplačali posojila, ki bi jih morali najeti, da bi financirali teh dobrih 30 kilometrov proge, tudi če bi dobili evropska sredstva. To pomeni, da je tir sam po sebi ekonomsko neupravičen, tudi če upoštevamo dobrobiti, ki bi jih prinesel. To je zelo resna težava. Lepo bi bilo imeti drugi tir, a ga Luka Koper trenutno še ne potrebuje. Mogoče ga bo potrebovala v prihodnje. Tudi z vsemi pozitivnimi učinki je to projekt, ki si ga Slovenija ne more privoščiti."

Torej nihče ni povedal koliko vlakov odpelje iz KOPRA eden, dva ali kar štirje..??? Nihče ne pove končne cene, nihče ne da konkretnih odgovorov, nihče ne kaj bo iz tega nastalo in Kovačič je kot DARJA RADIČ pri bloku 6, ( katero so vsi imeli za noro in je edina imela prav ).. ki je povedala, da se z PREDSTAVNIKI Šaleške doline ne, da pogovarjat, ( o bloku 6 ).da z njimi noben razumski pogovor ni mogoč, ravno tako kot z zagovorniki drugega tira, )) da ničesar ne vedo niti o ceni še manj o izvedbi, vedo pa, da je projekt dobro voden in da oni ( Smeh, Pontič, Grizli.. and Company ) že edini vedo kaj je prav..Prav tako kot sedaj.. pri Bloku 7 drugi/zlati . TIR..Mentaliteta teh, ki govorijo Slovenija to potrebuje tu lohka rečem če kaj ni res je to da ta tir Slovenija potrebuje..ti ki to govorijo so mentalno moteni kot tisti so na veliko trobentali o Bloku 6..

In še eno dejstvo..ko govorijo o Milijardah..o 40 letnem odplačevanju, Velenjčani imamo z Blokom 6 izkušnje in z temi propagandisti tudi, imamo tudi račune, dolg nos in njihove laži ter vemo kam spet to pelje..je še pa ena resnica dejstvo...leta 1978 so iz Velenja šli Brigadirji pionirji, mladinci nekaj knapov ki so skupaj z svojimi vrstniki iz Juge izgradili drugi tir Šamac -Sarajevo dolg 240 kilometrov v 180 dneh..pa nihče ni tvezil, delal študije..delal plane govoril o tisočih delovnih mestih preprosto ta žurka ob malinovciu in evrokremu je bila po 190 Končana..Po Velenju še vedno hodi dovolj Brigadirjev socer ostarelih, z pivskim trebuhom.. ki lohka povedo kako se gradi železniški TIR..brez Kriminala, Lopvščine, nateg, Korupcije, laži, podtikanja, Kraje..v dobro DRŽAVE..
sitemeter    (29.8.2017 11:13)
Tudi Vili and Co niso podali konkretne alternative. Sicer so pa itak plačanci.
calis    (29.8.2017 11:40)
cenejša varianta bi bila da položijo tri tire/tirnice in izogibališča, da se nasproti vozeča vlaka lahko ogneta...podobno situacijo sem videl pred 4 leti v indiji.!?
sitemeter    (29.8.2017 13:02)
calis
in po kateri strani se izogibajo?
bore    (29.8.2017 13:24)
https://www.youtube.com/watch?v=ZX6TqGRPuLY
sitemeter    (29.8.2017 14:30)
bore, hvala.

Duhovnik lepo pove: "..razmisliti moramo ali smo tok korajžni, da to nardimo in če so vse številke upravičene?".

Zanimivo, da je skoraj enako število čejev tudi tukaj. Torej je razmislek o zakonu potreben.
calis    (29.8.2017 19:51)
sitemeter - po desni vendar, to je ravno tako kot krožiše v podolgovati obliki...
Nikita01    (30.8.2017 1:31)
Redtka - vidiš. to je prava diskusija...z argumenti v obe smeri...skoraj ne morem verjeti, kako lahko v drugih diskusijaš spuščaš take meumnosti o domači politiki. Sicer je pa tir potreben, ampak tako kot so se ga lotili je pa katastrofa..., Gašperšič pravi, da bo cena znana, ko bo projekt končan! Neverjetno, ali sploh vedo kaj govorijo?
sitemeter    (30.8.2017 6:57)
calis

A ne vozijo vlaki po levi. ;)
dino    (30.8.2017 13:30)
Podpiram 2-tir z dvotirno progo !
NE podpiram skupnega projekta z Madžari
Ne podpiram 1 tirne proge
Na referendumu obkrožim PROTI !
ex sulc mare    (30.8.2017 14:56)
..res smo mojstri za jebanje samega sebe. Prostorski nacrt in umestitev 2 tira v prostor z famoznim ovinkom je sprejela takratna Janseva vlada. Ovinek proti Italiji, ker se proga tako izzogne vodovarstnemu obmocju. Visinska razlika proge je cca 450 m. Da se doseze naklon 17 promil mora biti dolga 27 km. Trije predori, nekaj viaduktov... Clanek o vsem tem v zadnji sobotni prilogi casopisa DELO. Kogar zanima naj ga prebere in si ustvari svoje mnenje.
Vem samo to, da janseviki sedaj najbolj nagajajo in oprekajo. Kontra samim sebi...so se zajebali, ker ne bo provizij?
janoš    (30.8.2017 19:47)
Narod je lahko flancat,kje so strokovnjaki da nam razložijo resnico,brez politikov!?
sitemeter    (31.8.2017 7:08)
ex sulc mare

"..Ovinek proti Italiji, ker se proga tako izzogne vodovarstnemu obmocju.."

Se mi je zdelo, da je nekaj več zadi.
ex sulc mare    (31.8.2017 7:39)
..sitemeter, tako pise podrobno obrazlozeno v clanku. Kot tudi to, da je tako traso pozegnala vlada Sentiljskega zeta...
bore    (31.8.2017 10:39)
ex sulc mare-Če te prav razumem bo v primeru,da zmaga projekt,ki ga je zdaj "juristokratska hunta" samo personalno ubogatila;sicer pa prekopirala iz starejših rešitev...prinesel nekomu nekakšne provizije.
To pomeni,da se v Sloveniji da vse naredit,zgradit,kupit...le tapravi morajo kasirat,pa gre vse skozi.Ne razumem pa te zdaj zakaj pa v primeru alternativnih rešitev nebi mogli potem isti kasirat,kot sedaj v tem vladnem kao predlogu.Ali je res potem problem pristavit tisti piskrček temu forumu Nr.21 al črnemu fondu udbe al kakšni "pravi" slamnati firmi iz davčnih oaz...ali je res tak problem v tej logistiki prikrivanja?Saj v primeru kakršnekoli alternativne rešitve se ti nebi vlada vmes zamenjala niti hobotnica okrog državnega premoženja.Kolikor gledam te strice,se juristokrati zdaj bojijo tehnokratov-da bi jih v primeru cenejše in tehnično bolj ugodne rešitve ogrožali na kakšnih naslednjih volitvah-sicer imajo juristokrati pa ja tudi volitve naštudirane...da ne vem,česa se tako bojijo.Vem da je bil zadnji šef vlade v Jugi Marković inženir elektrotehnike...ja,edino ta problem je verjetno v glavah juristokratov in diplomantov FDV-ja.
ex sulc mare    (31.8.2017 12:08)
..bore, koliko casa si zapravu, da si spesnil odo radosti o udbi in forumu 521? Ker rad limas povezave.. pa se le povezi na stran Delo, sobotna priloga- 26.8. 2017, vzemi si cas, ne bos dobil rdeck in preberi clanek o 2.tiru. Nekje proti sredini priloge, list pa pol... Potem pa gobcaj o forumu in udbi, ki v clanku nista omenjena. Je pa navedeno, da je tak projekt ze Janseva vlada poxegnala, Cmerarjeva pa ga nadaljuje. Rumeno plavi papagaji, pa sedaj svojemu sranju mecejo polena pod tire. Kako je pato, nova dejstva, ki jih ne osvetlijo al pa, pizda, ne bo provizij, zajebali smo?Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com